Sağlıklı Yaşam
Trend

Fotofobi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Fotofobi Nedenleri Ve Tedavisi

Fotofobi baş ağrısına neden olan bir durum olan bir görme problemi ve sorunudur. Özel camlar sayesinde kurtulabileceğiniz bu sorun birçok nedenden kaynaklanan bir durumdur.

Fotofobinin Nedenleri Nelerdir?

Konjunktivit (pembe göz) Gözün beyazının tamamen şeffaf ince bir tabaka ile kaplanması ve iltihaplanması durumu konjunktivit sorununa neden olur. Gözlerde ışığa karşı hassaslaşma vardır.

Açık renkli gözler: Az pigment içerdiği için gözler koyu gözlere nazaran ışığa daha duyarlı haldedir. Güneş ışığı ve yapay ışık kaynaklarından gözlerin etkilendiği görülür.

Retina dekolmanı: Bağ dokusundan kopan retinadan dolayı görme fonksiyonları yitirilir ve göze giren ışık kontrol edilmez duruma gelir.

Kornea abrazyonu: Kornea yüzeyinde aşınma durumunda fotofobi durumu ile karşılaşılır. kontak lens sorunları ve ufak yaralanmalar kornea abrazyonu ve göze kaçan toz nedeni ile fotofobi sorunu ile karşılaşabilirsiniz

fotofobi 4

Fotofobiye neden olan durumlardan biride genetik bozukluklardır. kalıtsal hastalık sonucu saçlarda görülen dökülme sorunu KFSD genetik bozukluğundan ortaya çıkmaktadır. Görülen nadir hastalıklar fotofobiye neden olmaktadır. Bunun dışında bazı ilaçlarında görme hassasiyeti sağladığı görülmüştür. Bunlar sıtma ilaçları, güzelavrat otu doksisiklin ve tetrasiklin gibi ilaçlardır.

Gözün ışığa karşı duyarlılığında gözde enfeksiyon kapma olasılığı görülmektedir. Migren ve başağrısı en çok şikayet edilen problemlerdendir. Sorunların tespit edilerek tedavisinin yapılması sağlanmalıdır. UV ışınlarına karşı önlem almak ve gözün korunmasını sağlamak önemlidir. Gözlerinizi korumada polarize camlar  aydınlatma ve güneş ışığından koruyarak fotofobi olma olasılığını ortadan kaybettirecektir.

fotofobi2

Fotofobiye Neden Olan Işık Kaynakları

  • Fotofobiye neden olan ışık kaynaklarından bazıları şunlardır;
  • Güneş ışığı
  • Su yüzeyindeki yansımalar
  • Kar
  • Yapay ışık kaynağı (florasan lambalar)
  • Kar ve kum üzerinden yansımalar
  • Parlak yüzey ve yoldaki parlamalar

fotofobi3

Fotofobi Tedavisi

Tedavinin en iyi şekilde yapılmasında sorunun kaynağının bilinmesi gerekir. Işık hassasiyeti sebebi olan ilaçların kullanılması durumunda bunu doktorunuza bildirmeniz de ve gerekirse değiştirmeniz de yarar vardır. Fotokromik lenslerin kullanımı da güneşe hassas olan kişiler için çözüm önerisi olabilir. Otomatik olarak koyulaşan lensler sayesinde UV  IŞINLARI %100 bloke olarak gözlerinizin koruması sağlanır.

Başka çözüm yolları ise güneşin keskin ışınlarından uzak durmanız ve ultraviyole güneş gözlükleri  ile geniş kenarlı olan şapkaları tercih etmektir. Polarize güneş gözlükleri sayesinde daha parlak güneş ışınlarından korunabilirsiniz. Diğer etkenlerin yansımasına karşın güneş lensleri de koruma sağlamaktadır. Göze gelen ışığın azalmasında katkı sağlayan protez kontak lensler de gözlerin rahat etmesi için kullanılabilecek araçlar olarak kullanılabilir.

Kaynak
Kaynak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu