Yaşam

Hadım Nedir? Hadım Cezası Olan Ülkeler Hangileri?

Hadım, Arapça kökenli bir terim olup, lugat anlamıyla “kısırlaştırılmış erkek” olarak tanımlanmaktadır. Hem hukuki hem de tıbbi açıdan hadım etme işlemi düşünülür. Son günlerde Türkiye’de de hadım cezasının gelmesini isteyen pek çok kişi vardır.

Tıbbi açıdan hadım etme; “erkeklerin anormal cinsel ilişkilerini engellemek için erkeklik fonksiyonlarının sonlandırılması ya da sürekli olarak erkek cinsel organlarının işlevsiz hale getirilmesi” şeklinde tanımlanır. Hadım etme, tıbbi bir müdahale olarak geçmişi insanlık tarihi kadar eskiye dayanır.

Hadım işlemi, farklı kültürlerde farklı nedenlerde dolayı kullanılmıştır. Bu eylemin gerçekleştirildiği amaçlar arasında en yaygın olanlar cezalandırma ve savaş esirlerinin hadım edilmesidir. Hadım işlemi, nedenine bağlı olarak cerrahi ve kimyasal hadım olmak üzere iki şekilde sınıflandırılabilir. Geçmişte, genellikle cerrahi hadım tercih edilirken günümüzde kimyasal ilaçlar kullanılarak hadım işlemi yapılmaktadır.

hadim nedir 1

Hadım Çeşitleri Nelerdir?

Hadım işlemi, iki çeşittir. Bunlar ameliyatla yani cerrahi hadım ve ilaçla yani kimsayal hadımdır.

Cerrahi Hadım

Cerrahi hadım, orşiektomi olarak bilinen bu prosedür. Testislerin cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. Cerrahi hadım işlemi, vücuttaki testosteron üreten bezlerin yani erbezi veya testislerin tamamen uzaklaştırılması ya da sürekli olarak hormon üretme yeteneklerinin sona erdirilmesini içerir.

Kimyasal Hadım

Son elli yıldır, cinsel sapkınlıkları olan suçlular, cerrahi hadım yerine kimyasal hadım yöntemiyle tedavi edilmektedir. Özellikle son on beş yılda bu yöntem daha yaygın hale gelmiştir. Kimyasal hadım, bu konuda uzman olan bir hekim tarafından uygulanması gereken bir işlemdir. Çünkü kullanılan ilaçlar kişinin sağlığına başka türlü zararlar verebilir. Testosteron üretimine yapılan müdahale, vücut bütünlüğünü ihlal eder. Bu tedavi, vücudun normal işleyişini bozarak patolojik bir duruma yol açar.

hadim nedir 3

Hadım Cezası Olan Ülkeler!

ABD‘de yaklaşık yedi eyalette cinsel suçlar için kimyasal hadım cezası uygulanmaktadır. Cezaevinden çıkarılan bazı cinsel saldırı suçluları için hadım cezası uygulanıyordu. Bu yasayı kabul eden ilk eyalet Kaliforniya, yasayı 1996 yılında yürürlüğe koydu. Kaliforniya’daki yasalar, 13 yaşın altındaki çocuklara karşı herhangi bir cinsel suçu tekrar işleyenlerin kimyasal hadım uygulanmasını öngörmektedir.

Polonya‘da 2010 yılında bu uygulamayı hayata geçirmiştir. Avrupa’da ilk kimyasal hadım cezası veren ülkedir. Yasa, 15 yaşın altındaki çocuklara veya aile üyelerine cinsel saldırıda bulunanların hapis cezalarını tamamlamalarının ardından ilaçla cinsel isteklerinin yok edilmesini öngörmektedir. Bu kişilere 3 ila 15 yıl arasında hapis cezası da verilir.

Rusya‘da hadım cezasını içeren yasa 2012 yılında kabul edildi. 14 yaşın altındaki çocuklara cinsel istismarda bulunan suçlalar kesin olarak kimyasal hadım cezası alır. Tekrarlama durumunda ise ömür boyu hapis cezası verilir. Bu yasa, 14 yaş altı çocuklara karşı cinsel suç işlemiş kişilerin cezalarının ertelenmesini de yasaklamaktadır.

Güney Kore, Asya ülkeleri arasında kimyasal hadımı kabul eden ilk ülke olma özelliğine sahiptir. 2011 yılında yürürlüğe giren bir yasa ile, 16 yaş altı çocuklara cinsel saldırıda bulunan ve pedofili tanısı konmuş suçlulara kimyasal hadım cezası uygulanıyor.

Kimyasal hadımın uygulandığı ülkeler arasında yer alan Endonezya, suçlulara hapis cezalarını tamamladıktan sonra yaklaşık iki yıl boyunca kimyasal hadım ceası uyguluyor. Bu uygulama için suçlunun 18 yaşından büyük olması gerekmektedir

Moldova ve Estonya‘da da çocuk istismarcılarına kimyasal hadım cezası uygulayan ülkeler arasındadır.

Hadım İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu