Kişisel GelişimYaşam

Duygusal Zeka Hakkında Bilmemiz Gereken 16 Gerçek!

Büyük firmaların akademik eğitimler yerine Duygusal Zeka alanında çalışmaların/eğitimlerin başarılı olduğu konusunda açıklamaları var.Konuyu derinlemesine girmek istesem de sizleri bu konuda karmaşık bir anlatım sunmak istemiyorum.Bu yüzden yüzeysel geçip can alıcı noktalarından bahsetmeye çalışacağım…

duygusal-zeka

Bu konuda yani Duygusal Zeka hakkında yapılan araştırmalarda, uzmanların görüşüne göre duygusal zekanın katsayısı kişiyi başarıya daha kolay ulaştırıyor.

Bizzat okuduğum kitap da olan ,Daniel Goleman’ın 1995 yılında ‘Duygusal Zeka’ adlı kitabı dünya çapında,en çok satanlar listesinde yer alıyor.Bu durum tıpkı benim gibi iş yerinde yöneticilik isteyen veya kariyer yapmak isteyenler için bir el kitabı haline geliverdi.

Bu kitaptan çıkarılabilecek bazı sonuçlar insanların profesyonel iş hayatında kariyer yapmalarına ve yöneticilik yapanların da iş ve işçi yönetimini daha iyisini yapabilmeleri için bir kılavuz. Tabi bu anlamda kitabı okumanızı tavsiye ederim. Sürükleyici ve asla sıkıcı bir kitap olmadığını da söylemeliyim. Anlatımı hikaye hikaye gidiyor olması ve bu hikayelerin en az bir tanesini bile “aa evet ben bunu yaşadım” cinsinden…

Bu duruma ne isim vermeniz önemli değil! Ama kesin olan bir şey var bu durum bir gerçek!

Bu durumu kabullenmeyen (Duygusal Zekayı) ve bunun sadece bir efsane olduğunu iddia eden insanlar var.Bir bilim konusu olan bu durum hakkında yani Duygusal Zeka hakkında çalışmalar yeni başladı.Ancak her şeyi bir kenara bırakıp şu iki soruyu kendinize sorun;

1. Duygularımız düşüncelerimizi ve karar vermemizi etkiliyor mu?

2. Farkında olmaya ve duygusal tepkileri kontrol etmeye çalışma çabaları sonuçlarda bir fark yaratabilir mi?

Evet az önce yukarıda sorulan sorulara cevabını az veya çok düşünüp “Evet”denilecektir.Reddetmeyi kabul etme duygularınızı kontrol etmeyi sağlayabilir ve siz farkında olmadan size başka seçenekler sunabilir.

Hızlı Geliştirmenin Belli bir Yolu Yok

Tabi ki bu durumun adı Duygusal Zeka olunca bunu geliştirmenin belli bir yolu yok.Duygusal Zeka doğuştan gelen yetenekler gibi zamanla keşfedilmekte. Kişiden kişiye de kullanım ve beceri düzeyi artabiliyor.

Gerilemesi çok kolaydır

Tıpkı insanın sağlığını koruması gibi bunun tam tersi etkisi de vardır. Duygusal zeka, kötü alışkanlıklar ve duyguları etkileyen sayısız faktörlerin etkisi ile duygusal zekanızın kötü kararlar vermesi muhtemeldir.

Hislerden çok eyleme dayalıdır

Hangi tarz duygusal bir film izlediğinizde ağlıyorsunuz? Kolay bir şekilde etkilenip tepkiler veriyor musunuz?

İnsanların duygusal tepkileri değişkenlik göstermektedir. Çabalama ve pratikten sonra nasıl hissedeceğinizi kontrol edemeyebilirsiniz.

Ama hislerinize yönelik tepkilerinizi kontrol edebilirsiniz.

Gelin bu durumu 16 Maddeyle ; Duygusal Zekası Yüksek olan İnsanlarda olan şeyleri özetleyelim;

1. Duygusal Zekanın 5 Önemli Maddesi Vardır

duygusal-zeka-nedir

Hadi bunları sıralayarak başlayalım;

  1. Kendini tanıma
  2. Kendini ayarlayabilme
  3. Motivasyon
  4. Empati
  5. Sosyal beceriler

Duygusal zekası yüksek olan insanlar bu özelliklerin tamamını içinde barındırır ve farklı yollardan bunlardan istifade etmesini bilir.

2.Duygusal Zekası Yüksek Olan Kişiler Öfke Taşımaz! Tam Bir Sabır Taşıdır.

sabirli

Bu özelliğe sahip olan kişilerde Kendilerini kontrol etme becerisi son derece yüksektir.

3.Duygusal Zekası Yüksek Olan kişiler; Asla Saldırgan ve Kırıcı veya Kaba bir tutum içinde olmazlar.

saldirgan-olmazlar

Empati kabiliyetleri onları bu tür davranışlardan uzak tutar. Egoları onları değil, onlar egolarını kontrol eder.

4.Yine bu özelliğe sahip olan kişilerde rastlanan bir özellik de Herşeyden yakınmazlar ve sızlanmazlar. Hayatlarını bir dram gibi sürdürmezler.

dram

Çünkü sorumluluk almasını bilirler, yaşadıklarının suçunu başkalarına yükleme, hatayı başka yerde arama gibi bir özellikleri yoktur. Yaptıklarından veya yapamadıklarından pişmanlık duyup, hayatı kendilerine zehir etmezler.

