Diş Fırçalarken Yapılan 6 Hata Nedir?
Diş fırçalamak, ağzınızda oluşan bakterileri ve iyi temizlenmeyen gıda parçalarını temizleyerek sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Hemen hemen herkes her gün dişlerini fırçalar. Fakat bunu yaptığımız sırada pek çok hata da yaparız. Ağız sağlığımızı koruyabilmek adına düştüğümüz hataların farkına vararak bunları önlemeye çalışmalıyız.
Dişlerimizi fırçalarken düştüğümüz hatalar şunlardır;
Diş Fırçanızı Düzenli Olarak Değiştirin
Bilim insanlarının tavsiyesine göre diş fırçalarımızı 6 ayda bir değiştirmemiz gerekmektedir. Eğer ki diş fırçanız yıpranmış bir görüntü içerisindeyse en önemli özelliği olan temizleme yeteneğini de yitirir. Yıpranmış bir diş fırçası ile dişlerimizi temizlemeye çalışmak boşuna uğraşmak anlamına gelecektir.
Diş Fırçasını Islak Bırakmayın
Diş fırçalarken yaptığımız bir diğer hata ise dişlerimizi fırçaladıktan hemen sonra fırça hala ıslakken koruma kabına yerleştirmek. Yapılanın aksine uzmanlar fırçaların hava alarak kuruması gerektiğini ıslak bir şekilde koruma kabına koyulursa bu işlemin gerçekleşemeyeceğini sonucunda da üzerinde bakterilerin üreyebileceklerini ifade etmektedirler. Yine doktorlara göre dişlerin fırçalandıktan sonra düzenli bir biçimde temizlemeden bırakmak oldukça büyük bir hata. Diş fırçasının içinde biriken gıda artıkları ıslak bir haldeyken çok daha fazla bakteri üretecektir. Bundan dolayı diş fırçalama işlemi bittikten sonra fırçayı çok iyi şekilde durulamalıyız.
Yanlış Kıl Seçimi
Diş fırçalarının boyutları farklılık gösterdiği gibi, temizlemenin önemli aktörlerinden kılların da birçok çeşidi vardır. Diş fırçaları, zikzak, açılı, yuvarlak ya da düz kıllardan meydana gelmektedir. Diş doktorları genel itibari ile açılı kıldan üretilen diş fırçalarını kullanıcılara önermektedir. Bunun nedeni ise diğerlerine göre daha güçlü bir şekilde temizlemesidir.
Dişlerin Arka Tarafını Fırçalamayı İhmal Etmeyin
Genel olarak insanların dillerinin değdiği dişlerinin arka kısımlarını fırçalamayı unutur veya hiç fırçalamaz. Ama yerdekilerden daha fazla olarak gözükmeyen bölgelerde plaklar birikir. Eğer ki dişlerinizden şikayetçi olmak istemiyorsanız söz konusu bölgeleri güzel bir şekilde fırçalayın.
Aynı Bölgeyi Fırçalayıp Durmayın
Diş fırçalama işlemine her seferinde aynı yerden başlıyorsanız bu büyük bir hata yaptığınız anlamına gelmektedir. Çünkü o bölge birçok kere fırçalanacaktır ve diğer bölgelere oranla çok daha beyaz kalacaktır. Bu nedenle diş fırçalamaya sürekli olarak farklı bir yerden başlanması önerilir.
Diş Fırçalama Şekli Önemlidir
Uzmanlara göre diş fırçalama esnasında doğru teknikler uygulanmaz ise fırçalamanın hiçbir önemi kalmaz. Genel itibari ile düşülen hata dişlerin yatay hareketlerle fırçalanmasıdır. Fakat bu oldukça yanlış bir yöntemdir. Diş fırçası 45 derecelik bir açı ile dairesel hareketlerle kullanılmalıdır. Bununla beraber dişlerin gün içerisinde en az 2 kere ve 2 dakika süre ile fırçalanması gerekmektedir.