En Tehlikeli Psikolojik Hastalıklar
En Tehlikeli Psikolojik Hastalıklar Nelerdir? İnsan, akıllı bir varlıktır ve aklı ile hareket eder. Psikoloji ise insan hayatını çok büyük bir derecede etkileyen bir faktördür. Bir gününüz iyi geçmesi o günkü psikolojik durumuna bağlıdır. Pek çok psikolojik hastalık bulunmaktadır. Her hastalığın kendine özgün belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Fakat tedavisinin bulunmasına rağmen tehlikeli olan psikolojik hastalıklarda vardır.
Bu yazımızda sizlere “En tehlikeli psikolojik hastalıklar nelerdir?” sorusunun yanıtını vermeye çalışacağız..! Yazımızda en bilinen üç tanesinden bahsettik. Tabi ki dünyada ki en tehlikeli psikolojik hastalıklar bunlar değil. Fakat ülkemizde bilinen hastalıklar bunlar. Yazımızın son kısmında dünyada hangileri daha tehlikeli ondan bahsedeceğiz.
En Tehlikeli Psikolojik Hastalıklar Nelerdir?
1- Anoreksiya Nevroza
Anoreksiya, bir bireyin kilo vermek için yiyecek ya da besin alımını ciddi şekilde kısıtladığı bir durumdur. Her insanın iştahsız olması doğal bir durumdur. Ancak en yaygın yaş grubu ergen kızlar ve genç kadınlardır. Yaklaşık %6 ile anoreksiya, tüm yeme bozuklukları arasında en yüksek ölüm oranına sahiptir.
Yüksek ölüm oranı, yetersiz beslenme ve kalp sorunları, anemi, kemik yoğunluğu ve sindirim sorunları gibi diğer ölümcül komplikasyonlara neden olan, vücudu beslemek için yetersiz gıdaların doğrudan bir sonucudur.
Çoğunlukla, anoreksiyalı kişiler, kilo vermelerini gizlemek için fazladan bol giysiler giyerek ve başkalarıyla yemek zamanlarından kaçınarak durumlarını başkalarından gizleme eğilimindedir. Durumu gizlemek için bu önlemler, anoreksiyalı bireylerin tedavi görmesine yardımcı olmayı zorlaştırabilir.
Tedavi edildiğinde iştahsızlık, bireysel ve aile psikoterapisi ve tıbbi müdahale ile yönetilebilir. Ülkemizde bu hastalığı İrem Derici de geçirmişti. Daha sonra bu hastalık pek çok insan tarafından bilinen bir durum haine geldi.
Anoreksiya Nevroza hastalığı hakkında daha fazla bilgi almak için “Anoreksiya Nevroza Nedir?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz..!
2- Bulimia Nevroza
Bulimia Nevroza daha çok kadınları etkilemektedir. Ancak erkekleri de etkileyebilir. Bulimia, bir kişinin çok miktarda yemek yemesi ve kusarak, müshil alarak, oruç tutarak ya da aşırı egzersiz yaparak gıdalardan veya kilo alımından kurtulmaya çalışması durumudur. Bu hastalık, ergenleri ve gençleri en sık etkileyen bir durumdur. Fakat yapılan son araştırmalar, Bulimia’nın 50 yaşın üzerindeki kadınların %13’ünde de görüldüğünü göstermiştir.
Elektrolit dengesizliği, diş çürüğü, ülserler, dehidrasyon ve düzensiz dönemler dahil olmak üzere çok sayıda sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Bu faktörlere ek olarak, müshil maddesinin aşırı kullanımı bağırsak hasarına ve uzun süreli bağırsak fonksiyonu sorunlarına neden olabilir.
Buliminin bazı yaygın belirtileri, bilerek kusma, çürüyen dişler, gastrointestinal sorunlar, şiddetli dehidrasyon, şişmiş çene ya da yanaklardır.
Bulimia Nevroza hastalığı hakkında daha fazla bilgi almak için “Bulimia Nevroza Nedir?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz..!
3- Aşırı Yeme Bozukluğu
Aşırı yeme bozukluğu, bir oturuşta kontrol edilemeyen derecede aşırı yiyecek tüketmektir. Durum genellikle, kişinin aşırı tok hissettiği ve suçluluk ya da utanç hissettiği noktaya kadar gider. Çoğu zaman aşırı yeme bozukluğu olan insanlar, durumdan utanç duydukları ve yeme alışkanlıkları üzerindeki kontrollerini kaybettikleri için tek başlarına yemek yemeyi tercih ederler.
Diğer yeme bozuklukları, meme kanseri ve HIV virüsünden daha yaygındır. Kadınlarda, bozukluk tipik olarak erken yetişkinlikte başlarken, erkekler durumu orta yaşta geliştirme eğilimindedir.
Aşırı yeme bozukluğunu tespit etmek zor olabilir. Obezite, aşırı yeme bozukluğuyla ilişkilidir. Ancak mutlaka bir yan etki konumunda değildir. Kişinin vücudu ile bağlantılı olmasa da, aşırı yeme bozukluğundan kaynaklanabilecek komplikasyonlar obezite ile ilişkilidir.
Tıkınırcasına yemek yiyerek ölen insanların oranı, diğer yeme bozukluklarına göre daha düşüktür. Tıkınırcasına yeme bozukluğunun tehlikeli yan etkileri, uzun vadeli komplikasyon riskini artırır. Bu durum da uygun şekilde yönetilmezse ölüme neden olabilir.
Diğer Tehlikeli Psikolojik Hastalıklar
Yazımızın başında da belirttiğimiz en tehlikelileri ve bilinenleri yukarıda ki 3 hastalıktır. Fakat tehlikeli psikolojik hastalık sayısı bu kadar az değildir. Bilinen ve dünyada görülen diğer tehlikeli hastalıklar şunlardır.
- Alis Harikalar Diyarında Sendromu (Todd Sendromu)
- Apotemnophilia (Vücut Bütünlüğüne İlişkin Kimlik Bozukluğu)
- Boanthropy (Öküz Sendromu)
- Capgras Sendromu (Sahtekar Sendromu)
- Yabancı El Sendromu
- Likantropi
- Cotard Sendromu
- Diyojen Sendromu
- Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu (Çoklu Kişilik Bozukluğu)
- Yapay Bozukluk
- Kluver-Bucy Sendromu
- Paris Sendromu