OtomobilYaşam

Emniyet Kemeri Takmanın Önemi Nedir?

Emniyet Kemeri Hayat Kurtarır..!

Emniyet kemeri, çarpışma sırasında istenmeyen ileri hareketlerini kısıtlayarak yolcuları koruyan, arabaya monte edilmiş bir emniyet cihazıdır.

Yirminci yüzyılın ortalarında, otomotiv endüstrisindeki uzmanlar, bir araba herhangi bir kaza ile karşılaştığında, arabadaki yolcuların daha fazla yaralandığını, çünkü otomobilin direksiyon, gösterge paneli vb. gibi iç kısımlarına çarptıklarını fark ettiler.

Ani durma veya çarpma olayları sırasında yolcuların ileri hareketinden kaçınacak, ve hem sürücünün hem de araçta bulunan yolcuların canlarını korumak amacıyla bir şeyler yapmaya kara verdiler ve ortaya emniyet kemeri çıktı.

Fizik açısından, bu fenomen ataletten başka bir şey değildir. Bir araba belirli bir hızla hareket ettiğinde, arabadaki yolcular da aynı hızla hareket eder. Böylece, tüm sistemin (yani otomobil ve yolcular) tek bir ünite olarak işlev görülür.

Bununla birlikte, araç aniden durduğunda, yolcuların ataletsizliği, yani hareket halini sürdürme eğilimi, onların bir aracın iç kısımlarına bir gösterge panosu ya da direksiyon gibi aksamlara çarpmasıyla sonuçlanan orijinal hızıyla hareket etmelerini sağlar. Emniyet kemeri, böyle bir durumda, yolcuya zıt kuvvet uygulayarak çarpışmasını önler.

emniyet kemeri 1

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın “Emniyet Kemerleri Kullanım Rehberi” ni okumak için linke tıklayabilirsiniz.

Emniyet Kemerleri İle İlgili İstatistikler

  • Doğru kullanıldığında, emniyet kemerleri ön koltuktaki yolcular için ölümcül yaralanma riskini yüzde 45 ve orta ve kritik yaralanma riskini yüzde 50 azaltır.
  • Binek araçlarda emniyet kemeri kullanımı, yıllar boyunca milyonlarca insanın hayatını kurtarmıştır.
  • 2017 yılında, genç yolcuların yüzde 5,9’u, son zamanlarda nadiren veya hiç emniyet kemerlerini takmadığını, 1991’den bu yana yüzde 20 düşüş olduğunu bildirdi.Bunun anlamı yıllar ileri gittikçe emniyet kemeri kullanma oranı düşmektedir.
  • Emniyet kemeri takmayan kişilerin kaza sırasında araçtan fırlama ihtimalleri 30 kat daha fazladır. Ölümcül bir kaza sırasında çıkan 4 kişiden 3’ü, yaralanmaları nedeniyle hayatını kaybediyor.
  • Ebeveynlerinin kurallar koyduğunu ve sürüşlerini takip ettiğini söyleyen gençler, öksüz ve yetim olan gençlerin sürücü ya da yolcu olarak emniyet kemeri takma ihtimalinin iki katıdır.

emniyet kemeri 2

Emniyet Kemeri Kullanmanın Avantajları

  • İkincil etkilerin tehlikelerini azaltır.
  • Hava yastığının maksimum verimle çalışabilmesi için yolcuların doğru pozisyonda oturmasını sağlar.
  • Rollover gibi olaylar sırasında yolcuları korur.
  • Ani durma ve çarpışma gibi senaryolarda insan vücuduna etki eden sarsıntıları kademe kademe azaltır.
  • Kaza sırasında araçtan fırlamayı engeller.

Modern araçlarda kullanılan emniyet kemerleri genellikle “üç nokta emniyet kemeri” tipidir. böyle denmesinin nedeni kemerin  üç noktadan sabitlenmesidir. Birinci sabit yer baş hizasındaki kolon kısmı, ikinci sabit yer koltuk yanı, üçüncü ve son sabit yer ise emniyet kemerini taktığımız yerdir.

Bu emniyet kemerleri, bir kucak kayışı ve bir omuz kayışı içerir. Araç gövdesi, üç farklı sabit noktada onu destekler. Üç noktalı kayışı kullanmanın temel avantajı, durdurma kuvvetini vücudun omuzlar, göğüs ve pelvis gibi sert kısımlarına eşit olarak dağıtmasıdır. Böylece daha önce kullanılan “iki noktalı” kemerle karşılaştırıldığında daha iyi destek sağlar.

Volvo ilk olarak 1959’da ‘Üç noktalı’ kemer konseptini tanıttı. Volvo 122S (Volvo Amazon olarak da bilinir) standart bir donanım olarak üç noktalı emniyet kemerine sahip ilk üretim aracıdır.

emniyet kemeri 3

Emniyet Kemeri ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu