Bilim ve Keşif

En Gizemli Organımız Olan Beynin 9 Gizemi!

Beynin Gizemi ve Sırlarına Giriş

instagram takipçi hilesi

Bilim insanların en başta araştırdıkları olaylardan biri olan insan beyni,hakkında o kadar çok araştırma yapılmasına rağmen halen gizemle dolu. Bu yüzden her an yeni bir araştırma , insan beyni ile ilgili yeni gizemli bilgiler ortaya koyulur. Bu da kafamızda taşıdığımız o organın ne kadar önemli ve büyük bir gizem taşıdığını ortaya çıkarıyor. Ben bu yazımda insan beyniyle ilgili 9 gizemi yazdım . Bunu yazarken de sadece 9 gizemi değil maddelerin içinde beynin sırları da yer alıyor. Bu yazımı mutlaka sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim.

beynin gizemi noron

Uzmanlar beynimizin kafatasından çıkarılıp girintilerini düzleştirdiğinde dört adet A4 kağıt boyutunda olduğunu açıkladılar. Bu deyişle beynimizin sadece %1’unu kullandığımız bilgisinin gerçekle alakalı olmadığını belirtiyorlar.

Beynin 9 Gizemi ve Beynin Sırları

1- Vücut ağırlığının sadece %2’sini oluşturuyor

beyin agirligi 700x476

Beynimiz, vücut ağırlığımızın sadece yüzde ikisini oluşturuyor. Beynimizin ağırlığı 1300 gram ile 1400 gram arasında. Bu ağırlığının da %69 ile %85’ini su oluşturuyor. Beyin, vücudumuzun harcadığı enerjinin %20’sini harcıyor. Fakat beynin büyük olması, zeka ile orantılı değildir. (Albert Einstein)

İnsan beyninde 86 milyar sinir hücresi bulunmakta ve bu sinir hücreleri arasında da yüzlerce trilyon bağlantı bulunuyor. Bu bağlantıların ve hücrelerin yoğunluğuyla birlikte beyindeki kıvrımların sayısı daha önemli . Kıvrımlar ne kadar fazla ise o kadar iyi anlamına geliyor.

Maymun ile yunusların beyin kıvrımları çok belirgindir. Farelerin ise düzdür.

2. Beynin gelişimi anne karnında başlar

anne karninda bebek beyin gelisimi 700x394

Beynin gelişiminin en hızlı olduğu dönem, anne karnında başlar. Gebelik sırasında annenin stres ve depresyonla ilgili sorunları bebeğin beynine olumsuz etkiliyor. Bu yüzden anne karnında beyin geliştiğinden dolayı bolca motivasyonlu ve strese karşı önlem almak gerekiyor.

Beynin gelişimini yaş itibariyle bir bakalım;

  • Beynin ana bağlantıları doğum anında hazır hale geliyor.
  • 1-2 yıl içinde sinir kılıflarının gelişimi başlıyor.
  • 20’li yaşlarda beynin kapasitesi pik yapıyor.
  • 25’li yaşlarda beynin bazı bölümleri ise küçülmeye başlıyor.Ancak beyin hayat boyu değişmeye devam ediyor; yeni hücreler ekleniyor.
  • 70 yaşına kadar kelime haznesi korunur haldedir.

3. Cinsiyete göre farklılık gösteriyor

cinsiyete gore beynin farklari 700x392

Beynin cinsiyete göre farklılığı, doğum öncesinden başlıyor ve yaşlılığa kadar gidiyor. Erkek  beyniyle kadın beyni arasında fark vardır. Erkeklerin beyin ağırlığı , kadınların beyin ağırlığından 100 gram daha fazla. Sadece ağırlık olarak değil fonksiyonel olarak da farklar var.

Fonksiyonel farklar;

  • Kadınların sosyal becerileri ve hafızası ,dil yetenekleri daha üstün.
  • Erkeklerin motor (hareket) ve uzaysal algıları ise daha gelişmiş.

