TarihYerli Erkek Ünlüler

Fatih Sultan Mehmed Kimdir?

instagram takipçi hilesi

fatih sultan mehmed 1
Tam adı: Fatih Sultan Mehmed
Doğum tarihi: 30 Mart 1432
Ölüm tarihi: 3 Mayıs 1481
Doğum yeri: Edirne, Türkiye
Ölüm yeri: Gebze, Kocaeli, Türkiye
Boyu: 
Ailesi:  II. Murad (Babası), Hüma Hatun (Annesi), Şehzade Alâaddin, Erhondu Hatun, Şehzade Hatun, Şehzade Büyük Ahmed, Fatma Hatun, Şehzade Hasan, Şehzade Orhan, Hatice Hatun (Kardeşleri)
Eşi: Çiçek Hatun (1458), Hatice Hatun (1451 – 1453), Sitti Mükrime Hatun (1449), I. Gülbahar Hatun (1446)
Çocuk (ları): II. Bayezid, Cem Sultan, Şehzade Mustafa, Gevherhan Sultan, Korkut
Mesleği: Padişah
Aktif Yılları: 1443 ve 1481 yılları arasında
youtube-chanel

Hakkında

Fatih Sultan Mehmed Kimdir? Fatih Sultan Mehmed, 30 Mart 1432 tarihinde Edirne’de dünyaya gözlerini açmıştır. Annesi Hüma Hatun, babası ise II. Murat‘tır. Şehzade Alâaddin, Erhondu Hatun, Şehzade Hatun, Şehzade Büyük Ahmed, Fatma Hatun, Şehzade Hasan, Şehzade Orhan ve Hatice Hatun isimlerinde 8 kardeşi vardır. Molla Gürani gibi o zamanaları en ünlü alimlerinden dersler almıştır. 1443 senesinde henüz çocukken sancakbeyliği‘ne atanmış, daha sonra da danışman ve hocaları ile beraber Manisa‘ya gitmiştir.  

Ardından babası II. Murat tarafından Edirne‘ye geri çağırılmış ve 1444 senesinin Ağustos ayında 12 yaşında bir çocuk iken tahta oturmuştur. Osmanlı Devleti‘nin düşmanları bu olaydan sonra daha da umutlanmıştır. Çünkü tahta bir çocuk geçmiştir. Haçlı Ordusu, Tuna Irmağı’nı geçmesinden sonra Varna‘yı kuşatmıştır. II. Murat, Sadrazam Çandarlı Halil Paşa tarafından Edirne’ye geri çağrılmıştır.  10 Kasım 1444 tarihinde Varna Savaşı‘nda Haçlı Ordusu’nu ezimete uğratan II. Murat tekrardan Manisa‘ya dönmüştür.

İlginizi çekebilir: Mehmed: Fetihler Sultanı Dizi Konusu ve Oyuncuları

II. Murat‘ın Manisa‘ya dönüşü, Çandarlı Halil Paşa ile Fatih Sultan Mehmed‘i destekleyen Şihabeddin Paşa ve Zağanos Paşa arasına bir çekişmeye neden olmuştur. Çandarlı Halil Paşa tahta tekrardan II. Murat‘ın oturmasını istemektedir. Yeniçeri ayaklanmasına dayanamayan Mehmed, tahtan inmek zorunda kalmıştır. 1446 senesinin Mayıs ayında II. Murat’ın tekrardan tahta oturmasının ardından Fatih Sultan Mehmed, Şihabeddin Paşa ve Zağanos Paşa ile Manisa‘ya dönmüş ve 1448 ve 1450 yılları arasında süren Arnavutluk seferine katılmıştır.

3 Şubat 1451 tarihinde II. Murat’ın vefat etmesinden sonra Mehmed, yeniden Edirne‘ye gelerek 18 Şubat 1451 günü tahta oturmuştur. Karamanoğulları Akşehir ve Seydişehir‘i ele geçirdikten sonra Bizans Papasına başvururarak yeni bir sefer düzenlenmesini istemiş ancak olumlu bir cevap alamamışlardır. Bizans İmparatorluğu‘nun başkenti olan İstanbul’u fetih ederek, Rumeli ve Anadolu arasındaki bağlantıyı sağlamak ve İpek Yolu‘nun Avrupa kısmına hükmetmesini isteyen II. Mehmed, Hz. Muhammed‘in “İstanbul’u fetheden komutan ne güzel komutandır” sözüne de layık olamayı hayal etmiştir.

