Hepatit C Nedir, Nasıl Bulaşır?
Hepatit C Nedir?
Hepatit C hastalığı, hepatit C virüsünün (HCV olarak da bilinir) karaciğerdeki birikintiler yoluyla neden olduğu bir enfeksiyondur. Hastalık tedavi edilmezse karaciğer ciddi şekilde hasar görebilir, karaciğer yetmezliği oluşabilir ve vücutta siroz gibi hastalıklar gelişebilir. Hepatit C virüsünün bulaşma oranı oldukça yüksek olup, olumsuz belirtileri şiddetli olduğu için izlenmesi gereken bir hastalıktır. Hastalık bazı durumlarda hafif atlatılabilse de, özellikle karaciğer gibi hayati organlarda ciddi komplikasyonlara neden olabileceği için çoğu zaman hayatı tehdit eden bir durum olarak sınıflandırılabilir.
Günümüzde yapılan istatistiksel araştırmalara göre her yıl 1 milyon kişinin hepatit C virüsü ve beraberindeki siroz, karaciğer yetmezliği veya karaciğer kanserinden öldüğü bilinmektedir.
Hepatit C Nasıl Bulaşır?
Hepatit C hastalığının ülkemizde görülme oranı %0.3 civarındadır. Bu, 1000 kişiden 3’ünde hepatit C olabileceği anlamına gelir. Bununla birlikte, virüs esas olarak kanda ve karaciğerde bulunduğundan, bulaşma yolu kandan kanadır. Bu tür bulaşmaya yol açabilecek durumlar arasında aynı şırınganın birden fazla kullanılması, ilaçların IV iğne ile verilmesi veya kan nakli sayılabilir.
Hepatit C virüsü 1989 yılına kadar tıp literatüründe yer almamıştır. Bu nedenle, bu hastalığın yayılmasını önlemek için herhangi bir çalışma yoktur. Bu nedenle, belirli bir yaşı geçen kişilerin hepatit C enfeksiyonuna daha duyarlı olmasının ana nedenlerinden biridir. Sanılanın aksine hepatit C öpüşme, sarılma, idrar veya tükürük yoluyla bulaşmaz.
Hepatit C Belirtileri Nedir?
Hepatit C virüsü vücuda yerleştikten sonra 2 hafta ile 6 ay arasında değişen bir kuluçka dönemine girer. Bu nedenle virüs bu süre zarfında vücutta gelişmeye ve yayılmaya devam ederken herhangi bir olumsuz belirtiye neden olmaz. Hastalığın yavaş ilerleyen doğası nedeniyle, enfeksiyonun erken evrelerinde genellikle şiddetli semptomlarla karşılaşılmaz. Diğer hepatit hastalıklarında da sarılık görülme sıklığı çok düşüktür.
Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak kişide çeşitli belirtiler görülebilir. Belirtiler arasında;
- Mide ağrısı,
- Mide bulantısı,
- İştahsızlık,
- Kusma,
- Yüksek ateş,
- Halsizlik,
- Yorgunluk,
- Karın ağrısı,
- Koyu renkli idrar,
- Eklem ağrısı,
gibi belirtileri bulunmaktadır. Hastalığın kronikleştiği durumlarda semptomlar daha az görülür ve hastalık tüm vücutta sinsi bir şekilde gelişir. Hastalığın belirti göstermeden ilerlemesi mümkün değildir. Fakat ilerlerken sinsi bir şekilde ilerleyip karaciğerlerde zarar görülebilir. Hepatit A ve Hepatit B hastalıklarının aşısı mevcuttur. Fakat Hepatit C için henüz aşı bulunmamaktadır. Bulaşma oranını düşürmek için de aynı şekilde aşı geliştirilmemiştir. Aşı üretimi konusunda çalışmalar devam etmektedir.