Yaşam

CPR Nedir? Nasıl Uygulanır?

CPR (Kardiyopulmoner resüsitasyon), birinin nefes alması veya kalp atışının durduğu kalp krizi veya boğulma gibi birçok acil durumda faydalı, hayat kurtarıcı bir tekniktir. Uzmanlar, eğitimsiz herkesin ve sağlık personelinin, CPR’ye göğüs kompresyonları ile başlamalarını önerir.

cpr 1

Uzmanlardan Tavsiyeler

  • Eğitimsiz iseniz: CPR’yi uygulamak için eğitim almadıysanız, sadece göğüse el ile baskı uygulayın. Bu, sağlık görevlileri gelene kadar dakikada 100 ila 120 dakikalık kesintisiz göğüs kompresyonları anlamına gelir.
  • Eğitimliyseniz: Yeteneklerinizi iyi eğitmiş ve kendinize güveniyorsanız, nabız ve solunum olup olmadığını kontrol edin. 10 saniye içinde solunum veya nabız yoksa, göğüs kompresyonlarına başlayın. İki kez suni teneffüs yapmadan önce CPR’yi 30 göğüs kompresyonuyla başlatın.
  • Eğitimlisiniz ama unuttuysanız: Daha önce CPR eğitimi aldıysanız ancak yeteneklerinizden emin değilseniz, o zaman dakikada 100 ila 120 oranında göğüs kompresyonları yapın.

Yukarıdaki tavsiyeler yetişkinler, çocuklar ve CPR’ye ihtiyaç duyan bebekler için geçerlidir ancak yenidoğan bebekler için geçerli değildir.

CPR, daha kesin tıbbi tedavi normal bir kalp ritmini geri kazanana kadar beyne ve diğer hayati organlara akan oksijenli kanı tutabilir.

Kalp çalışmasını durdurduğunda, içinde oksijen olmayan kan yalnızca birkaç dakika içerisinde beyin hasarına sebep olabilir. Oksijensiz kalan bir insan veya canlı 8 ile 10 dakika içerisinde hayatını kaybedebilir.

CPR’yi doğru şekilde öğrenmek için, CPR ve otomatik bir harici defibrilatörün (AED) nasıl kullanılacağı da dahil olmak üzere onaylı bir ilk yardım eğitimi kursu alın. Eğitimsizseniz ve bir telefona hemen erişebiliyorsanız, CPR’ye başlamadan önce 112’yi arayın.

cpr 2

CPR Uygulamasına Başlamadan Önce

CPR’ye başlamadan önce, şunları kontrol edin:

  • Çevre insan için güvenli mi?
  • Kişi bilinçli mi yoksa bilinçsiz mi?
  • Kişi bilinçsiz görünüyorsa, omzuna hafifçe vurun veya sallayın. Yüksek sesle “İyi misiniz?” diye sorun.
  • Eğer kişi cevap vermezse ve iki kişi iseniz, bir kişiyi 112’yi aramalı.
  • Yalnızsanız ve bir telefona hemen erişebiliyorsanız, CPR’ye başlamadan önce 112’yi arayın.

İlk Yardım’ın ABC’sini Unutmayın

Uzmanlar, insanlara CPR’nin adımlarını yerine getirme sırasını hatırlamalarında yardımcı olmak için ilk yardım’ın ABC’sini buldu.

A- Havayolu Açıklığı

Hastanın ilk olarak hava yolu açık mı diye kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunun nedeni hastanın solunum nefesi tıkalı ise siz ne kadar kalp masajı yaparsanız yapın birey nefes alamayacak, kalp ve beyin oksijen ile buluşamayacaktır.

B- Solunum

İlk olarak havayolu açıklığını değerlendirdik. Şimdi sırada hastanın solunumu yerinde mi diye kontrol etmelisiniz. Bak-Dinle-Hisset yönetimi ile hastanın solunum değerlendirmesini yapın. İlk olarak hastanın göbek kısmının hereket edip etmediğini gözlemleyin. Sonra kulağınızı hastanın burnuna doğru götürün ve nefes alıp almadığını dinleyin. Son olarak bir parmağınızı bireyin bıyık kısmına koyun ve burnundan nefes alıp almadığını hissetmeye çalışın. Bu işlem ortalama 10 sn. sürmelidir.

C- Dolaşım

Tüm bu işlemleri yaptıktan hastanın kalp atışı ve nabızının yerine gelip gelmediğini kontrol edin. Eğer işlem başarılı olmuş ise ve ekstra bir komplikasyon yoksa nabız atmaya başlayacaktır.

Bu işlemleri uygularken son derece sakin olmalısınız.

cpr 3

CPR ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu