Yaşam

Dünyanın En Tehlikeli 15 Balık Türü

Dünyanın en tehlikeli balıkları...

instagram takipçi hilesi

Bilim adamlarının araştırmalarına göre dünya denizlerinde 15 binden fazla balık türü bulunmaktadır. Denizlerin ev sahipliği yaptığı balıkların kimileri büyüleyici görünürken kimileri korkutucudur. En tehlikeli balıklar söz konusu olduğunda hayalinizde sadece büyük balıklar canlanıyorsa yanılıyorsunuz. Çünkü küçük balıklar da tehlike saçmaktadır. Sizler için hazırladığımız dünyanın en tehlikeli balık türleri listesine göz atmaya ne dersiniz. İşte istilacı balıklar

Dünyanın En Tehlikeli Balık Türleri

1.Sivrisinek Balığı

dünyanın en tehlikeli balık türleri

Sivrisinek balığı, sıcak-soğuk sularda kolaylıkla yaşayabilen bir balık türdür. Küçük ve zararsız gibi görünse de dünyanın en tehlikeli balık türleri listemizde yer almasının hakkını veren bir balıktır. Amerika kökenli olan bu balık, sivrisinek avcılığında etkili olsa da yararı bununla sınırlıdır. Bu türün Marmara Bölgesi’nin Sakarya Bölümü’ne özgü bir balık olan Aphanius villwocki’nin soyunun tükenme tehlikeye girmesinde etkili olduğu ile ilgili teoriler vardır.

İlginizi çekebilir: Türkiye’deki Balık Türleri

2.Taş Balığı

dünyanın en tehlikeli balık türleri

Taş balığı, en zehirli deniz canlılarından biridir. Hint-Pasifik okyanusunun sığ sularında yaşayan bu balık türü, kaya ve mercan aralıklarında hareketsiz şekilde bulunur. Sırt yüzgecindeki dikenlerinde zehir taşır. Kamufle özelliği ile gizlenen bu balığa yanlışlıkla basılması durumunda acı hissinin yanı sıra şok ve titreme gibi etkiler yapar. Acil müdahale edilmemesi durumunda ölüm kaçınılmazdır.

İlginizi çekebilir: Rüyada Balık Görmek Ne Anlama Gelir?

3.Balon Balığı

dünyanın en tehlikeli balık türleri

Türkiye’de de görülen balon balığı Tetraodontidae familyasındaki son derece zehirli  kemikli bir balıktır. Dünyanın en zehirli ikinci balığı olarak kabul edilen balon balığının zehri vücuda girdiğinde felç kaçınılmazdır. Bu balığın herhangi bir panzeri yoktur.

4.Kutu Denizanası

dünyanın en tehlikeli balık türleri

Avustralya Darwin’de sıklıkla rastlanan Kutu denizanası, dünyanın en zehirli canlısı unvanına sahiptir. Chironex fleckeri olarak da bilinen kutu denizanasının boyu 3 metreyi bul dokunçları vardır. Zehri bir insanı 90 dakika içinde öldürür.

5.Büyük Beyaz Köpek Balığı

dünyanın en tehlikeli balık türleri

Lamnidae familyasından bir köpek balığı türü olan büyük beyaz köpek balığı 6 metreye kadar boya ve 1.7 tona kadar ağırlığa ulaşabilen yapısıyla son derece tehlikelidir. Akdeniz, Ege ve Marmara kıyılarında da bulunan bir balık türüdür. Uzun mesafe kat etme rekorunu da elinde bulunduran büyük beyaz köpek balığının ağzında yaklaşık 300 diş vardır. Bununla birlikte avını çiğnemeden yutmasıyla bilinir.

6.Boğa Köpek Balığı

dünyanın en tehlikeli balık türleri

Kısa küt burunlarından dolayı boğa ismini olan bu köpek balığı türü, ılık sularda yaşayan en tehlikeli köpek balıklarından biridir. Tatlı sularda da yaşayan boğa köpek balığının timsahlarla dövüştüğü bilinir. Boyu 3 metreyi bulabilen bu türün insanlara saldırdığı rapor edilmiştir.

7.Pirana

pirana

Pirana, jilet dişli etoburlar olarak bilinir. Güney Amerika nehir ve göllerinde sıklıkla rastlanan pirana 60’dan fazla türe sahiptir. Turuncu, siyah ve gümüş renklerindedir. İnsan veya balık fark etmeksizin avını kolaylıkla yakalayabilen pirana 60 cm uzunluğu ile derin yaralar oluşturur.

8.Kaplan Balığı

kaplan baligi

Afrikalı olup, Alestidae familyasına ait olan kaplan balığı, genelde 350 cm uzunluğundadır. Ahtapot, yengeç, kaplumbağa gibi hayvanlarla beslenen kaplan balığı, 5 farklı türde görülebilir. Daha çok Afrika tatlı sularında yaşayan bu tür rahatsız edilmesi durumunda saldırıya geçer. Minimum 30 cm boyutlarında görülen kaplan balığı, balıkçı ağlarını parçalamasıyla bilinir.

9.Elektrikli Yılan Balığı

elektrikli yilan baligi

Çamurlu ve oksijen bakımından fakir tatlı sularda yaşayan bu tür, hem avlanırken hem de savunma anında elektrik üretir. Avını elektrik akımı verip boğmasıyla bilinen bu tür 3 metre uzunluğa ve 25 kg ağırlığa ulaşabilmektedir.

10.Aslan Balığı

aslan baligi

Aslan balığı, Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus’un batı kısımlarında mercan kayalıklarda yaşayan bir türdür. Yetişkinleri 40 cm uzunluğa erişebilen Aslan balıkları göğüs yüzgeçlerinde bulunan zehirli dikenleri ile dünyanın en tehlikeli balık türleri listemize girmiştir. Aslan balığı Türkiye denizlerinde de yaşayan bir balık türüdür.

11.Candiru Yayın Balığı

candiru

Siluriformes takımının Trichomycteridae ailesinden olan Candiru balıkları tatlı su balığıdır. Amozon Nehri bölgesinde yaşayan bu tür, büyük balıkların solungaçlarında yaşamını sürdürür. Kanla beslenen bu balığın ısırması durumunda iltihap oluşur ve ölüme neden olabilir. Bu balık boşaltım sistemine kaçmasıyla bilinir.

12.Müren Balığı

muren baligi

Genellikle kayaların arasında ve sığ sularda yaşayan Müren balığı, diğer yılan balıklarından farklı olarak güçlü çene yapısına ve keskin dişlere sahiptir. 1.5 metre uzunluğa kadar ulaşabilen bu balık türü ropikal denizlerde sıklıkla görülür. Rahatsız edilmesi durumunda dişlerinde bulunan zehirle felç eder.

13.Testere Balığı

testere baligi

Tropikal ve subtropikal kıyı bölgelerinde bulunan testere balığı, tatlı suda da yaşar. Soyu azalan türlerden biri olan bu balık türü 320 kilo ağırlığındadır. Bu balık insanlar tarafından yakalandığında köpek balığı benzeri güçlü vücudu ve  dişleriyle öldürücü olabilir.

14.Rina Balığı

rina baligi

Şekli vatoza benzeyen Rina balığı, 60 metreden 200 metreye varan derinlerde yaşar. Türkiye’de görülen bu balık türü, hareketsiz yatarak avlanır. Kamçı benzeri kuyruğuyla yaralayıp dikenleriyle zehirleyebilir.

15.Trakonya Balığı

Trokonya

Trakonya balığı, Norveç’ten Fas’a kadar yaygın olarak Akdeniz, Ege ve Karadeniz’e kadar uzanan zehirli deniz balığıdır. Akdeniz sularında yaşayan en zehirli balık türü olduğu bilinen Trakonya balığı, zehrinin sinire etki etmesiyle sakat bırakabilir. Öldükten sonra da zehirli olmaya devam eden bu balığın yakalanan en büyüğü Türkiye’dedir.

Dünyanın en tehlikeli balık türleri ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu