Yaşam

Ev Kazalarında En Sık Yapılan 7 Hata!

en sık yaşanan ev kazaları

Zaman zaman hepimiz çeşitli ev kazaları yaşayabiliyoruz. İstatistiklere baktığımızda ise ülkemizde her yıl 6 milyon kişi en az bir kez ev kazası yaşıyor. Çok da fazla önemsemediğimiz ev kazaları aslında tüm kazaların %25’ini oluşturuyor.

Çarpma, düşme, yanma vb olayların çok yaşandığı ev kazalarında ise ilk yardımın önemi büyük. Bu ilk yardımı yaparken yapılan hatalar ise bazen çok ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Biz de ev kazalarında en sık yapılan yanlış müdahaleleri sizler için derledik.

Yanıklara Yoğurt Gibi Maddeler Sürmek

yanık bölgeye yoğurt srmek

Ütü yaparken, fırın tepsisi tutarken ya da kızartma yaparken çok ciddi yanıklar oluşabiliyor. Özellikle mutfakla haşır neşir olan insanlar bu duruma çok daha fazla maruz kalabiliyor. Yanma durumunda en sık yapılan müdahale yanan bölgeye hemen yoğurt ya da diş macunu gibi maddeler sürmek oluyor.

Ancak böyle bir müdahale yanan bölgeyi iyileştirmek yerine enfekte olmasına sebep olabilir. Bu yüzden bu tarz durumlarda yanan bölgeye yoğurt ya da diş macunu gibi maddeler sürmek yerine yanığı hemen soğuk suya tutmak ve bölgenin hava almasını sağlamak gerekir.

Boğulmalarda Bilinçsizce Sırta Vurmak

boğulmalarda sırta vurduktan sonra heimlich yapılması gerekir

Yetişkin insanlarda yemek yerken ya da ilaç içirken, küçük çocuklarda ise her an yaşanabilecek olan boğulma vakalarında yapılan en yanlış müdahale kişinin hemen sırtına vurmak oluyor.

Sırta vurulduğunda soluk borusu tıkanan kişi öksürerek yuttuğu cismi ya da yemeği dışarı atma refleksi gösteriyor. Fakat bu durumda ise Heimlich Manevrası denilen müdahaleyi yapma gereği doğuyor.

Bu müdahale yapılırken sol el yelpaze gibi açılır ve soluk alamayan kişinin göğüs kemiğine konulur. Sağ elin ayası ile ise kişinin iki kürek kemiği arasına biraz sertçe 5-6 kez vurulur.

Daha sonra ise kişinin arkasına geçilerek 5-6 kez sert bir hareketle kişi kendine çekilerek yukarıya ve ani şekilde karın sıkıştırılır. Bu işleme kişide rahatlama olana kadar devam eder.

Zehirlenme Vakalarında Hastayı Zorla Kusturmak

zehirlenmelerde hastayı zorla kusturmak yanlıştır

İlaç veya kimyasal madde zehirlenmelerinde kişiyi rahatlatmak amacıyla zorla kusturmak için tuzlu veya karbonat içirilir. Fakat bu uygulama kişinin vital fonksiyonlarına zarar verebilir. Böyle bir vakada hastayı zorla kusturmak yerine en yakın sağlık kuruluşuna götürmek en doğru davranıştır.

Elektrik Çarpmalarında Kazazedeye Su İçirmek

elektrik çarpmalarında kazazedeye su içirilmez 2

Normal şartlarda insan vücudu 48 volt üzerinde elektrik akımına maruz kaldığında ölümle sonuçlanabilir. Bu değerin altındaki elektriğe maruz kalma durumlarında ise iç kanamai kalpte ritm bozukluğu ya da ciltte yanık gibi durumlar oluşabilir.

Bu yüzden kişiye su içirmek çok yanlış bir davranıştır. Çünkü su vücuttaki iletkenliği arttırır ve daha çok elektriğe maruz kalmasına neden olur. Bu durumda yapılacak en doğru davranış kişinin hayati bulgularını kontrol dip en yakın sağlık kuruluşuna götürmektir.

Yanıklara Doğrudan Buz Uygulamak

yanıklara buz uygulamak yerine soğuk kompres uygulayın

Daha çok mutfakta karşılaşılan yanık kazalarında en çok yapılan yanlış yanan bölgeye hemen buz uygulamaktır. Fakat bu durum bölgede ikinci bir yanığa davranış olabilir. Bunun yerine eczanelerde satılan soğuk kompresler uygulanmalı ya da bölge soğuk suya tutulmalıdır.

Kafa Travmalarında Kazazedenin Uyumasına İzin Vermek

kafa travmalarında hastayı 24 saat uyutmayın

Düşme ve çarpmalar sonucu kafa travmaları meydana gelebilir. Fakat bu durumun belirtileri anlaşılması zor olduğu için ölümle sonuçlanabilen ev kazalarındandır. Bu nedenle eğer başına darbe alan bir kişi varsa hemen bilincinin açık olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.

Bunu tespit etmek için basit bir cümle kurdurabilir ya da sol elini havaya kaldırmasını isteyebilirsiniz. Bu muayene kişinin ciddi bir beyin hasarı alıp almadığına dair ipuçları verir. Bunları yaptıktan sonra hastayı 24 saat boyunca uyutmamak gerekir.

Burnu Kanayan Kişinin Kafasını Yukarı Kaldırmak

burun kanamalarında başı geriye kaldırmak yerine öne eğip burun kanallarını sıkmalısınız 1

Basit bir travma ya da güneş çarpması sebebiyle burun kanamaları meydana gelebilir. Bu durumda bilinen en yanlış davranış hastanın başını yukarı kaldırdığımızda kanamanın duracağıdır.

Bu yüzden burun kanamalarında en doğru davranış kişinin başını öne verip burun kanatlarını hafifçe sıkmaktır.

Kaynak
iyihisset

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu