G Kuvveti Nedir?
G kuvveti, bir kütleye etki eden güç ve hızlanmanın sonucunda oluşan basınç kuvvetine verilen addır. Bu gücün değeri iyi bilindiğinden, bilim adamları onu bir otomobilin hızlanması, iki çarpışan futbolcunun etkisi veya dik bir dalıştan çeken bir avcı uçağı gibi diğer kuvvetleri ölçmek için uygun bir ölçüt olarak kullanırlar.
İvme ve Kuvvet
Fizikte, ivme hız veya hızdaki bir değişikliktir. Bir topu kolun uzunluğunda tutup düşürdüğünüzde, topun başlangıç hızı sıfırdır. Ancak yer çekimi ile sürekli artan bir hızla aşağı doğru hızlanır. Yer çekimi gücü sağlar ve top hızlanarak yanıt verir. Yer çekiminin etkisi altında, tüm nesneler, ağırlıktan bağımsız olarak, dünya üzerinde aynı oranda hızlanır.
G Kuvveti Değeri
Araştırmacılar, hızı saniyedeki metre gibi zamana bölünen uzaklık birimlerinde ölçer. Hızlanma birimleri, saniyede saniye başına metre veya saniye başına metre gibi hız ile zamana bölünür. Dünyadaki yer çekimi için değer, saniyede 9.8 metre kare veya saniyede 32.2 feet karedir. Bu, çok yüksek bir binanın tepesine bir top atarsanız, topun bir saniye sonra 9.8 m/s, iki saniye sonra 19.6 m/s ve toprağa çarpıncaya kadar devam etmesi demektir. Kolaylık sağlamak için, bilim adamları bu değeri “g” harfiyle ifade eder.
Küçük “g,” Büyük “G”
Büyük “G” başka bir şey, küçük “g” ise başka bir anlama geldiğinden, G kuvveti hakkında konuşurken kafa karışıklığına maruz kalabilirsiniz. Küçük “g” Dünya üzerindeki sabit çekim kuvvetidir. 9,8 m/s karedir. Büyük G’nin kendisi yer çekimi kuvvetine dayanan uygun bir birimdir. 1 G ise 9.8 m/s kare ivme üreten kuvvettir. Büyük G daha uygundur çünkü neredeyse herkes 1 G gücünün günlük deneyimlerden nasıl bir his duyduğunu bilir.
G Kuvveti ve G Kuvveti Yönü
Tüm kuvvetlerin itdikleri veya çektikleri bir yönü vardır. Örneğin, kolu kendinize doğru çekerek bir kapı açarsınız. Veya bir arkadaşınıza top attığınızda, onun yönünde itersiniz. Yer çekimi üzerindeki yer çekimi kuvveti daima gezegenin merkezine doğru aşağıya bakar. Hareket ile ilgili problemleri çözerken, bilim adamları aşağı doğru çekildiğini, hareketi önlediğini ve yukarı veya pozitif yönde kuvvet uyguladıklarını göstermek için olumsuz bir işaret verir. Bununla birlikte, keyfi G kuvvetleri, herhangi bir yöne, aşağı, yan yana veya bir açıyla işaret edebilir.
Gerçek Dünya G Kuvveti
5 saniyede sıfırdan 100 km/s hıza ulaşan bir araba, yolcuları üzerinde yaklaşık 1 G’lik bir kuvvet uygular. Savaş pilotları, aşırı manevralar sırasında 7 G’den daha büyük kuvvetler yaşayabilir. Darbe kuvvetleri çok daha yüksek olabilir. Ancak kısa bir süre dayanırlar. Futbol oyuncuları arasındaki çarpışmalar 150 G’yi geçebilir. Bir araba kazasında, insan vücudundaki kuvvetler de 150 G’ye ulaşabilir. Fakat emniyet kemeri takmak onu yaklaşık 20 G’ye kadar düşürebilir.