Direksiyon Sınavında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Ehliyet almak için en zor ve en önemli aşama kuşkusuz direksiyon sınavıdır. Direksiyon sınavı, sürücü kursunda öğrenilen bilgilerin hayata geçirilmesi ve kişinin müfettişler önünde sürebildiğini göstermesi için bir fırsattır. Direksiyon sınavında araç koltuğunda oturmadan önce başlayan bu sınav, aracın başlangıç noktasına düzgünce getirilmesine kadar olan süreyi kapsar. Bu süreçte yapmanız ve yapmamanız gereken noktaları öğrenmeniz oldukça önemlidir. Peki direksiyon sınavında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Direksiyon sınavında dikkat edilmesi gerekenler
1. Araç Koltuğuna Oturmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Direksiyon sınavının ilk aşaması koltuğa oturmadan önce başlar. İlk olarak sınavın yapılacağı yere tam zamanında gitmeniz gerekir. Eğer sınava geç kalırsanız müfettişler sizi sınava almayabilir. Gerekli yerlere imza attıktan sonra size çeşitli sorular sorulur. Bu sorular şunlardır:
- Lastikler sağlam mı? Bu noktada lastiklere ayağınızın ucu ile dokunarak kontrol etmeniz yeterlidir.
- Kaputu açın. Kaputun nasıl açıldığını mutlaka bilmeniz gerekir. Direksiyonun alt kısmında bulunan düğmeye dokunduktan sonra kaput açılacaktır. Ardından tamamen kaldırın ve demir çubuğu çıkartarak sabit hale getirin.
- Kaputta ne görüyorsun? Kaputta; akü, sigorta, motor, silecek suyu yer alır. Bu parçaları saymanız gerekir.
- Bagajı açın. Bu kez de bagajda ne gördüğünüzü söylemeniz gerekir. İlk yardım çantasını, yedek lastiği, reflektör, yangım söndürücü, kriko parçalarını göstermeniz gerekir.
- Gösterge panelindeki ögeleri sayın: Hangisi benzin göstergesi, hangisi sinyal kolu, hangisi yağ göstergesi, hangisi farları gösteriyor hepsini bilmeniz gerekir.
Eğer bu aşamayı başarıyla atlattıysanız artık sürücü koltuğuna oturmaya ve sınavın ikinci kısmına geçmeye hazırsınız.
2. Araç Koltuğundayken Direksiyon Sınavında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Araç koltuğuna oturur oturmaz emniyet kemerini takmanız gerekir. Birçok müfettiş emniyet kemerini takmayı unutan sürücü adayını araçtan indirir ve sınav yapmaz.
Ardından camların kontrolü ve koltuk ayarı yapılmalıdır. Koltukları kendinize göre ayarladıktan sonra artık sürmeye hazırsınız.
Sakin olun: Aracı sürerken müfesttişler sizin her hareketinizi inceleyecektir. Trafikteki kazaların büyük bir çoğunluğu telaş ve hız sonucu oluşur. Bu nedenle heyecanlanmanız ve panik bir şekilde hareket etmeniz sizin için bir eksi puandır. Sakin olun ya da sakinmiş gibi görünmeye çalışın.
Aracı sürerken müfettişler sizi yönlendirmeyecektir. Sizin direksiyon sınavından önce rotayı öğrenmeniz gerekir.
Kırmızı Işıkta Durun: Bu madde kulağınıza basit gibi gelebilir. Ancak birçok insan kırmızı ışığa kalmamak için hızlanır ve yoluna devam eder. Ama bu çok yanlıştır. Mümkün olduğunca kırmızı ışıklara dikkat etmeniz birkaç saniye bile kalsa beklemeniz gerekir. Asla acele etmeyin.
Arabayı Bağırtmayın: Aracı yavaş sürerek riske atmamak isteyebilirsiniz. Ancak maalesef böyle bir şansınız yoktur. Araç ile uygun hızda ve uygun viteste hareket etmeniz gerekir. Eğer hızınız 50 ise vitesi mutlaka üçe takın.
Ani Frene Karşı Hazır Olun: Müfettişler sizden ani fren yapmanızı isteyebilir. Bu nedenle hazırlıklı olun. Sakin bir şekilde istop ettirmeden debriyaj fren yapın ve durun. Ardından aracı geriye kaçırmadan kalkın.
Sağa ve Sola Dönerken Sinyal Verin: Bomboş yolda gitseniz bile mutlaka dönüşlerde sinyal verin. Bu aşamayı asla atlamayın. Müfettişlerin en dikkat ettiği noktalardan bir tanesi sinyal verilip verilmediğidir.
Uygun Şeritten İlerleyin: Mutlaka size ait olan şeridi kullanın. Diğer araçlara geçiş hakkı vermeyi unutmayın. Aracı sollarken ve park alanından çıkarken de sinyal vermeyi unutmayın.
Bundan sonraki aşamalar sürüş yeteneğinize bağlıdır. Müfettişlerin sizi korkutmasına izin vermeyin. Onlar da bir insan ve sizin kazanmanızı istiyorlar. Bu nedenle sakin ve kendinizden emin olmaya devam edin.