ChatGPT Nedir, Ne İşe Yarar? Özellikleri Neler?
Yapay zekanın önümüzdeki yıllarda insan hayatından ne kadar çok yer edineceğinin en büyük göstergeleri arasında yer alan ChatGPT, gerçek zamanlı olarak kulağa doğal gelen konuşmalar oluşturabilen yapay zeka destekli bir sohbet robotu. Gelişmiş doğal dil işleme ve derin öğrenmeden yararlanan ChatGPT, insan girdilerini anlayıp bunlara yanıt verebilmekte ve böylece insanlarla ilgi çekici sohbetler oluşturabiliyor.
ChatGPT’nin arkasındaki teknoloji, insan benzeri konuşmaların nasıl oluşturulacağını öğrenmek için büyük miktarda metin verisi üzerinde eğitilmiş olan Open AI GPT-3 modeline dayanıyor. Bu sayede ChatGPT hem işletmeler hem de geliştiriciler için güçlü bir araç haline geldi. Hatta bazı kesimler tarafından Google’ı bile bitirebileceği iddia edildi. Bakalım süreç ne gösterecek. Bu robot gerçekten Google’ı bitirebilecek mi yoksa diğerleri gibi unutulacak mı?
ChatGPT Ne İşe Yarar?
ChatGPT, soru sormak ve doğruya en yakın cevaplar almak için kullanılan yapay zeka ile güçlendirilmiş bir sohbet robotu. Yapay zeka teknolojisini sorumlu ve güvenli bir şekilde geliştirmeye odaklanan bir araştırma enstitüsü ve şirketi olan Open AI tarafından geliştirildi.
Aralarında Elon Musk, Sam Altman ve Greg Brockman’ın da bulunduğu bir grup girişimci ve araştırmacı tarafından 2015 yılında kurulmuştur. Neredeyse kişisel bir her şeyi bilen öğretmen gibi karmaşık sorunlara doğrudan çözümler sunabiliyor; bazıları bunu Google’ın yerini almak olarak adlandırıyor.
İlginizi çekebilir: ChatGPT’ye Büyük Rakip: DeepSeek Nedir?
Diyalog formatı, ChatGPT’nin takip sorularını yanıtlamasını, hatalarını kabul etmesini, yanlış öncüllere meydan okumasını ve uygunsuz talepleri reddetmesini mümkün kılıyor. Daha ilgi çekici, ayrıntılı metin oluşturmada çok daha iyidir ve hatta şiirler bile yazabilir.
ChatGPT bir sohbet botundan çok daha fazlasıdır. Örneğin, ondan bir program ya da hatta basit bir yazılım uygulaması yazmasını da isteyebilirsiniz. Hikaye yazmak gibi yaratıcı görevler de yapabilir. Bilimsel kavramları açıklayabilir ve gerçeklere dayalı cevaplar gerektiren herhangi bir soruyu cevaplayabilir.
Bu yapay zeka, genellikle konuşma tanıma, otomatik çeviri, metin oluşturma ve kod yazma gibi doğal dil işleme uygulamalarında kullanılıyor. Örnek vermek gerekirse, “araba” ile “çarp” göründüğünde sinir ağı, ardından gelecek kelimelerin çoğunlukla “kaza” ya da “yaralanma” olabileceğini bilir. Bu yüzden soruları cevaplamak, paragrafları ya da makaleleri özetlemek, belge çevirmek vb. pek çok amaç için kullanılabilir.
ChatGPT’nin Özellikleri Nelerdir?
ChatGPT, pek çok özelliğe sahip. Hayal gücünüze bağlı olarak aklınıza gelen herşeyi yaptırabilirsiniz. En çok bilinen özellikler şu şekilde;
- Soru ve cevap
- Matematik denklemlerini çözme
- Film senaryosu, hikaye ve temel akademik makale gibi metinler yazma
- Hata ayıklama ve hataları düzeltme
- Diller arası çeviri yapma
- Uzun metinleri özetleme
- Metin içindeki anahtar kelimeleri tespit etme
- Sınıflandırma
- Tavsiye verme
- Önerilerde bulunma
- Bir şeyin ne işe yaradığını açıklama
- Kod yazma
- Karmaşık verileri analiz etme
ChatGPT Nasıl Kullanılır?
ChatGPT, kullanımı ücretsiz olan yapay zeka tabanlı bir sohbet robotudur. İşte ChatGPT’yi kullanmak için yapmanız gereken adımlar;
- Bilgisayarınızda ya da cep telefonunuzda https://chat.openai.com web sitesini açın.
- Open AI üyeliğiniz varsa “Log in” butonuna tıklayın ve hesabınıza giriş yapın. Eğer bir hesabınız yoksa “Sing up” butonunu kullanarak kayıt olun.
- Hesabınıza giriş yaptıktan sonra açılan sohbet ekranında ChatGPT’yi kullanabilirsiniz.
ChatGPT Ücreti
ChatGPT’nin tüm özelliklerine sınırlı şekilde ücretsiz olarak kullanabiliyoruz. Bu özellikleri sınırsız şekilde kullanmak için ücret ödememiz gerek. Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi farklı özelliklere göre aylık 20 dolar ve aylık 200 dolar gibi fiyatlar mevcut. 2’den fazla kişi aynı hesabı kullanmak istiyorsa ekip üyeliği alması gerek. Bunun da fiyatı aylık 25 dolar. Bu fiyatlar 2025 Şubat ayı itibariyle geçerli olduğunu da belirtelim. En günce fiyatlar için bu sayfaya gidebilirsiniz.