CTO(Chief Technology Officer) Nedir? CTO Görevi Nedir?
Baş Teknoloji Sorumlusu olarak adlandırabileceğimiz CTO yani Chief Technology Officer, bir kuruluşun teknolojik ilerlemesi denetleyen ve konuyla ilgili politika, stratejileri oluşturan kişilerdir diyebiliriz.
Kuruluşların büyüklüklerine bağlı olarak değişim göstermekle birlikte bir CTO, CIO (Baş Bilgi Görevlisi) ve CSO (Baş Bilim Görevlisi) görevlerine de sahip olabilir. Peki CTO nedir ve CTO görevi nedir? CTO iş ilanları nasıl bulunur?
CTO Nedir?
Baş Teknoloji Sorumlusu – CTO, bir kurumun teknolojik kaynaklarından ve araştırma geliştirme işlemlerinden sorumlu olan yöneticidir. Aynı zamanda Baş Teknik Görevli olarak da bilinirler. CTO’lar şirketin kısa ve uzun vadeli ihtiyaçlarını inceleyerek kuruluşun hedeflerine ulaşmaları için planlanan yatırımları belirler. CTO’lar doğrudan CEO’ya bağlıdır.
CTO Görevleri Nelerdir?
- Kuruluşun teknolojik kaynaklarını geliştirmek, bunları uygulamak, yönetmek ve raporlamaktan sorumlu olan CTO’lar, raporlarını da CEO’ya verir.
- CTO’lar tek başlarına çalışabildikleri gibi, şirketin büyüklüğüne göre CİO ve CSO ile birlikte de çalışabilir. Tek başlarına çalıştıklarında da bu iki görev tanımını da yerine getirirler.
- Bir şirket içerisindeki en yüksek teknoloji yöneticisi pozisyonudur. Teknoloji ve mühendislik departmanına liderlik ederler.
- Teknolojik konularda politika ve prosedürler geliştirirler. Bunlar üçüncü parti müşterilere odaklanan ürün ve hizmet geliştirmek için kullanırlar.
- CTO ayrıca geliri artırmak için stratejiler geliştirmekte ve bir maliyet-fayda analizi ve yatırım geri dönüşü analizi gerçekleştirir.
- Teknolojik stratejiler ile işletmeler için fırsatlar ve riskleri belirler.
- En etkili CMS yani Hazır Yönetim Sistemlerini araştırır ve şirket için en uygun olanı belirler.
- Şirketin teknoloji stratejisini öncelikle CEO olmak üzere ortaklara, yönetime, yatırımcılara ve çalışanlara iletir.
CTO Sorumlulukları Nelerdir?
CTO bir şirket içerisinde aşağıdaki sorumluluklara sahiptir.
Altyapı: Şirket verilerini, güvenliğini ve ağını denetleyebilir ve bakımını yapar. Ayrıca şirketin teknolojik yol haritasını da yönetebilir.
Planlama: Şirketin teknik stratejisini belirlerken, şirketin teknolojik ilerlemesini ele alır ve şirket için teknolojik kullanımını değerlendirir, yönetir.
Tüketici Odaklı: Müşteri ilişkilerinin sorumluluklarını üstlenerek hedef pazardan haberdar olmaya ve BT projelerini pazara sunulmasında müşteri ile iş arasında bir ilişki kurar.
Düşünür ve Model Oluşturur: Kurumsal stratejiyi ve yakıt teknolojik altyapısını oluşturmaya yardımcı olur, hedef pazarları analiz eder ve iş modelleri oluşturur.
CTO İş İlanları
CTO iş ilanları için Google’dan takip edebilir ve ilanlara başvurularınızı gönderebilirsiniz.