Yabancı El Sendromu Nedir?
Yabancı el sendromu, bir elin kendi isteğiyle hareket etmesine neden olan nadir bir nörolojik durumdur. Bu kadar yaygın olmasa da bazen bir bacak etkilenir.
Yabancı el sendromunda el, zihnin kontrolü altında değildir ve kendi zihnine sahipmiş gibi hareket eder. Etkilenen el, bu durumlar sırasında sahibine yabancı hisseder ve istemeden yapılan işleri yapmak için bilinçli olarak hareket eder.
Çocukları etkileyebilse de, yetişkinlerde genellikle yabancı el oluşabilir. Bazen Dr. Strangelove sendromu, Strangelovian eli veya anarşik el olarak adlandırılır.
Yabancı El Sendromu Nedeni Nelerdir?
Yabancı el sendromu çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bazı insanlar felç, travma veya tümörün ardından yabancı el sendromu geliştirir. Bazen kanser, nörodejeneratif hastalıklar ve beyin anevrizmaları ile ilişkilendirilir.
Yabancı el sendromu, beynin iki yarım küresini ayıran beyin ameliyatları ile bağlantılıdır. Bu korpus kallozum boyunca bir kesik içerebilir. Korpus kallozum, beyin yarım kürelerini ayırır ve iki taraf arasındaki iletişime izin verir.
Epilepsi tedavisi için yapılan ameliyatlar beyni bu şekilde etkiler. Lezyonlar ayrıca, durumdakilerde, ön siyonülat korteks, arka parietal korteks ve beynin tamamlayıcı motor korteks bölgelerinde de bulunmuştur.
Beyin taramaları, yabancı el sendromlu kişilerin kontralateral primer motor alanda izole aktiviteler olduğunu göstermektedir. Bunun paryetal korteksin içindeki lezyonlar veya hasardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu kasıtlı planlama sistemlerini etkiler ve kendiliğinden hareketlere neden olabilir.
Belirtileri Nelerdir?
Yabancı el sendromunun en belirgin semptomu, elin bağımsız hareket ettiği ve kontrol edilememesidir. Etkilenen el istemsiz bir şekilde hareket edebilir ve hedefe yönelik görevler ve eylemler gerçekleştirebilir. El sanki başkası tarafından kontrol ediliyor ya da kendine ait bir fikri varmış gibi hareket ettiği söyleniyor.
El yüzünüze dokunabilir, bir gömleği ilikleyebilir, bazen art arda veya zorunlu olarak bir nesne alabilir. Yabancı el de kendi başına kaldırabilir. El ayrıca, diğer elin yeni açtığı bir çekmeceyi kapatmak veya henüz yeni açtığınız bir gömleğin düğmelerini kapatmak gibi kendi kendine karşıtlıklarda bulunabilir.
Yabancı el hatalı eylemler gerçekleştirebilir veya komutları yerine getirmede başarısız olabilir. Yabancı el sendromlu insanlar el veya uzuvların yabancı olduğunu veya kendilerine ait olmadığını hissedebilir. Ancak, diğer hastalıklarda ortaya çıkabilecek uzuv sahipliğini reddetmezler.
Tedavi Seçenekleri
Yabancı el sendromunun tedavisi yoktur. Yabancı el sendromu için tedaviler ve farmakolojik seçenekler gelişme göstermez. Fakat bilim adamları belirtileri azaltmak için tedaviler üzerinde çalışıyor. Beyin hastalığından veya felçten sonra yabancı el sendromu olan kişiler bir süre sonra iyileşebilir. Bununla birlikte, iyileşme nörodejeneratif hastalıkları olan kişiler için daha az başarılıdır.
Bu durum, botulinum toksini (botoks) ve nöromüsküler bloke edici ajanlar gibi kas kontrol tedavileri kullanılarak tedavi edilebilir veya yönetilebilir. Benzodiazepinler bazı durumlarda başarılı olmuştur, ancak davranışsal teknikler daha faydalı görünmektedir.
Ayna kutusu terapisi, bilişsel terapi teknikleri ve öğrenme görevi davranış terapileri semptomları yönetmede yardımcı olabilir. Visoospatial koçluk teknikleri de yardımcı olabilir. Bazen birey uzaylı ellerini bacaklarının altında tutarak ya da üzerine oturarak sınırlamaya çalışır. Bazı insanlar, görevleri gerçekleştirmesini engellemek için yabancı eldeki bir nesneyi tutmanın yararlı olduğunu görebilir.
Yabancı el sendromlu bireye veya başka bir kişiye, eylemleri durdurmak için sözlü komutlar vermesine yardımcı olabilir. Ancak, bu yöntem uzun süreli sonuçlar vermeyebilir. Bir doktor fiziksel ve mesleki tedaviler önerebilir.