Alışveriş Rehberi

Çay Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çay içmek, özellikle Türkler için vazgeçilmez bir lezzettir. Hem kahvaltıda hem de akşam yemeklerinin ardından içilen çayın, birçok farklı çeşidi vardır. Lezzetin oluşması için birçok konuya dikkat edilmesi gerekir. Eğer kaliteli bir çay alınmazsa ne kadar güzel demlenirse demlensin tadı güzel olmayacaktır. İşte çay seçerken nelere dikkat edilmeli diye soranlar için detaylı bir yazı…

Çay Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

1. Kokusu Nasıl?

Saç seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Her çayın kendine has bir kokusu vardır. Bu nedenle çay seçerken kokusuna dikkat edilmelidir. Marketlerden alacağınız çayın kokusuna dikkat edemeyebilirsiniz. Ancak, akrabalarınızda içtiğiniz çayların kokusunu koklayabilirsiniz. Ya da açıkta satın çayların kokusunu inceleyebilirsiniz.

2. Çayın Toz Oranı Nasıl?

Saç seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Karadeniz Bölgesi’nden toplanan çaylar, büyüklüğüne ve kalitesine göre kategorilere ayrılır. İlk toplanan çayların yaprakları daha büyüktür ve kalite açısından daha iyidir. Ancak, ucuz çayların içine toz katılır. Bu nedenle çaydan beklenen lezzet elde edilemez. Çayın üzerinde yazan bilgileri göz önünde bulundurabilirsiniz.

3. Rengi Ne?

Saç seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Çayın rengi denildiğinde aklınıza direkt olarak siyah gelebilir. Ancak, dikkatli baktığınızda çay renginin gri olduğunu görürsünüz. Fakat, kaliteli çayın rengi simsiyahtır. Tabi burada da kalite farkı konuşulur. En kaliteli çayın rengi simsiyahtır. Koyu renginde olan çaylar da kalitelidir. İmkanınız varsa simsiyah olanları tercih etmeniz önerilir.

Çay Demleme Tüyoları

Saç seçerken dikkat edilmesi gerekenler

En iyi çay markası hangisi?” sorusu kadar “çay nasıl demlenir?” konusunda da sıklıkla araştırma yapılır. Çayın demleme metodu herkes için farklıdır ve herkesin elinin lezzeti farklıdır. Ancak, çay demlenirken birkaç tüyoya dikkat ederseniz son derece güzel bir tat elde edersiniz. İşte çay demleme tüyoları:

Suyu Kaynatın

çay

Çayı demlerken kesinlikle çeşme suyu kullanmayın. Çeşme suyu hem çayın tadını bozar, hem de sağlık açısından risk taşır. Bu nedenle taze ve kaliteli bir su kullanın.

Suyu demliğe koyduktan sonra, dem kısmına bir miktar çay atın. Bu noktada bir küçük tüyomuz daha var. Çayın porselen olmasına özen gösterin. Porselen demlik, çayın koyu renkli ve lezzetli olmasını sağlar.

Çay kaynadıktan sonra ikinci kısma geçebilirsiniz. Ancak çayı bir anda kaynatmak yerine ağır ağır ısınmasını sağlarsanız daha yumuşak bir lezzet elde edersiniz.

Demleyin

çay

Demleme yaparken ilk olarak dem kısmını ocağın üstüne alın. Kaynamış suyu ağır ağır çayın üzerine ekleyin. Ekleme yaparken ani hareketlerden kaçının. Yavaş yavaş ekleme yapın. Çayın suyunu eklerken birkaç kez fokurdamasını bekleyin. Eğer çok fazla kaynarsa çayın tadı acır. Bu nedenle bir iki defa fokurdaması yeterlidir.

Çayı yeterli miktarda ekledikten sonra; ocağın altını en kısık hale getirin. Ardından kaynama bölümüne yeniden su ekleyin. Çay hazır hale gelse de dinlenmesini bekleyin. Çayın dem kısmına bir adet küp şeker atabilirsiniz. Küp şeker renk ve tat verecektir. Ayrıca, yarım çay kaşığı  kadar karbonat ekleyerek çayın koyu renkli ve yumuşak içimli olmasını sağlayabilirsiniz.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu