Sağlıklı Yaşam

Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?

Göz seğirmesi hemen hemen hepimizin, hayatının bir döneminde yaşamış olduğu bir sorundur. Kısa vadede bakıldığında vücuda herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak çok uzun süren ve neredeyse kronikleşen vakalarda elbette bir hekime başvurmak gereklidir.

Önemli bir konuşma yaparken ya da bir toplantı esnasında göz kaslarınızın istemsizce titreşime girmesi ve size bunu ritmik hareketlerle yansıtması oldukça sinir bozucudur. Çünkü dikkatiniz dağılacak ve konsantrasyonunuz bozulacaktır. Önceleri önemsemiyor olsanız da uzadıkça bundan kurtulmanın yollarını ararken bulursunuz kendinizi..!

İşte biz de bu yazımızda sizlere, gözdeki seğirmenin nasıl geçebileceğinden ve hayatınızda bununla ilgili yapabileceğiniz bir takım küçük değişikliklerden söz ediyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

göz seğirmesi

Göz Seğirmesine Neden Olan Bazı Faktörler

Kimi zaman sol veya sağ, kimi zaman da (daha nadiren) her iki gözümüzde birden istemsizce oluşan ve genellikle göz kapağımızı etkileyen ani spazmlar, bazı nedenlerle ilişkili olabilir. Bunlar nelermiş bir göz atalım..

  • Yorgunluk ve kalitesiz uyku alışkanlıkları (çok geç yatmak ve çok geç kalkmak gibi)
  • Stres; günlük hayatın getirdiği gerilimler ya da yaşanan travmalar
  • Beslenme düzenindeki yanlışlar; aşırı kafein ve alkol tüketimi, vitamin ya da mineral eksikliği
  • Yetersiz sıvı alımı, göz kuruluğuna neden olarak seğirmeye yol açabilir
  • Gözde tahriş, koneayı veya göz kapaklarını etkileyen aşınmalar
  • Göz yorgunluğu, günün çok büyük bir bölümünü, televizyon, tablet, telefon veya bilgisayar başında geçirmek, ışığın yeterli olmadığı ortamlarda okuma yapmak
  • B12 eksikliği, kemik ve kasların verimliliğini etkiler
  • D vitamini eksikliği, vücuttaki kalsiyumun emilimini yavaşlatır. Bu da kemik ve kaslarda gerilmelere neden olur.
  • Magnezyum eksikliği, vücuttaki suyun azlığı ile ilişkili olup, göz kuruluğuna ve dolayısıyla da göz seğirmesine zemin hazırlar.
  • Göz kapağındaki yağ bezelerinin tıkanması, bölgede iltihap ya da enfeksiyon oluşumuna sebebiyet vererek seğirmeleri başlatabilir.
  • Göz nezlesi, gözlerde çeşitli alerjenler nedeniyle oluşan kaşıntı ve kızarıklık. Ayrıca gözlerin ovuşturulması da histamin adı verilen alerjenlerin üretilmesine neden olarak, seğirme meydana getirir.
  • Parlak ve yoğun ışıklar ile gözün uzun süre temas etmesi
  • Bazı ilaçların yan etkileri
  • Görme ile ilgili kusurlar, göz tembelliği vs..

goz segirmesi bilgisayar

Göz Seğirmesi Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Göz seğirmesi; beslenme şekilleri, uyku sorunları ya da çevresel etmenler nedeniyle olduğunda ve kısa sürdüğünde, normal kabul edilerek, yaşam koşullarında değişiklik yapılır. Ancak haftalar süren ve giderek artış gösteren göz seğirmelerinde, muhakkak alanında uzman bir hekime danışmak gerekir. Çünkü göz seğirmesi, çoğunlukla masum olsa da, bazen ciddi hastalıkların habercisidir. Bunlar şöyle sıralanabilir;

Parkinson Hastalığı; Vücutta kontrol altına alınamayan titremelere ve kasların gerginleşmesine yol açan bir hastalıktır. Aynı zamanda hastalığın tedavisine yönelik reçete edilen bazı ilaçlar, yan etki olarak göz seğirmesi yapabilmektedir.

Yüz Felci; Yüzün tek tarafındaki damarın tıkanması ve kaslara baskı yapması sonucu gözde seğirme görülebilir.

Tourette Sendromu; Çoğu zaman doğuştan gelen bir sağlık problemidir. Kişinin konuşmalarını, hareketlerini ve reflekslerini kontrol edememesiyle karakterizedir. Bu hastalıkta göz seğirmelerine oldukça sık rastlanır.

Nörolojik Sorunlar; Beynin hareket kontrolü merkeziyle ilgili hastalıkların varlığında, istemsizce göz seğirmesi yaşanır.

MS Hastalığı; Yine merkezi sinir sistemi hastalıklarından biridir ve istemsiz kasılmalarla ilerler.

goz segirmsi doktor

Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?

Göz seğirmesi, her ne kadar kişinin dikkatini dağıtan ve rahatsızlık hissi yaratan bir problem olsa da; ağrılara, acılara, hastalıklara ya da görme bozukluklarına yol açmaz. Fakat 1 aydan uzun süredir devam eden ve azalmayan göz seğirmeleri, altında yatan diğer hastalıklar bakımından uzman değerlendirmesi gerektirir.

Özellikle; göz kapağında sarkma, göz kapağını açmakta zorlanma, kızarıklık, akıntı, şişlik, seğirmenin vücudun diğer bölgelerine de yayılması gibi durumlar söz konusuysa, sağlık kuruluşuna gitmek için hiç vakit kaybedilmemelidir.

Göz seğirmesini geçirmek için yapılabileceklerden bazıları şunlardır;

  1. Yaklaşık 7-8 saatlik kaliteli uyku uyunmalıdır.
  2. Dengeli beslenmeye özen gösterilmeli, vitamin eksikliği açısından gerekli kontroller yaptırılmalıdır.
  3. Stresten uzak kalmaya çalışılmalı, rahatlatıcı masaj ya da bitki çayları denenmelidir.
  4. Egzersiz ve spor ihmal edilmemeli, her gün en az 20 dakika yürüyüş yapılmalıdır.
  5. Alkol ve tütün mamullerinden kaçınılmalıdır.
  6. Kafein tüketimi sınırlı tutulmalıdır.
  7. Göz kuruluğuna karşı göz yaşı damlası kullanılmalıdır.
  8. Gerekli durumlarda mutlaka güneş gözlüğü takılmalı, yoğun ışık ile göz, direkt olarak temas ettirilmemelidir.
  9. Bilgisayar ya da telefona maruz kalındığında, saatte bir olacak şekilde 15-20 dakika boyunca mola verilmeli, gözler dinlendirilmelidir.
  10. Alerji kaynaklı göz seğirmelerinde, alerjenlerden uzak durulmalıdır.
  11. Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak göz seğirmesi yaşanıyorsa; ilaç değişikliği konusunda hekim ile görüşülmelidir.
  12. Göze kısa süreli buz uygulamaları yapılmalıdır.

Göz Seğirmesi Nasıl Geçer İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu