Dünyanın bir numaralı ölüm nedeni kalp-damar hastalıkları gelir. Kalp-damar hastalığının bir numaralı nedeni ise diyabettir. Buna göre uzmanlar uzun süredir diyabetle ilgili “kurtulma yolları” adı altında bir çok yöntemi denemiş ve sonuçlarını analiz etmişlerdir. Sonuç olarak, dengesiz beslenme sonucu hastalıklara merhaba derken, doğru beslenmeler sonucunda ise şifa oluyor. Bu yazımda “Diyabetten nasıl kurtulurum” diyenler için “Diyabetten 10 adımda kurtulun” başlığıma sığınarak, yapılan araştırmaların sonuçlarını size yazmak istedim.
Güneş gazetesine demeç veren Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş’ın yazısına kaynak olarak aldığımı da belirtmeden geçmek istemiyorum. Aktaş’a göre, “Eğer doğru beslenmeyi geri dönmezsek, nüfusun tamamı diyabet hastası olacak.” şeklinde atıfta bulunmuştur. Bu yüzden diyabet önemli ve doğru beslenme akışına geçmezsek, sonuç daha kötü olabilir.
Açıklamalarına ekleme yapan Aktaş, “Şekerinizi kontrol altına almak için düşük kalorili değil, düşük glisemik indeksli bir diyet yapmamız gerekiyor” şeklindeki açıklaması açıkça bunu değiştirebileceğimizi ve bunun de kendi elimizde olduğunu söylüyor.
Anti-Diyabet Yaşam Tarzı
Tip-2 diyabetten korunmak için anti-diyabet beslenme şekliyle yaşam tarzımıza zorunluluk koymamızın gerekli olduğunu söylüyor. Genetik yapımızın şekerle ve karbonhidratlarla dolu besinlere alışık olmadığı ve modern dünyanın hazır besinlerine göre tasarlanmadığını da belirtiyor.
Bol karbonhidratlı ekmekler, çikolatalar, makarnalar ile bol miktarda tüketerek, şeker bombardımanı yapıyoruz. Bunun aksine, ekmeği ve şekeri hayatımızdan kesin ve kesin çıkarmamız gerektiğini belirtiyor. Dr. Aktaş’ın diyabetten kurtaran önerileri aldık.
Diyabetten 10 Adımda Kurtulun!
1. Şekerden uzak durun
Tip-2 diyabet hastası olan kişiler kesinlikle şekerden ve şeker içeren meyveden uzak durmalı.
2. Ekmek ve tüm buğday ürünlerini tüketmeyin
Vücudumuz tatlı ile ekmek arasındaki farkı anlayamaz. Ekmek, makarna vb gibi besinler vücudumuz tarafından şeker olarak algılanıyor. Tip-2 diyabetten kurtulmak istiyorsanız eğer, ekmek ve makarna gibi şeker içeren besinleri tamamen kesmelisiniz.
3. İşlenmiş yiyecekleri hayatınızdan çıkarın
Endüstriyel olarak üretilmiş olan gıdalar katkı maddeleri, boya vb gibi kimyasal maddeler ile doludur. Vücuttaki enflamasyonu arttıran bu toksin yoğunluğu vücuttaki insülin direncini tetikliyor. Tip-2 diyabete zemin hazırlıyor. Hastalığında da ilerlemesine neden oluyor.
4. Sağlıklı yağ tüketin
Tip-2 diyabeti yenmenizi sağlayacak olan silahınız kesinlikli doğal, sağlıklı yağlardır. Dengeli kan şekeri değeri için tereyağı ve soğuk sıkma zeytinyağı tüketirken, ceviz, badem ve fındık gibi yağlı kuruyemişler tüketin.
5. Probiyotik zengin beslenin
Yoğun bir şekilde fermante gıda ev yoğurdu, ev sirkesi, ev turşusu, şirden mayasıyla yapılan peynir tüketin. Böylelikle bağırsak floranızdaki dost bakterilerin sayısını arttırın.
6. Omega-3 yağ asitlerinden faydalanın
Tip-2 diyabet hastalığında etkisi kanıtlanmış olan omega-3 yağ asitleri içeren besinler tüketin. Kilonuzu kontrol altına almada ve insülin direncini kıran omega-3 yağ asitleri sağlıklı beslenmede de etkilidir.
7. D vitamini sürekli depolayın
Tüm hücreleri etki eden ve tüm metabolik fonksiyonlarda rol alan bu hormonun eksik olması insülin direncini arttır. Tip-2 diyabet ile savaşıyorsanız, amaç insülin direncini kırmaktır. Bu yüzden bol miktarda d vitaminini depolayın. D vitamini değerleriniz 80-150 nmol/L arasında olmasına dikkat edin.
Konuyla ilgili olarak: “D Vitamini Eksikliğinin Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri” adlı içeriğimize göz atın.
8. Bitkisel takviyelerden destek alın
Diyetinizi, insülin dalgalanmalarını açlık ataklarını kontrol altına almak için bitkisel takviyelerden yardım almalısınız. Bunlardan; çörek otu takviyesi, zeytin yağı özü. Bu bitkisel güçlerin, Tip-2 diyabet için etkisi kanıtlanmıştır.
9. Hareketli bir yaşam tarzını benimseyin
Anti-diyabet bir beslenme için hareketli ve egzersizlerle destekleyin. Böylelikle insülin direncinizi kıracaksınız. Kan şekeriniz de normal değerlere ulaşacak. Yemek yedikten sonra veya gün içinde hafif yürüyüşler yaparak bu adımı tamamlayabilirsiniz.
10. Sebzeleri mevsiminde tüketin
Serada üretilen sebzeler bol miktarda tarım ilacı ile hormon içeriyor. Bu şekilde üretilen sebzelerin tüketiminde, toksik maddeler tüm hücresel fonksiyonlarınızı olumsuz etkiliyor. Diyabeti de derinleştiriyor. Sebzeleri mevsiminde tüketin.
Evet yukarıda yazmış olduğum önerileri yapmak ya da yapmamak size kalmış. Ama uyguladığınız takdirde diyabet ile savaşta kazançlı çıkacağınızı unutmayın. Ayrıca, çok da zor adımlar değil.