5. Yine bu özelliğe Sahip olanlar ,yaşadıklarından dolayı asla başkalarını suçlamazlar.

baskasini-suclamazlar

Karar verici noktada olduklarını bilirler, hatalarını, yanlışlarını bilmeyi bir erdem olarak görürler.

6. Çevresindeki kişilerinin yaşadıkları duygusal durumlarının kaynağının kendileri olduğunu düşünmezler.

gormezden-gelirler

Üzgün, sinirli, öfkeli bir iş, okul arkadaşlarını gördüklerinde akıllarına ilk gelen şey “bana mı kızgın acaba?” olmaz. Duygusal zekası yüksek olan kişiler bir olay hakkında tahmin yürütüp, bundan rahatsız olacak kişiler değildir. Sordukları sorular ve sergiledikleri yaklaşımla hem kendilerini hem de karşısındaki rahatlatmasını bilirler.

7. Kendisini Mutsuz eden bir olayı görmezden gelmezler.

gormezden

 

Duygusal Zekası yüksek olan bu kişiler “sebepsiz mutsuzluklar” yaşamazlar, çünkü yaşadıkları, büyük, küçük her sorunla yüzleşme, onu akıllarından çıkarmayı bir şekilde bilirler. Kafaları daima rahattır, çünkü sorunları görmezden gelmek, yerine anından çözme yoluna girerler.

8. Duygusal zekası çok düşük, empatiden yoksun, sürekli depresif kişilerle arkadaşlık etmezler.

arkadaslik-etmezler

Kısacası kendilerini mutsuz eden, zehirleyen, vs. insanlarla bir arada bulunmak istemezler. Kendileri gibi duygusal zekası yüksek olan kişilerle takılmayı severler.

9. Duygusal zekası yüksek insanların sorunları ertelemek veya  onlardan kaçmak gibi davranışları yoktur.

sorunlardan-kacmazlar

Zoru görünce kaçan insanlar değillerdir. Küçük bir sorunun dahi çözülmeden bırakılması halinde zaman içinde daha karmaşık bir hale geleceğinin farkındadırlar. O yüzden sorunları ertelemezler, bakarız demezler.

10. Nerede, nasıl konuşacaklarını çok iyi bilirler.

nerede-nasil-konucagini-bilirler

Konuştukları konunun hassasiyetine, önemine, kapsamına uygun kelimleri seçmede, yaklaşımı sergilemede usta olurlar. Kısacası asla patavatsız, ne dediğini bilmeyen kişiler değillerdir.

11. Kendilerini, hislerini, ruhsal durumlarını asla ihmal etmezler.

evet

Farkındalık ve bilinç seviyeleri yüksektir. Kendilerini boşlamazlar, sorunlarını görmezden gelmezler, kendileriyle ilgili insanlardır.

12. Beden dilini kullanmada ustadırlar.

beden-dilini-bilmek

Konuşurken, iletişim kurarken, iletişimin tüm tekniklerinden ustaca istifade ederler.Bu yüzdendir ki karşısındaki insan üzerinde rahatlatıcı bir etkileri vardır. Beden dillerini ustaca kullanarak, hissettirmeden kişinin kendilerine karşı rahat ve dürüst olmasını sağlarlar.

13. İletişimlerinde mutlaka sınırları vardır.

gormezden

Duygusal zekası yüksek kişiler herkesi memnun etmenin imkansız olduğunu çok iyi bilirler, asla böyle bir gayret içine girmezler. İlişkilerinin temelinde asla kendilerini beğendirme çabası yatmaz, belli kuralları ve kriterleri vardır, hiçbir şey için bunları çiğneyip geçmezler.

14. Belki de en büyük özellikleri çözüm odaklı kişiler olmalarıdır.

cozum-odakli-olmak

Duygusal zekası yüksek kişiler problemler üzerinde dolanmazlar, baştan itibaren çözüm odaklı ve pozitif bir yaklaşım sergilerler. Onların hayatta bu kadar başarılı olmalarının sebeplerinden biridir bu.

15. Kendini en iyi tanıyan insanlar, duygusal zekası yüksek insanlardır.

kendini-tanimak

 

Kendilerini en ince ayrıntısına kadar tanırlar. Yapabileceklerini, yapamadıklarını, güçlü ve zayıf yönlerini, vs. çok iyi bilirler. Altından kalkamayacakları işlere girişmezler, boş sözler vermezler, boş hayaller peşinde koşmazlar.

16. Gereksiz tartışmalara girmezler, olumsuz sohbetleri kısa keserler.

gereksiz-tartismazlar

Bir sonuca ulaşmayacak, kısır döngü içerisindeki tartışmalara girip efor harcamazlar. Nerede durmaları gerektiğini çok iyi bilirler. Hem kendileri hem de karşılarındakiler için bir anlamı olmayan tartışmaları bitirirler, uzatmazlar. Duygusal zekası yüksek insanlar negatiflikten beslenmezler, bu onları öldürür.

Sonuç olarak : Duygusal zekası yüksek insanlar hayattan keyif almasını bilen, neşeli, pozitif ve tutkulu kimselerdir.

Kaynak
KarnavalOnedio

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu