Hafızayı Canlı Tutmak İçin 10 Egzersiz
Hafızayı canlı tutmak, yaş ilerledikçe insanları zorlamaktadır. Gün içinde yaşanılan yoğunluk ve stresli durumlar hafızada büyük etkilere sebep açabilir. İleriki yaşlarda bunama, Alzheimer gibi büyük rahatsızlıklara sebep olan unutkanlığı geçirmenin çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Bunun için öncelikle Dr. Ender Saraç’ın Çay Tarifini ve aşağıda Hafızayı Canlı Tutmak İçin 10 Egzersiz kısmını okuyabilirsiniz.
Hafızayı Canlı Tutmak İçin 10 Egzersiz
Otobiyografi Alıştırması
Hayat hikâyenizi tekrar yazın. İlkokuldan başlayarak, bu zamana kadar ki tüm dönemlerinizi yazın. Bunun için en yakın arkadaşınızı, tipinizi, sınıfınızın düzenini hatırlamalısınız. Bu alıştırma sayesinde kişilerle ilgili hafızanız da harekete geçecektir.
Hipnoz Alıştırması
Stresli anlarda söylenen veya bilinen olumlu kelimelerden destek alın. Bunlarla olumsuz düşüncelerinizi hayatınızdan çıkarırsınız. Sinirli bir anda ‘’Bu anın geçeceğini ve sakin kalmam gerektiğini biliyorum’’ veya ‘’Benim için gerekli olan her şeyi biliyorum ve çok sakinim’’ gibi cümleler kurabilirsiniz.
Resim Alıştırması
Resim alıştırmasında, alışveriş listeleri, ders ile ilgili listeleri veya görsel hafızayı güçlendirebilirsiniz. Kalem kağıt yardımı ile kağıdın kalp, mum, kaktüs, yonca gibi semboller çizin. Her resmin bir sayıyı sembol ettiğini unutmayalım. Ardından bu sembolleri sayılara göre ezberleyelim. Bu alıştırma sayesinde zihinde listeler oluşturmak kolay hale gelecektir.
Ajan Alıştırması
Daha çok sokakta yapılan bu araştırma, hafızayı güçlendirdiği gibi eğlenceli yönüyle de bilinmektedir. Çevrede bulunan arabaların plakalarına bakıp, plakadaki harflerden kelimeler ve hatta cümleler türetmeye çalışın. Böylece hem beyni ve hafızayı güçlendirirken hem de kelime hazneniz gelişecektir.
Ressam Alıştırması
Burnunuzun uçununu bir fırça olduğunu hayal edin. Burnunuzun ucu ile havaya en sevdiğiniz renkte yatay bir sekiz çizelim. Bu çizim hareketleri yorgun zamanlarda zihni dinlendirip, canlandırır. Aynı zamanda beyni bloke etmiş olan stres etkili bir biçimde uzaklaştırıp, yok eder.
Polisiye Alıştırması
‘’Dün akşam şu saatte neredeydim, ne yaptım?’’ veya ‘’İki saat önce neredeydim?’’ gibi genelde polisiye romanlarında sorulan veya polisiye filmlerinde geçen soruları kendinize sorun. Peşine bu soruları cevaplayın. Bu alıştırma sayesinde hafızanız güçleneceği gibi dikkat eksikliği de tamamlanacaktır.
Harf Alıştırması
Bu alıştırma için öncelikle bir gazeteye ve fosforlu kaleme ihtiyacımız var. Gazete içinde bir yazıyı seçelim. Sırasıyla paragrafları okuyup, çift yazılmış olan harflerin üzerini çizelim. Mesela çift ‘’b’’ ve ‘’t’’ harflerinin üzerini işaretleyelim. Bu alıştırma konsantrasyonunuzu topladığı gibi zihnin canlanmasında oldukça faydalıdır.
Çocuk Oyun Alıştırması
İşe, okula ve alışverişe giderken, tıpkı bir çocuk gibi merak içinde bütün duygularınızı ve duyularınızı harekete geçirin. Dokunun, dinleyin, bakın, koklayın. Bu alıştırma sayesinde çok ender olarak yaptığınız bağlantılar canlanacaktır. Beynin kapasitesini arttıran bu alıştırmada, duyu organlarınızın fazlasını kullanırsanız, daha fazla yararları olacaktır.
Ters El Alıştırması
Genelde basit işleri yaparken sürekli olarak kullandığımız el ile değil diğer eli kullanarak yapabilirsiniz. Örneğin dişinizi sağ elinizle fırçalıyor iseniz bir günlüğüne sol el ile fırçalayabilirsiniz. Bu alıştırma rutin alışkanlıklarının kırılmasında büyük fayda sağlar. Beynin kullanmadığınız diğer yarısı da harekete geçmiş olur.
Yürüyüş Alıştırması
Asker yürüyüşü gibi olduğunuz yerde hareket edin. Sol bacağınızı her kaldırdığınızda önce sağ elinizle sonra sol elinizde dizinize dokunun. Bu şekilde yapılan çaprazlama hareketler beynin iki tarafını da kullanmanızı sağlayarak, zihni canlandıracaktır.