Erzincan Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır?
Erzincan Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? Ülkemiz, peynir çeşitliliği açısından oldukça zengin bir ülke ve farklı peynir tatlarına ev sahipliği yapıyor. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden olan yöresel peynirler, lezzetlerinin yanı sıra zengin besin içerikleriyle de insan sağlığına birçok fayda sağlıyor.
İlginizi çekebilir: Parmesan Peyniri Hakkında 10 Bilgi
Ülkemizin her bölgesinde farklı şekillerde üretilen bu peynirler arasında tulum peyniri, hayvan derisinde olgunlaştırılan özel bir süt ürünü olarak öne çıkıyor. Genellikle inek sütünden üretilen tulum peyniri, kıl keçisi veya koyun derilerine basılarak, yüksek nem oranına sahip mağaralarda belirli bir süre bekletilerek olgunlaştırılıyor.
Şavak peyniri olarak da bilinrn Erzincan tulum peyniri, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işareti alınmış yöresel br üründür.
Erzincan Tulum Peyniri Besin Değeri
- İnce dilim: 67 kalori
- Kalın dilim: 100 kalori
- 50 gram: 167 kalori
1 dilim Erzincan tulum peynirinde yer alan vitamin ve mineraller şunlardır;
- 1.84 gram Karbonhidrat
- 3.92 gram Protein
- 4.86 gram Yağ
- 98 mg Sodyum
- 8.6 mg Potasyum
- 66.6 mg Kalsiyum
- 80 iu A vitamini
- 0.04 gram Demir
Erzincan Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?
Türkiye’nin verimli bölgelerinde yetiştirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen sütler, önce mayalanır ve bir süre dinlenmeye bırakılır. Mayalanan süt, ince bir tülbent ya da süzgeç yardımıyla süzülür. Ardından, bir gece boyunca dinlenen peynir büyük torbalara yerleştirilir ve bir süre daha bekletilir. Bu aşamada peynirin suyu tamamen süzülür.
Sonrasında bakır kaplarda ufalanan peynir, özel tuz ile tatlandırılır. Daha sonra, temiz torbalara basılan peynirin ağzı dikilir. 10 günlük bir bekleme süreci vardır. Bekleme süresi dolduktan sonra torbalardaki tulum peyniri alınır ve hayvan derisine ya da bidonlara konur. Erzincan bölgesinde sıkça kullanılan bu yöntemle, özellikle kıl keçisi tulumunda bekletilen peynir, gerçek tulum peyniri olarak bilinir.
Tulum Peyniri Hangi İlimizde Meşhurdur?
Tulum peyniri, kendine has aromasıyla İzmir, Konya, Bingöl, Erzincan, Elazığ, Tunceli ve Erzurum gibi Türkiye’nin birçok bölgesinde üretilen özel bir süt ürünüdür. Bu peynirin yapımı sabır ve titizlik gerektirir. Tulum peynirinin yapım sürecini adım adım sizler için anlattık.
Yörelerine Göre Tulum Peyniri Çeşitleri
Ülkemizde yörelerine göre farklı çeşitlerde tulum peyniri var. Bunlar;
- Erzincan tulum peyniri
- İzmir tulum peyniri
- Bergama tulum peyniri
- Divle obruk peyniri
- Çimi obruk peyniri
- Kargı tulum peyniri
- Tatvan otlu tulum peyniri
- İkizdere tulum peyniri
- Aydın tulum peyniri
- Mersin Silifke deri peyniri
- Şırnak pancarlı tulumu
- Malatya karışık deri tulumu
- Kars yağlı tuluk peyniri
- Tomas peyniri
- İzmir Karaburun lorlu keçi tulum peyniri
- Afyon tulum peyniri
- Sivas yaprak tulum peyniri
- Kayseri tulum peyniri
- Bitlis tulum peyniri
- Sındırgı Eğridere yünlü tulum peyniri
- Karapınar küflü tulum peyniri
- Afyonkarahisar Bayat obruk peyniri
- Atlantı Dededağ tulum peyniri
- Ağrı tulum peyniri
Erzincan Tulum Peyniri Nasıl Saklanır?
Tulum peyniri, saklaması kolay bir süt ürünü olarak bilinir. Sert yapısı sayesinde, tulum peynirini ağzı kapalı bir saklama kabında veya kendi poşetinde buzdolabında güvenle saklayabilirsiniz. Ancak tulum peynirini derin dondurucuda saklamak önerilmez.
Isı değişimlerine maruz kaldığında peynirde küf oluşumu görülebilir. Bu nedenle tulum peynirini oda sıcaklığında bırakmaktan kaçınmalısınız. Serin ve güneş ışığı almayan bir ortamda sakladığınızda, tulum peynirini uzun süre taze ve lezzetli bir şekilde tüketebilirsiniz.