Sağlıklı Yaşam

Hiperbarik (Oksijen) Tedavisi Nedir?

hiperbarik oksijen tedavisi1

Hiperbarik (Oksijen) Tedavisi Nedir?

Hiperbarik oksijen tedavisi nedir, kapalı bir kabın içerisinde alınan hastanın yüksek basınçla iyileşmesi yöntemi olarak bilinir.

Hiperbarik oksijen tedavisinde hastalar kapalı bir kabin içerisine alınır. Alınan kapalı alanda deniz seviyesinden daha yüksek bir basınç vardır. Bu basınç %100 oksijen almayı sağlar. Basınç sayesinde oksijenin hastaya solutulması olarak bilinir. Bilimsel olarak iyileştirme oranı %98 olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda kanıta dayalı bilimsel tekniktir.

Hiperbarik oksijen tedavisi alanında bir hasta bulunabildiği gibi birden çok hasta da bulunabilir. İçeride bulunan hastalara maske, başlık ve soluk borusuna takılı bir tüp verilir.

hiperbarik oksijen tedavisi2

Yara iyileşmeleri, hücreleri destekleme, ödem azaltma, damar gelişimi destekleme, bakterilerin üremesini engelleme, antibiyotik etkisi arttırma, doku hasarlarını ortadan kaldırma gibi birçok yöntemde etkili olmaktadır.

Yüksek basınçla oluşan %100 oksijen alma işleminde, dokulara temiz ve tam oksijen dağıldığı gibi kanda oluşan oksijeninde çok yüksek değerlere ulaşmasını sağlar.

Hiperbarik tedavisine girilen hastayla o süre zarfında iletişime geçilmez. Fakat cam düzeneği içine kurulmuş tedavi yönteminde, hastalar dışarıdan görülür. Hastalar, operatör yardımıyla ses sistemi vasıtasıyla takip edilir, uyarı yapılır.  Hasta sayısı birden fazla ise  içeride görevli bir hemşire bulunur.  Hemşire, hastanın ihtiyacına ve hastalığına göre yardımcı olur.

Hiperbarik oksijen tedavisinde, uçak yolculuğunda iniş-kalkış surasında olan kulak tıkanıklığı yaşanır. Bu esnada hastalara sakız dağıtılır. Kulak basıncı bu şekilde azaltılır.

Hiperbarik oksijen tedavisinde, hastalar 90-120 dakika süre içeride kalır. Bu süre zarfında verilen maske, başlık ve soluk borusuna bağlı tüp takılı kalır. Belirli süre zarfında ise maskeler çıkartılır. Bu sürede hava molası denilen mola verilmektedir.

Ani İşitme ve Görme Kaybında Hiperbarik Tedavisi

Aniden oluşan ani işitme kaybında, iç kulakta oksijen seviyesinin arttırılması ve iyileşmeyi hızlandırması gerekmektedir.  En iyi sonuçları alabilmek için ani işitme kaybının yaşandığı ilk 72 saat içerisinde tedaviye başlanması gerekmektedir. Aynı zamanda 3 ay boyunca hiperbarik tedavisinin devam etmesi gerekmektedir. Hafta içi 5 gün boyunca çift seans halinde uygulanması gerekir.

Ani görme kaybı durumlarında, retina damarlarında tıkanma yaşanmış sayılabilir.

hiperbarik oksijen tedavisi5

Kemik Enfeksiyonlarında Hiperbarik Tedavisi

Kemiklerde oluşan enfeksiyonlar hiperbarik tedavisi yardımıyla iyileştirilebilir. Hiperbarik tedavisiyle, kemik de oluşan enfeksiyonları 1000-1300 gibi yüksek değerlerle oksijen tedavisinde iyileştirilebilir. Seans süresi standart olarak 90-120 dakika olmasıyla birlikte hastanın ne kadar seans alacağı, kemiğin enfeksiyon değerine göre değişiklik gösteriyor.

hiperbarik oksijen tedavisi6

Kemik Ölümlerinde Hiperbarik Tedavisi

Kemik ölümlerinde, kanlanmalarında veya kesilmeleriyle ortaya çıkan hareket kısıtlığı bir kemik hastalığı sayılabilir. Oksijen tedavisinde kemik ölümlerine erken müdahale etmem gerekir. Hastanın durumuna göre seans sayısı belirlenir.

hiperbarik oksijen tedavisi7

Ayak Yaralarına Hiperbarik Tedavisi

Diyabetik veya bir kaza sonucu oluşan ayak yaralarına oksijen tedavisi uygulanır. Ayakta oluşan enfeksiyon yaralarına iyi gelir. Yaraların azalmasını ve yaraların küçülmesini sağlar. Bu süreç iyileştirme sürecini hızlandırır.  Hastanın yara durumuna göre, iyileşme süreci de değişiklik gösterir. Verilecek olan seans süresi ve dakikası hastanın durumuna göre değişiklik gösterir.

Videolar

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu