Gut Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Gut hastalığı, eklemlerde ani ve ciddi ağrı krizlerine neden olabilecek bir artrit şeklidir. Gutun gelişmesi için en yaygın yer, ayak başparmağının topudur, ancak diğer eklemler etkilenebilir. Gut’un bir kerede bir veya iki eklemi etkilemesi olağan değildir.
Gut en sık yetişkin erkekleri etkiler (özellikle 40 yaşından sonra) ve menopozdan sonraya kadar kadınlarda nadir görülür. Yetişkin erkekleri kadınlardan 3,5 kat daha fazla etkilediği ve Maori ve Pasifik Adası etnik kökenlilerde daha yaygın olduğu tahmin edilmektedir.
Tedavi olmadan gut atağı semptomlarının azalması bir hafta kadar sürebilir. İlk başta, saldırılar arasında geçen süre birkaç ay hatta yıllar olabilir. Bununla birlikte, zaman içinde saldırılar daha sık meydana gelme eğilimindedir ve daha şiddetli olma eğilimindedir.
Zaman içerisinde tedavi edilmeden bırakılan gut, eklem ve böbrek hasarına yol açabilir ve yüksek tansiyon ve diyabet gibi diğer risk faktörleriyle birlikte kalp hastalığı, felç ve böbrek yetmezliği riskini artırabilir.
Gut Hastalığı Nedenleri
Gut, kandaki ürik asit seviyelerinin yükselmesinden kaynaklanır. Ürik asit vücutta doğal olarak üretilir. Normalde kanda çözünmüş kalır ve böbrekler tarafından idrarın bir parçası olarak atılır.
Bununla birlikte, kanda ürik asit birikmesi, ürik asit kristallerinin eklemlerde oluşmasına ve birikmesine neden olarak gut oluşmasına neden olabilir.
Bir dizi risk faktörü gut gelişimi ile ilgilidir. Bunlar şunları içerir:
- Şişmanlık
- Yüksek alkol alımı
- Genetik yatkınlık
- Pürin bakımından zengin yiyeceklerin yüksek alımı (örneğin: bazı deniz ürünleri ve etler)
- Belirli ilaçlar
- Eklem yaralanması
- Uzun süredir devam eden böbrek hastalığı
Yüksek ürik asit seviyelerinin vücudun, ürik asidi (obezite, böbrek problemleri veya genetik nedenler nedeniyle) bir insanın yediği ve içtiğinden ziyade doğru şekilde gidermemesinden kaynaklanma olasılığı daha yüksektir.
Maori ve Pasifik insanları, ürik asitleri vücutlarından uzaklaştırmayı zorlaştıran genlere sahip olduklarından, gut alma riski daha yüksektir. Bazen bir gut atağının belirgin bir nedeni yoktur.
Gut Belirtileri
Gut, genellikle 12 ila 24 saat içinde hızla gelişir ve gelip gitme eğilimindedir. Gut saldırısının belirti ve semptomları:
- Etkilenen eklemde şiddetli ağrı ve hassasiyet
- Etkilenen eklem şişmesi
- Eklem üzerindeki cilt sıcak ve gergin olabilir ve parlak ve kırmızı görünebilir
- Etkilenen eklemde sınırlı hareket açıklığı
- Bazı insanlar mide bulantısı, iştahsızlık ve hafif bir ateş de yaşayabilir.
Gut Hastalığı Teşhisi
Normal kan seviyelerindeki ve yüksek ürik asit seviyesindeki değişiklikleri kontrol etmek için bir kan örneği alınabilir. Ancak bu testin sonuçları her zaman yardımcı olmayabilir. Çünkü gut atağı sırasında normal ürik asit düzeylerini gösterirler. Bunun nedeni, aşırı ürik asidin kandan dışarı taşması ve eklemlerde kristaller halinde durmasıdır.
Gut tanısını kesin olarak teşhis etmek için doktor etkilenen eklemden bir sıvı örneği alabilir. Bu, lokal bir anestezi kullanılarak yapılır ve etkilenen eklem içine sokulan bir iğnenin sokulmasını ve az miktarda sıvının çıkarılmasını içerir. Akışkan daha sonra ürik asit kristallerinin varlığı açısından test edildiği bir laboratuvara gönderilir. Varsa, gut doğrulanır. Etkilenen alanın röntgenleri ayrıca eklem hasarını kontrol etmek için de alınabilir.
Gut Hastalığı Tedavisi
Tıbbi tedavi, atakların ağrısını ve iltihabını hafifletmeyi ve gelecekteki atakların ortaya çıkmasını önlemeyi amaçlar. Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri de gutun gelecekteki saldırılarını önlemeye yardımcı olur.
Atakların tedavisi:
Etkili tedaviye ne kadar çabuk başlanırsa, saldırı o kadar hızlı kontrol edilebilir. Gut ataklarının önlenmesi, atak semptomlarının tedavisi kadar önemlidir. Gut hastalığının önlenebilme yolları ilaç kullanımı ve yaşam tarzı değişikliklerini içerir.
İlaçlar: Gut hastalığı olan insanlar için temel ilaç, ürik asit üretimini azaltan etkili allopurinol’dur. Yan etkiler veya başka nedenlerden dolayı allopurinol kullanamayan kişilere, ürik asit üretimini azaltan veya böbreklerin ürik asit atılımını artıran alternatif ilaçlar verilebilir.
Gut tedavisini önleyen ilaçlarla tedavinin ilk aşamalarında ataklar daha sık görülebilir ve daha şiddetli olabilir. Bu nedenle ilaçların dozajının başlaması düşük olabilir ve daha sonra kademeli olarak artar. Bu ilaçlar sadece bir doktorun tavsiyesi üzerine durdurulmalı ve durdurulmaları ve gut basması da gut atağına neden olabilir.
Diyet değişiklikleri: Diyetteki değişiklikler, pürin içeriği yüksek olan yiyecekleri kısıtlamayı veya bunlardan kaçınmayı amaçlar. Purinler bazı gıdalarda bulunan ve vücut tarafından parçalandığında ürik asit üreten maddelerdir. Pürinlerdeki yüksek yiyecekler şunlardır:
- Kabuklu deniz ürünleri (pipis, paua, istiridye, midye) ve balık yumurtası
- Sakatat gıdalar (beyin, karaciğer, böbrek, işkembe)
- Kırmızı et (sığır eti, kuzu)
- Maya özleri (Marmite, Vegemite)
- Maya içeren yiyecekler (ekmek, bira)
- Yağlı balıklar (sardalye, ringa balığı ve hamsi)