Egzama Nedir? Neden Olur? Ne İyi Gelir?
Egzama, en yaygın cilt hastalıklarından biridir. Genetik veya çevresel nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Egzama neden olur ve ne iyi gelir tümü yazımızın içinde.
Bu hastalık kendini ciltte görülen kızarıklıklar, kaşıntı ve kurulukla gösterir. Çoğunlukla bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde ve hassas, kuru ciltlerde görülür. Uzmanlar egzamanın yaklaşık olarak yetişkinlerin %4’ünde, çocukların ise %20’sinde görüldüğünü belirtmiştir.
EGZAMA NEDEN OLUR?
Egzamanın bilinen ve bilinmeyen birçok nedeni olabilir. Çoğunlukla nedeni genetiktir. Bunun yanında diğer bir neden ise alerjik olmasıdır.
Egzama ile cildin yapısındaki yağ miktarı bozulur ve deride su kaybı görülür. Bu nedenle deride döküntü, kaşıntı, kuruma, kabarma veya çatlaklara neden olur.
Genetik nedenler
Anne veya babada var ise çocuğa geçme olasılığı %60 ila %80 arasındadır.
Stres
Stres, hemen hemen tüm hastalıkların nedeni olabileceği gibi egzamanın da nedenleri arasındadır. Beynimin, strese egzama ile tepki verebilir.
Yanlış Kozmetik Ürünler
Cildinize uygun olmayan şampuan, sabun, duş jeli, çamaşır suyu, parfüm vs. bu hastalığın riskini arttırır. Cildinizin yağ dengesini bozabilen bu ürünlere dikkatle yaklaşılmalıdır.
Alerji
Genellikle çocuk yaşlarda alerji nedeniyle görülebilir. Herhangi bir yiyeceğe veya kimyasal bir ürüne alerjisi olan birey, bu ürünleri kullandığı veya tükettiği taktirde vücudu bu hastalıkla yanıt verebilir.
Hava
Egzama, olumsuz hava koşulları nedeniyle de bireylerde çokça görülmektedir. Çok soğuk veya çok soğuk havada korumasız şekilde kalındığı taktirde egzamanın görülme riski artacaktır.
Kadınlardaki Hormonal Değişimler
Kadınların regl, hamilelik veya lohusa dönemlerinde hormonları çok hızlı şekilde değişmektedir. Bu süreçte vücutta geçici veya kalıcı egzamaya rastlamak olasıdır.
CİLTTEKİ EGZAMAYI NELER TETİKLER?
- Yünlü kumaşlar
- Aşırı ter
- Uzun ve aşırı sıcak duş
- Sık sabunlanma
- Ani ve devamlı hava değişimleri
- Kimyasal maddelerle temas
- Kozmetik ürünler
BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Deride görülen kaşıntı ve yanmalar
- Kızarıklık ve şişlik
- Su toplayan kabarcıklar
- Deride çatlama
- Deride kabuklanma ve kuruma
EGZAMADAN NASIL UZAK DURULUR?
- Cildin egzamanın görüldüğü bölgelerinde gereğinden fazla su ve sabun kullanmayın.
- Suyun aşırı sıcak veya aşırı soğuk olmamasına dikkat edin.
- Sık sık nemlendirici kullanın.
- Stres yapmayın.
- Terlediğinizde en kısa sürede duş alın.
- Seçtiğiniz kozmetik ürünleri bir dermatoloğa danışarak alın.
- Yünlü kıyafetlerden uzak durun.