Her Mühendisin Alması Gereken Sertifikalar Nelerdir?
Her Mühendisin Alması Gereken Sertifikalar Nelerdir? Mühendislik, sadece okulu bitirerek diploma alınacak bir meslek değildir. Eğer bu yazıyı okuyorsanız, muhtemelen kendinizi geliştirmeniz gerektiğinin farkındasınız. Bilinen bir söz vardır; “Mühendisler sürekli kendilerini geliştirmelidir.” diye.
Bu nedenle, mühendisler için sertifikalar da önemli bir yere sahiptir. Bir mühendis CV’sine faydalı sertifikalar ekledikçe, rakiplerinden daha da öne geçebilir. Bu yazımızda, iş başvurularında her mühendisin bir adım öne çıkmasına yardımcı olacak sertifikalardan bahsedeceğiz.
Her Mühendisin Alması Gereken Sertifikalar Nelerdir?
1) Office Programları
Mühendislik alanında, office programlarının kullanımının ne kadar önemli olduğunu inkar eden yoktur. Fakat, bu programların bilinmeyen pek çok özelliği vardır. İyi bir mühendis, office programlarını iyi bir şekilde öğrenmenin yanı sıra, bir kursa giderek bu konudaki bilgisini sertifikalandırmalıdır.
2) Yabancı Dil
Endüstriyel projeler için, ortak bir dil kullanılır. Bu da genellikle İngilizce’dir. Bu nedenle, her mühendis için yabancı dil öğrenmek bir zorunluluktur. Öğrencilik yıllarında bir yabancı dil kursuna gitmek ve bir dil öğrenmek, rakiplerinizin önüne geçmenize yardımcı olacaktır. Bazı meslek gruplarında sadece İngilizce bile yeterli olmuyor artık. Bu mesleklerde İngilizce ile birlikte Almanca da gerekli olabiliyor. Mesleğinize uygun en az 1 yabancı dil bilmeniz gerekmektedir.
3) Kişisel Gelişim Sertifikası
Kişisel gelişim, sadece mesleki hayatınızda değil, hayatınızın her alanında size fayda sağlayacak bir eğitimdir. Ancak ne yazık ki, ülkemizde okul dersleri ve iş hayatı derken kişisel gelişim ihmal edilmektedir. Halbuki, kişisel gelişimin önemi gerçekten de çok büyüktür. Hayatımız için bu kadar önemli olan bir şeyin, mühendislik mesleği için de aynı derecede önemli olabileceğine inanıyoruz.
Mühendislik mesleği, günlük işlerinizde onlarca insanla etkileşim halinde olmanızı gerektiren bir meslektir. Bu durum da kişisel gelişimin önemini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, bir kişisel gelişim kursuna katılarak sertifika almanızı tavsiye ediyoruz. Bazı büyük firmalar, Liderlik, Future Supervision ve Örüntü Görme gibi konularda eğitimler vermektedir. Ancak, bu konularda araştırma yaparak farklı kaynaklardan da bilgi edinebilirsiniz.
4) Programlama Dilleri
Yazılım, her mühendisin ve hatta her insanın mesleki hayatında işine yarayacak alandır. Hatta inşaat mühendisliği gibi okul hayatında yazılım dersi bile verilmeyen mühendislerin bile yazılım bilgisine ihtiyacı vardır. Günümüzde yazılımın önemi ortaya çıkmış durumda artık. Zaman ilerledikçe daha da önem kazanıyor. Dolayısıyla, her mühendis en az bir programlama dilini öğrenmeli ve bu konuda sertifika sahibi olmalıdır. Son yılların en popüler yazılım dillerinden biri de Python’dur. Alanınızla ilgili bir programlama sertfikasına sahip olmak size büyük fayda sağlayacaktır.
5) Bonuslar
Yukarıda genel hatları ile bir mühendisin sahip olması gereken sertifikaları yazdık. Bonus olarak aşağıdaki sertifikalara da sahip olursanız size çok büyük faydası olacaktır.
- Kurumsal İletişim ve Marka Yönetimi
- Stratejik Pazarlama Yönetimi
- Liderlik ve Yöneticilik
- Satış ve Pazarlama
- Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanlığı
- Girişimcilik
- Veri Madenciliği
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- Bilgisayar Programları
- Programcılık ve Yapay Zekâ
- İleri Satış Teknikleri
- Grafik tasarım