Hipotermi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Sağlıklı bir insanın normal vücut ısısı ortalama 37 °C derecedir. Vücut ısısının işte bu normal değerin altına inmesi durumunda hipotermi rahatsızlığı ortaya çıkar. Genellikle vücut sıcaklığının 35°C ‘ın altına indiği durumlarda sıkça gözlenir. Özellikle; kar, yağmur, buz ve rüzgar gibi soğuğa neden olan durumlara maruz kalınması ile ortaya çıkmaktadır.
Hipotermi Nasıl Ortaya Çıkar?
Çok hassas olan insan vücudu, içerisinde bulunduğu ortamın sıcaklığına uyum sağlamak ve adaptasyon kurmak için çevrenin sıcaklığı ile ısı alışverişinde bulunur. Eğer bulunduğumuz ortam sıcak ise, vücudumuz da sıcak hale gelir; soğuksa üşür ve soğumaya başlar.
Örneğin havaların çok sıcak ve bunaltıcı oldu yaz aylarını düşünün. Bu sıcaklıkta, soğuk bir suyun içerisine çıplak olarak girdiğimizde vücudumuz soğuk su ile etkileşime geçerek soğur. Böylelikle vücudumuz ısısını kaybeder. İşte çok sıcak havalarda bile soğuk suya girdiğimizde üşümemizin nedeni budur.
Ayrıca denizde ölen kişilerin ölüm nedenlerinde bakıldığında, bu kişilerin boğulmaktan çok, soğuk suya maruz kalmaları dolayısıyla ortaya çıkan hipotermi rahatsızlığından kaynaklandığı görülmüştür. Vücut ısısının ani olarak normalin altına inmesi ile bu rahatsızlık meydana gelerek, birçok kişinin can vermesine neden olmuştur.Genellikle soğuktan dolayı ortaya çıkan bu rahatsızlık, bazen soğuk havada alkol alımından ve bunun yanında yorgunluk ve depresyondan kaynaklı olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Hipotermi Aşamaları Nelerdir?
- Derece:Bu aşamada, kişi uyanıktır. Kişide vücut ısısının düşmesi nedeniyle, üşümeye bağlı titreme gözlenir. Hipotermi rahatsızlığının ilk aşamasıdır ve hafif vaka olarak adlandırılır. Vücut ısısı yaklaşık 32 – 35 °C derecelerde seyreder.
- Derece: Bu aşamaya gelen kişinin artık uykusu gelmeye başlar. Vücut yavaş yavaş üşüdüğünün farkına varmamaya başlar. Bu nedenle artık kişide titreme gözlenmez. Vücut ortama uyum sağlamıştır. Orta şiddetli vakadır. Hipotermi iyice kişiyi etkilemeye başlar. Vücut sıcaklığı yaklaşık 28 – 32 °Cderecelerde seyreder.
- Derece: Hipodermi nedeniyle bu seviyede kişinin bilinci kapanır. Hala titreme gözlenmez. Şiddetli vaka olarak adlandırılır. Önlem alınmazsa ani ölüme neden olabilmektedir. Vücut sıcaklığı 20 – 28 °C arasında gözlenir.
- Derece: Bu seviye hipotermi, kişinin bütün yaşam fonksiyonlarını yok eder. Çok ağır vakalar bu gruptadır. Artık kişinin hayata döndürülmesi çok zayıf bir ihtimaldir. Bu aşamaya ilerleyen hipotermi kişinin ölümüne neden olmaktadır.
Hipotermi Sürecinde Neler Yapılmalıdır?
Görüldüğü üzere insan yaşamını son derece tehlikeye sokan bir durum olan hipotermi, anında önlem alınması gereken acil vakalardan bir tanesidir. Hipotermi rahatsızlığı olan kişiyi, en kısa zamanda orta sıcaklıkta bir odaya almaya çalışın. Üzerindeki ıslak her şeyi çıkartın. Soğuk herhangi bir şeyin ona temas etmesine engel olun. Eğer mümkünse hastayı elektrikli battaniyeye sarın.
Elektrikli battaniye olmaması durumunda hastayı birkaç kaç battaniye, havlu, çarşaf gibi pamuklu nesnelerle sarın. Hiçbiri yoksa ona sarılarak kendi vücut sıcaklığınızla onu ısıtmaya çalışın. Hastanın bilinci açık ise, sıcak yiyecekler ve içecekler tüketmesini sağlayın. Vücut ısısını yükseltmesi ile bilinen alkolü sakın bu durumda kullanmayın. Çünkü alkol, hipodermi rahatsızlığını daha çok tetikler.
Hastanın vücut sıcaklığını sürekli ölçün. Sıcaklık normal seviyesine döndüğünde, üzerindeki ısınmaya yarayan eşyaları kaldırın. Kuru ve sıcak kıyafetler giydirin. En kısa zamanda bir hastaneye veya doktora götürerek tedavi olmasını sağlayın.