4. Beynimiz yaptığımız işe göre çalışıyor

spor yapmak

Beyin bölgelere ayrılıyor ve her bölgenin farklı görevleri vardır. Yaptığımız işe göre de bu bölgelerden bazı bölgeleri, diğer bölgelere göre daha fazla efor sarf eder. Spor yaparken veya fiziksel bir hareket halinde konsantre olurken, beynimizin sadece hareket merkezi ağırlıkla çalışır. Konuşurken de konuşma merkezi ağırlıklı çalışır.

5. Acıyı,ağrıyı hissetmiyor

beyin agriyi hissetmiyor 700x393

Araştırmacılara göre beyin dokusu ağrıyı hissetmiyor. Yani baş ağrısı beyinden kaynaklanmamaktadır. Beyinden geliyor gibi hissedilebilir ama aslında beyin etrafındaki sinir ve ağrıya duyarlı olan damarlardan kaynaklanıyor.

6. Düzenli egzersiz hafızayı güçlendiriyor

yeni bir dil ogranmek

Bunu bir çok makalemizde yer vermiştik.Fiziksel egzersizler ve yapılan düzenli spor aktiviteleri beynin gelişimine olumlu yönde etkiliyor. Beynin hafıza merkezi düzenli egzersiz ile bir kaç ay içerisinde büyüyebiliyor.Örnekle;

  • Yeni bir dil öğrenmek,
  •  bir müzik aleti çalmaya başlamak,

gibi düzenli ve yeni aktiviteler beynin hafıza merkezinin gelişmesinde olumlu yönde etkiliyor.

7. Sağlıklı beslenme beynin dostu

hafif beslenme diyet ara ogun

Özellikle de sebze,meyve ,zeytinyağlı yemekler ve düzenli beslenme beynin bir çok fonksiyonel çalışma bölgelerine iyi geliyor. Şekerin az tüketilmesine dikkat edin.

8. Kaliteli uyku hafızayı kuvvetlendiriyor

keliteli uyku 700x350

 

Uykuyla ilgili bir çok içeriğmizde yine değindiğimiz noktalardan biridir bu . Kaliteli uyku beynin gelişiminde büyük rol üsteleniyor. Kalitesiz uyku düzenine sahip olan kişilerde öğrenme güçlükleri ortaya çıkıyor. Bunun yanında tabi hafıza problemleri de ardarda geliyor.

Uyku sırasında beyin temizlik işlemi yapmaktadır. Yani uyku sırasında gereksiz bilgilerin silinmesi ve aynı bilgilerin daha önceki bilgilerle birleştirme (klasörleşetirme) işlemi yapar. Tıpkı bilgisayarın ram bellekten rom belleğe geçişi gibi.

9. Fazla GPS kullanımı beyni olumsuz etkiler

gps kullanmak 700x350

Uzmanların Londra’da taksiciler ile yaptığı araştırmada, taksicilerin beynin hafıza merkezi olarak bilinen Hipokampus’un diğer meslek icra edenlere göre daha fazla gelişmiş olduğu ortaya çıkmış. Sebebi ise GPS kullanmadan bütün Londra caddelerine yaklaşık 25 bin caddeyi bilmeleri ve bunu sürekli kullanmalarından kaynaklanıyor.

GPS kullanarak bir noktadan bir noktaya gitmek ve bunu sürekli hale getirmek beynin gelişimini olumsuz etkiliyor. Bunun yerine bilmediğiniz yerlere giderken gidiş yolunda kullanmanız ve gelirken kullanmamaya dikkat etmeniz gerekir. Yani sürekli kullanıyorsanız bırakmalı ve hafızanızı zorlamanız gerekiyor.

beynin 9

Beynin sırlarıyla ile ilgili ve beynin gizemleriyle ilgili yazımı umarım beğenmişsinizdir. Kaynağıma bağlı kalsam da bazı yerlerde daha önceki bilgilere dayanarak yazımı oluşturdum. Siz de yazıma katılmak isterseniz, aşağıdan yorum yaparak beynin sırlarıyla ilgili veya beynin gizemiyle ilgili olarak bildiklerinizi paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu