Deniz Salyası (Müsilaj) Nedir? Neden Olur?
Müsilaj olarak da bilinen deniz salyası, Marmara Denizi kıyılarını adeta kapladı. Anadolu yakasında bazı bölgelerde görünmeye başladı. Deniz salyası, rüzgarın etkisi altında kıyıda ya da açık denizde yoğunlaşabilir. Çevredeki sakinleri son derece rahatsız edebilir. En kötüsü de doğayı tehlikeye atabilir.
Özellikle de ekmeğini denizden çıkaran balıkçıların da işine engel olan müsilaj, Marmara Denizi gibi kapalı denizlerde zaman zaman ortaya çıkan bir olaydır. Bilim insanları deniz salyalarının birkaç farklı nedeni olduğunu söyleseler de asıl sebebin atık olduğunun da dikkat çekiyorlar.
Uzmanlar tarafından en korkutan ön görüde salgın hastalığa da sebep olabileceğidir. Müdahale edilmediği takdirde kolera salgınına sebep olabileceği bilinmektedir. 8 Haziran 2021 tarihi itibari ile başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 il ile ortaklaşa çalışmalar yürütülecek.
Deniz Salyası Neden Olur?
Deniz salyasının ya da diğer bir adı ile müsilajın meydana gelebilmesi için üç ana neden vardır;
- Bunlardan birincisi Marmara Denizinin son birkaç gündür su sıcaklığının 2-3 derece yükselmesi,
- İkinci olarak fosfor ve azot gibi organizmaları besleyen bazı maddelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlar denizlere atılan atıklarda da var. Marmara denizinde çok yoğun bir şekilde azot-fosfor bulunmakta.
- Son olarak ise iklim değişikliğidir. İklim değişikliklerinde bağlı olarak denizlerde yaşanan durgunluk sebebi ile de oluşabilir.
Müsilaj Nasıl Temizlenecek?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 22 maddeden oluşan eylem planını 8 Haziran 2021 günü uygulamaya koydu. Türkiye’nin en büyük deniz temizliği seferberliği ilan edildi. Marmara Denizi’nde kıyısı olan 7 il valiliğine de gerekli talimatlar verildi ve çalışmalar hız kazandı.
Uzmanlar tarafından deniz salyasının tamamen temizlenmesinin uzun süre alabileceği de belirtildi. Aynı zamanda temizleme sırasında rüzgarın da olması gerektiği vurgulandı.