Çin Hakkında 10 İlginç Bilgi
Bugün sizlere bir Uzak Doğu ülkesi olan Çin hakkında 10 ilginç bilgi konusundan bahsedeceğim. İşte Çinliler hakkında pek duyulmamış bazı gerçekler.
Çin Hakkında 10 İlginç Bilgi
1- 3 Boğaz Barajı
Çin’in ‘Yanste’ nehri üzerine kurulmuş mühendislik harikası. Dünyanın en büyük hidro elektrik santralidir. Yapımına 1983 yılında başlanılan baraj 4 haziran 2012 de çalışmaya başlamış ve bu yapı için 22.5 milyon dolar harcanmıştır.
İsviçre büyüklüğünde bu büyük baraj gölünde toplamda 39 milyar 300 metre küp su bulunmaktadır. Ayrıca bu baraj gölü ile ilgili ortaya atılmış en ilginç iddia ise baraj gölünde bulunan su miktarı nedeniyle dünyanın dönüşümünün yavaşlamış olduğudur.
2- Mağaralar
Mecbur kaldığınız için yaşamınızı bir mağara da devam ettirmek zorunda olduğunuzu bir düşünün. Eminiz bu durum hayal etmesi bir zordur. Ancak mağarada yaşamak Çinliler için hiç de kötü bir şey değil. Çünkü hali hazırda 30 milyon kişi mağaralarda yaşamaktadır.
Hatta öyle mağaralar vardır ki Çin’in başkentinde bulunan bir çok evden lüks ve kullanışlı durumda.
3- Çocuk İsimleri
Eğer Çince biliyorsanız son yıllarda Çinli çocuklara konulan isimlerle ilgili biraz bilgiye sahipsiniz demektir. Çinliler çocuklarına isim koyarken ince eleyip sık dokuyan bir millet. Çocuk sahibi olan aileler çocuklarına isim seçerken o dönem yaşanmış önemli olayları göz önüne almakta.
Örneğin; 2008 yılında doğan 4104 ünün ismi olimpiyat bunu sebebi ise o yıl ülkede düzenlenen olimpiyat oyunları. Kısacası Çinli aileler çocuklarına isim koyarken Twitter da trend listesine girmiş konulara önem vermekteler.
4- Mektup Güvercini
Çin Devleti’nin en gizli askeri projesi olan mektup güvercini geçtiğimiz günlerde çin basının da yer alan bir haber ile gün yüzüne çıkmıştı. Bu habere göre Çin halk kurtuluş ordusu geçen yıl yedek güvercin ordusu oluşturmak için yaklaşık 10 bin güvercini eğitmeye başladı. bunun amacı olası bir savaş durumunda modern savaş teknolojilerinin kullanılmaması durumunda bu güvercinlerin kara ve okyanus sınırları arasında askeri olarak iletişimi sağlaması.
5-İdam Otobüsleri
İdam cezası’nın serbest olduğu Çin’de 2 yılda gerçekleştirilen idam sayısı dünya geneline kıyasla 4 kat daha fazla ancak Çin’de yapılan infazlar Dünya’nın alışık olduğu tarzda değil.
Ölüm otobüsü adı verilen otobüslerle seyahat eden infaz memurları Çin’in en ücra köşelerindeki suçluların bu idamını bu şekilde sağlamaktadırlar. Bu otobüste suçlular idam edilirken öldürülen kişilerin organları hemen alınıp hızlıca başka kişilere satılmakta.
6- Tek Saat Dilimi
Özellikle tekrardan size Çin’in ne kadar büyük ve geniş ülke olduğunu hatırlatalım ancak geniş ve büyük bu ülke sadece tek bir saat dilimini kullanmakta.
Greenwich +8 saat dilimi kullanan Çin bu tip bir kanuna sahip olmasaydı 5 ayrı saat dilimi kullanmalıydı. Fakat ülkede tek bir saat dilimi kullanılmakta ve bu ülke genelinde büyük sıkıntıların yaşanmasına neden olmaktadır.
7- İzinle Gerçekleştirilen Reenkarnasyon
Çin’de çıkarılan bir yasaya göre Tibetli Budizm sahiplerin hükümetin izni olmaksızın yeniden doğması yasak durumda. Devlet din işleri müdürlüğüne göre nasıl yeniden doğulacağını ve yeniden yürürlüğe giren yasa.
Reenkarnasyon yönetimini kurumsallaştırma yönünde önemli bir adım olarak görülmekte.
8- Kitaplar Kilo İle Satılıyor
Batı’da kitapların satışında ve kitap fiyatlarının belirlenmesinde yazarın ismi ve kitabın ismi büyük fark yaratırken. Çin’de durum tam tersidir.
Çin’de kitaplar kilo hesabı ile satılmakta ve sayfa sayısı fazla olan kitaplar daha değerli kabul edilmektedir. Bu durum tüm çin için geçerli olmasa da Çinin Şangay şehrinde ve doğu eyaletlerinde uygulanan bir sistemdir.
9- Sansür
Çin’de sansür politikaları uygulanmakta. Sadece rejimin devamı için değil aynı zamanda rejimin sürekli propagandasını yaptığı dönemde sansür önem taşımakta. Bu yüzden ülkede Twitter, Facebook, Youtube gibi sosyal paylaşım siteleri yasak durumda. Bunlara ek olarak televizyon kanalları üzerinde de hükümetin baskısı yer alıyor.
Televizyonda eşcinsellik, alkol tüketimi sigara içmek hayaletler, Güney Kore, reankarnasyon gibi konuların işlenmesi kesinlikle yasak. Aynı zamanda çinin Tibette baskıcı rolü oynadığı için Brad Pitt ‘in filmlerinin ve kendisinin ülkeye girişi ömür boyu yasaktır.
10- Nüfus
1 milyar 378 milyon 665 kişilik nüfusuyla Çin Dünya’nın en kalabalık nüfusuna sahip ülkesi bu da 7.6 milyar insanın yaşadığı dünyada yaklaşık her 5 kişiden 1 inin Çinli olduğu anlamına gelmekte.
Çin’den sonra en kalabalık ülke Hindistan. Hindistan bu nüfusuyla dünya nüfusunun % 17.8 ini barındırmakta. Bu iki ülke dünya nüfusunun %36.3 ünü oluşturuyor. Yani Dünyadaki her 3 kişiden biri ya Çinli yada Hintli.