Endodonti Nedir, Faydaları Nelerdir?
Endodonti, diş dokularındaki hastalık, enfeksiyon veya iltihapların tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Endodontide ele alınan bazı ortak alanlar diş ağrısı, kanal tedavisi, diş çekimi ve diş implantlarıdır. Bu diş hekimliği alanındaki uzmanlara endodontist denir.
Endodonti Tedavileri Neden Uygulanır?
Diş enfeksiyonlarında endodontik tedavi uygulanır. Diş çürüğü, endodontik tedavi için yaygın bir endikasyondur. Enfeksiyon, diş çekildikten sonra veya komşu diş eti dokularından diş köküne göç eden bakterilerden oluşabilir. Diş ağrısı ve enfeksiyonun en yaygın nedeni, diş eti iltihabı olarak bilinen diş etinin kök kanal odasına doğru aşırı büyümesidir. Bazen, dişin kendi bağışıklık sistemi, kök kanalı içinde periapikal lezyonlar veya “kavitasyonlar” adı verilen küçük enfeksiyon alanları oluşturmak için bir yanıtı tetikleyecektir.
Bir dişin etrafındaki normal dokular pulpa, pulpa odası, periodontal ligament ve alveolar kemiği içerir. Endodonti uzmanı, hastalıklı kök kanallarının ve çevre dokuların yönetimi ile ilgilenir. Endodontik değerlendirme ve tedavi görmemiş dişlerde kanal tedavisi, daha önce endodontik değerlendirme yapılmış dişlere göre daha karmaşıktır. Bir kök kanalını tedavi etmenin zorluğunu etkileyen bir dizi faktör vardır.
Hastanın yaşı ve genel sağlığı bir fark yaratır. Endodontik uzmanın beceri düzeyi ve ekipmanı, hastalıklı bir kök kanalını tedavi etmenin ne kadar kolay olduğunu da etkiler. Genellikle yaşlı dişlerin tedavisi daha zordur çünkü hücrelerde hastalık geliştirmek için daha fazla zamanları vardır. Bir enfeksiyonun bitişik pulpa boşlukları yoluyla bir dişten diğerine yayılması çok olağandışı olsa da böyle bir durum, tedavinin ihmal edilmesi veya yetersiz olması durumunda birden fazla dişin enfekte olmasına ve iltihaplanmasına neden olabilir.
Endodontik Tedavi Neden Gereklidir?
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, muhtemelen endodontik bakıma ihtiyacınız var:
Diş ağrısı ve diş eti hastalığının belirtilerini ayırt etmek zor olabilir. Her iki durumda da diş çevresinde ağrı olacaktır. Bununla birlikte, endodontik tedavi ile, pulpa çıkarıldıktan ve kök kanalları temizlendikten ve kapatıldıktan sonra, dişte başka bir kırılma olmadıkça bir diş bir daha asla acıtmayabilir. Ayrıca ağrı sadece bir noktada olabilirken diş eti enfeksiyonunda ağrı ve şişlik genellikle daha geniş bir bölgeden kaynaklanır.
Bir dişin yaralanmasından sonra ortaya çıkan diş ağrısı en sık endodontik problemlerden kaynaklanır. Dişte ağır bir travmadan sonra, içindeki pulpa iyileşirken iltihaplanabilir ve enfekte olabilir. Bu tür yaralanmaların semptomları genellikle travma meydana geldikten sonraki 2 hafta içinde ortaya çıkar ve tedavi edilmezse giderek kötüleşir. Bu tür bir yaralanma, yanak ve çene bölgesine yayılan uyuşma veya karıncalanmaya da neden olabilir. Bazen diş ağrısı veya diş etlerinde şişlik belirtileri, vücudun diğer bölgelerine yayılmış bir hastalık veya enfeksiyonla karıştırılabilir. Bu olduğunda, bir endodonti uzmanı, başka bir sorun olmadığından emin olmak için vücudun diğer kısımlarını değerlendirecektir.
Endodonti Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Diş hekiminiz büyük olasılıkla önce cerrahi olmayan tedavileri önerecektir. Bu tür tedavi, ağrınızı yönetmek için ağrı kesici, antibiyotik ve ibuprofen almayı içerir. Diş çekimi sonrası sert yiyecekleri çiğnemekten ve yüzünüze buz uygulamaktan kaçınmanızı önermek de yaygındır. Bu tedaviler işe yaramazsa, ameliyat önerilebilir. Bu prosedür, kök kanalında bulunan enfekte pulpanın çıkarılmasını içerecektir. Bazen bir endodonti uzmanının, hastalıklı kök kanalını düzgün bir şekilde onarmak için bir dişi çekmesi gerekebilir. Bir endodonti uzmanının diş çekip çekmemesi konusundaki karar, bu işlemi uyguladıktan sonra oluşan semptomların ve ağrının şiddetine bağlıdır.
Endodontik tedavi birkaç şekilde tamamlanabilir. Kullanılan yaygın bir yönteme “kapalı uç” terapi denir, bu da hastalıklı dokunun tamamının kök kanalından çıkarılması ve o boşluğun güta-perka (diş dolguları için kullanılan özel bir malzeme) ile kapatılmasıyla sonuçlanır. Kanal temizliği yapıldıktan sonra dişte enfeksiyon kalmamışsa antibiyotiğe gerek kalmayacaktır. Bu tedavinin son adımı, gelecekteki enfeksiyonları önlemek için kök kanalını kapatmaktır.
Endodontik tedavinin başka bir şekli “açık uçlu” tedaviyi içerir. Bu, temizleme prosedüründen sonra pulpa odasının bir kısmının açık bırakıldığı ve dişin üzerine bir taç ile kapatıldığı anlamına gelir. Bu tür bir tedavide diş hekiminiz işlemden önce ve sonra antibiyotik almanızı önerebilir. Bu tür terapi, yalnızca köklerde hala enfeksiyon belirtileri olduğunda kullanılır. Enfeksiyon giderildiyse ve daha fazla antibiyotik gerekmiyorsa, dişiniz bir kaplama ile kapatılacaktır.
Diş ağrısı veya diş eti hastalığı için ana tedavilerden biri doku mühendisliğidir. Bu yöntemle, bir donör dokudan alınan sakız hücreleri bir “biyoreaktörde” yetiştirilir. Biyoreaktör, agaroz jelden yapılabilir ve kültürün bir ara aşamasında kültürlenebilir. Hücre kütlesi daha sonra bir kültür kabında kültürlemenin son aşamasına ulaşabilir. Kullanılan bakterilerin “streptococci sensu lato” (A grubu streptokoklar) olduğu endodontik tedavi ile tedavi edilmiş dişleri tedavi etmek için çeşitli biyoreaktör türleri mevcuttur. Bu bakteri, kök kanalının duvarlarında bir biyofilm oluşturabileceği kök kanalının karşı odasında bulunur.
A grubu streptokoklar anaerobik bir bakteridir, yani proteinleri parçalamak ve enzimler üretmek için oksijene ihtiyaç duymaz. Bu A grubu streptokok biyofilminin ana sonucu, antibiyotik gibi yabancı maddelerin bakterileri öldürmek için ulaşmasını engellemesidir. Bu biyofilmler antibiyotiklere karşı çok dirençlidir, bu nedenle endodontik tedavi görmüş bir diş için daha fazla sorun yaratır.
Bununla birlikte, kemik hücrelerinin yakınında biyofilm bulunduğunda, diş eti hastalığının neden kemik kaybına yol açabileceğini açıklayan kemik kaybı meydana gelecektir. Biyofilm çıkarılması için kabul edilen bir tedavi, kolajenaz enzimidir. Bu enzim kök kanalında bulunur ve biyofilmleri çözebilir. Bununla birlikte, kollajenaz kullanımı bazen aşılama sorunlarına yol açar.
En az bir tür ilaca dirençli bakteri, “Pseudomonas aeruginosa”, diş çekildikten sonra enfeksiyonları önlemek için antibiyotiklerle tedavi edilen diş hastalarında bulunmuştur. Bazı insanlar bu dirençli bakterilerin endodontik tedavi sırasında alınan kemik ve kemik iliğinden geldiğini düşünür. Bununla birlikte, bu insanlar genellikle bağışıklığı baskılanmıştır. Ameliyat sırasında alınan dokular, normalde orada olmayacak olan bir bakteri kütlesinin vücuda salınmasına neden olabilir. Araştırmacılar, daha önce sağlıklı olan ve invaziv endodontik tedavi gören bireylerin hastane enfeksiyonu riskinin arttığını bulmuşlardır.
Endodontik Tedavi Ne Kadar Zaman Alır?
Endodontik tedavi karmaşık ve zaman alıcı olabilir, ancak çoğu insan bu prosedürü herhangi bir komplikasyon yaşamadan geçirir. Çoğu problem, prosedür sırasında aşırı kanama veya diş eti tahrişinden kaynaklanır. Bu, bir antibiyotik merhem ile ve tedaviniz tamamlandıktan sonra birkaç gün bölgeyi fırçalamaktan kaçınarak tedavi edilebilir. Endodontik tedavi sırasında antibiyotik kullanımı çok yaygındır çünkü kök kanalı diş eti hastalığına yol açan bakterilerle doludur. Antibiyotikler dişte kalan bakterileri öldürecek ve böylece daha fazla enfeksiyonu önleyecektir.
Endodontik tedaviyi doğru bir şekilde yapabilmek için diş hekiminizin işleme başlamadan önce lokal anestezik ile dişinizi uyuşturması ve ağzınızı kurutması gerekir. Bir endodontistin tedavi sırasında dişinizi uyuşturmasının iki farklı yolu vardır. İlk yöntem, diş anestetikleri olan novokain veya lidokain ile nemlendirilmiş bir lastik kama ısırmanızı içerir.
Ağzına lastik takoz yerleştirip kurumasını bekleme işlemine “kurutma” denir. Endodontistlerin kullandığı bir diğer yöntem de burnunuza sodyum pentatol veya amil nitrat yerleştirmektir. Bu kimyasallar kan dolaşımınıza girdikten sonra dişiniz dahil tüm vücudunuzu uyuştururlar. Daha önce de belirtildiği gibi, tedavi sırasında antibiyotik kullanımı da yaygındır. Bu ilaçlar, temizleme işleminden sonra enfeksiyonun oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Endodontik tedavinin en önemli kısmı, boşluk içindeki bakterileri uzaklaştırmak ve o boşluğu lateks ağacından elde edilen bir tür kauçuk olan gütaperkadan yapılmış bir dolgu malzemesi ile kapatmaktır. Bazı durumlarda bu dolgu malzemesinin tamamen çıkarılması gerekir. Güta-perkayı uzaklaştırmak için kullanılabilecek üç farklı yöntem vardır. İlk yöntem, paslanmaz çelikten yapılmış metalurjik bir çapak kullanmaktır. İkinci yöntem, dişi titreştirmek ve canlı bakterilerden oluşan güta-perkayı çıkarmak için ultrasonik aletlerin kullanımını içerir. Son olarak, bu işlem sırasında metaller ve ultrasonik aletler bir arada kullanılabilir.
Endodontik tedavi planınızı aldıktan sonra, diş hekiminizin işini tamamlaması için ihtiyaç duyduğu süre boyunca dişinizi bir kuronla kapatmanız istenecektir.
https://www.youtube.com/watch?v=Ey2ZO_fTc4k