İstanbul’u Fethetmiştir

Fatih Sultan Mehmed, Bizans İmparatorluğu‘nu işgal etmeden önce bir haberci göndermiştir. Kan dökülmeden ve masum insanlar ölmeden İstanbul‘un kendilerine teslim edilmesini istemiştir. Ancak Bizans’tan biz savaşa hazırız yanıtı gelmiştir. Bu yanıttan sonra Osmanlı Donanması, Sarayburnu ve Haliç‘e demirlemiştir. 23 Mart 1453 tarihinde Mehmed, ordusu ile Edirne‘den yola çıkmış ve 6 Nisan 1453 tarihinde İstanbul’u kuşatmıştır. Çatışmalara aralıklı olarak yaklaşık 53 gün devam etmiştir. Çandarlı Halil Paşa‘nın İstanbul‘u fethine karşı olduğunu duyan II. Mehmed, saldırı hazırlı için Zağanos Paşa‘ya emir vermiştir.

17 Nisan 1453 günü Adalar fethedilmiştir. Diğer devletler tarafından Bizans‘a yardım gönderilmesini engellemek için Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi kontrol altına alınmış ve Bizans‘a yardımların önüne geçilmiştir. Yardımsız kalan Bizans‘ın başkenti 29 Mayıs 1453 günü fethedilmiştir. II. Mehmed, bu fetihten sonra 1000 yıldan fazladır hüküm süren Bizans’ın hükümdarlığına son vermiş ve “FATİH” ünvanının sahibi olmuştur. 1459 senesinde Ayasofya‘yı camiye dönüştürmüş ve Osmanlı Devleti‘nin başkenti yapmıştır.

Orta Çağ Bitmiş Yeni Çağ Başlamıştır

Fatih Sultan Mehmed, 10 Temmuz 1453 günü Çandarlı Halil Paşa‘yı Bizans’ı desteklediği için idam etmiştir. Pek çok din mensubunun yaşadığı İstanbul’u terkeden diğer dinlere sahip insanları tekrardan İstanbul’a getirmiş ve Ermeni Patrikhanesi, Rum Patrikliği ve Yahudi Hamambaşlığı‘nı kurdurmuştur.  Osmanlı Devleti artık Orta Çağ‘ı kapatmış ve Yeni Çağ‘ı açmıştır. Osmanlı, Kurtuluş Dönemi’nden kurtulmuş ve Yükseliş Dönemi‘ne geçmiştir. İstanbul fethedildikten sonra sınırları genişletmek ve islamı yaymak isteyen Fatih, Ege Adaları‘na seferler düzenlemiştir.

1454 ve 1455 seneleri arasında Ege Denizi ve Güney Sırbistan‘ın sınırları içinde yer alan bazı adalara Osmanlı‘ya dahil edilmiş ve 1459 senesinde Sırbistan Krallığı ortadan kaldırılmıştır. 1459 senesinde Karadeniz‘e hakim olmak için Amasra‘yı da fethetmiştir. 1460 senesinde Mora‘yı da fetheden Fatih, yine 1460 senesinde Candarlıoğlulları Beyliğine son vermiş ve 1461 senesinde Sinop‘u Rum Pontus‘un başkenti, 1475 senesinde ise Trabzon’u Kırım‘ın başkenti yapmıştır.

Fatih Sultan Mehmed, 1462 senesinde yeniden Rumeli seferine çıkmıştır. 1463 senesinde Bosna‘yı ele geçirmiş ve yine 1463 senesinde Midilli Adası‘nı fethedince Venedik ile ilişkisi bozulmuştur. 1479 senesine kadar süren savaş sonrası Fatih, Bozcaada, Taşoz, Limni, İmroz, Eğriboz ve Semadirek‘i ele geçirmiştir.

Fatih Sultan Mehmed yaşamı boyunca pek çok toprağı fethetmiş ve özgürlüğe kavuşturmuştur. Osmanlı‘nı topraklarını 900 Bin kilometrekare‘den 2 Milyon 214 Bin Kilometrekareye çıkarmıştır. 1481 senesinde sefere çıktığı zamanlarda rahatsızlandı ve Kocaeli Gebze yakınlarında bulunan Hünkar Çayırı bölgesinde vefat etti. Ölüm sebebinin Gut hastalığı tahmin edilmekle birlikte zehirlenerek vefat ettiği de rivayet edilmektedir.

Fatih Sultan Mehmed Tarafından Fethedilen Bazı Yerler:

Anadolu

  1. 1453 – İstanbul
  2. 1549 – Amasra
  3. 1460 – Sinop
  4. 1466 – Karaman
  5. 1466 – Konya
  6. 1473 – Doğu Anadolu

Rumeli

  1. 1459 – Sırbistan
  2. 1460 – Mora
  3. 1462 – Eflak
  4. 1463 – 1465 – Bosna Hersek
  5. 1476 – Boğdan
  6. 1479 – Arnavutluk

Denizler

  1. Limni (Ege Adası)
  2. Eğriboz (Ege Adası)
  3. Taşoz (Ege Adası)
  4. Semadirek (Ege Adası)
  5. İmroz (Ege Adası)
  6. Midilli (Ege Adası)
  7. Kefalonya (Yunan Adası)
  8. Zanta (Yunan Adası)
  9. Ayamavra (Yunan Adası)
  10. Kırım

Videoları

Fotoğrafları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu