Kişisel GelişimMental Sağlık

Disleksi (Öğrenme Bozukluğu) Nedir?

instagram takipçi hilesi

Disleksi diğer adıyla öğrenme bozukluğu, öncelikle okuma ve yazma becerilerini etkileyen bir öğrenme güçlüğüdür. Ancak, yalnızca bu becerileri etkilemez. Disleksi aslında bilgi işlemeyle ilgilidir. Disleksik insanlar öğrendiklerini ve okuryazarlık becerilerinin kazanılmasını etkileyebileceklerini gördükleri ve duydukları bilgileri işlemekte ve hatırlamakta zorlanabilirler. Disleksi, örgütsel beceriler gibi diğer alanları da etkileyebilir.

Farklı düşünmenin pozitif olduğunu hatırlamak önemlidir. Birçok disleksik insan, akıl yürütme, görsel ve yaratıcı alanlar gibi alanlarda güçlü yanlar gösterir.

disleksi 1

Belirtileri

Disleksi semptomları hafif veya şiddetli olabilir. Bazı okuma, yazma ve konuşma bölümlerinde zorluğa neden olabilir. Özellikle, disleksi olan bir kişi aşağıdakilerle ilgili zorluk yaşayabilir:

  • Fonolojik farkındalık: Bu, bir kişinin bir kelimenin nasıl daha küçük ses birimlerinden oluştuğunu anlama yeteneğini ifade eder. Bu yazım ve okuma için çok önemlidir.
  • Sözlü hafıza: Sözlü hafıza, kısa bir talimat listesi veya bir alışveriş listesindeki birkaç öğe gibi sözlü bilgileri hatırlama yeteneği anlamına gelir.
  • Hızlı seri adlandırma: Bu, bir kişinin numaraları, renkleri veya nesneleri olabildiğince çabuk adlandırma yeteneğini ifade eder.
  • Sözlü işlem hızı: Sözlü işlem hızı, bir kişinin rakam ve harf gibi bilgileri anlama ve tanıma süresinin ne kadar olduğunu gösterir. Örneğin, bu hastalığa yakalanmış olan bir çocuk söylendiği bir telefon numarasını yazamayabilir veya istendiğinde kitaptaki belirli bir sayfa numarasına geçmekte zorlanabilir.

 Nedenleri

Disleksi, öğrenme bozukluğunun en yaygın biçimlerinden biridir. Bu durumun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, genellikle ailelerde olduğu düşünülmektedir. Araştırmalar, durumun bazı faktörlerin birleşiminden kaynaklandığı düşünüldüğü halde, bu hastalığın gelişimine katkıda bulunabilecek altı gen tanımladı.

disleksi 2

Teşhisi ve Tedavisi

Bu hastalık, bir çocuk çok küçükken teşhis etmek zor olabilir, ancak genel olarak çocuk alfabenin harflerini öğrenmeye başlar ve kelimeleri kullanmaya başlarken karşılaştığı sorunlara dayanarak teşhis edilir. Tedavi yaklaşımı, durumun ciddiyetine bağlı olarak değişir. Okuma ve heceleme yeteneğini geliştirmeye yardımcı olacak çeşitli eğitim programları ve müdahaleler vardır ve bu müdahaleler ne kadar erken uygulanmaya başlanırsa, çocuğun bu yetenekleri geliştirme şansı o kadar artar.

Çocukların çoğunluğu müdahalelere iyi cevap veriyor ve öğrenmelerinde ilerlemeye devam ediyor. Fakat diğer çocuklar okuma ve yazma zorluğu yaşamaya devam ediyor. Daha yoğun ve daha uzun vadeli destek gerekebilir.

disleksi 3

Disleksi ile ilgili videolar

https://www.youtube.com/watch?v=wrnMh54NXE0

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu