Göz Nemlenmesi Neden Olur? Tedavi Yöntemleri Neler?
Göz Nemlenmesi Neden Olur? Tedavi Yöntemleri Neler?
Görmede önemli bir organ olan gözler zaman zaman rahatsızlanarak bazı sorunların yaşanmasına neden olabilir. Gözler de nemlenmeye sebep olan etkenler B2 vitaminin yetersiz olması yorgunluk ve sürekli uyku gibi durumlar göz nemlenmesinin nedeni olabilir. Gözlerin dış etkenlerden korunmasına yardımcı olan histamin salgılanmadığı zaman gözlerin korunması güçleşir. Yabancı maddeleri ve polen gibi gözlerin rahatsız olmasında etken maddeleri düşman gibi gören histamin salgılanmaz ise görevini yerine getiremez. Göz nemlenmesine bazı kullanılan ilaçlar da neden olmaktadır. Kemoterapi ve göz damlası gözlerin nemlenmesinde etkili olabilir.
Göz kuruluğuna neden olan ilaçlar
Kullanılan lenslerin yanlış kullanımı ile göze uymayan lenslerin zorlanması nedeni ile göz kasları gerilerek histamin oluşumu engellenmiş olur. Bu durum gözlerde nemlenmeye yol açar. Kullanılan kemoterapi ilaçları ve epinefrin ilaçlarda göz nemlenmesine yol açan ilaçların başında gelmektedir.
Göz nemlenmesine neden olan bir sebepte kozmetiklerdir. Uygun olmayan kozmetik kullanımı ucuz ya da pahalı olmaksızın gözlerde nemlenmeye neden olabilir. Cildinizi için uyumsuz ve alerjiye neden olabilecek ürünler olabileceğinden cildinize uyum sağlamayan ürünler göze yakın yerde kullanıldığı takdirde göz kenarlarında kurumaya ve gözlerde nemlenmeye sebep olur. B2 vitamini eksikliğinden kaynaklanan göz nemlenmesi eksikliğin giderilmesi ile ortadan kalkabilir.
B2 vitamini içeren besinler salatalık, muz ve bakla türü besinlerdir. B2 vitaminleri suda erir. Bu tür b2 içeren vitaminin diğer adı da riboflavindir. Azot bileşiği bağırsak işlevlerinin düzenli çalışmasında yardımcıdır. Bağırsakları düzenli çalıştıran azot bileşiğine histamin adı verilir.
Göz Nemlenmesinin Belirtileri Nelerdir?
- Gözlerde yanma
- Gözde kaşıntı
- Gözde kanlanma
- Görme duygusunun azalması
- Göz kapaklarının şişmesi
- Gözde ağrı
- Göz çevresinde kabuklanma
Göz Nemlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Göz damlalarını fazla dozda kullanmamanız önerilir. Temiz bir bezi sıcak suya gözleri yakmayacak şekilde basıp uygularsanız gözdeki yabancı maddelerin atılmasına yardımcı olursunuz bu uygulamayı 15 dakika gözlerinize uygulayabilirsiniz. Eğer gözleriniz alerjiye karşı hassassa alerji haplarını doktorunuz verdiği dozda kullanabilirsiniz.
Antihistamin içeren haplarda göz nemlenmesine iyi gelecektir. Evde olduğunuz sürece gerekmedikçe kontak lensleri kullanmaktan sakının. Dinlendirici gözlük kullanarak gözlerinizin dinlenmesini sağlayabilirsiniz. Gözlerinizin rahatlamasında en bilindik yöntem ılık çay banyosu önerilebilir. Pamuk yardımı ile demlenmiş bir çayın suyunu süzerek bunun suyun u ılık olarak gözlerinize uygulayabilirsiniz. Sıcak çayın rahatlatıcı etkisini gözlerinizde hissedebilirsiniz.
Gözlerde yorgunluk belirtisi olarak yanma ve batma gibi durumlar varsa yorgunluktan ileri geliyor olabilir. Gözlerde kaşıntı olması alerjik ya da enfeksiyonel bir durum olduğunun göstergesidir. Gözleri sürekli ovalamamanız ve kaşımamanız göz sağlığı için önem taşır.