Çalışan Deneyimi Nedir?
Çalışan Deneyimi Nedir? Günümüzde çalışanlara harika bir iş deneyimi yaşatmak, müşterilerimize sunduğumuz deneyim kadar önemlidir. Peki çalışan yaşamını her yönü ile etkileyen çalışan deneyimi nedir?Çalışan deneyimi, bir çalışanın işe alım sürecinden başlayarak işten ayrılışına dek şirket yolculuğu hakkındaki algısıdır.
Bu, kullandıkları teknolojiyi, birlikte çalıştıkları insanları ve içinde çalıştıkları ortamı içerir. Bu da çalışan deneyiminin üç temel bileşenin toplamı olduğu anlamına gelir: teknoloji, kültür ve çalışma ortamı. Bu anlamda BT ve İK, çalışanların yaşam döngülerinde iyi bir deneyime sahip olmalarına yardımcı olacak stratejilerin benimsenmesinde kritik bir role sahiptir.
Tüm bunlarla birlikte, çalışan deneyimi tanımlaması ve hatta ölçmesi kolay bir terim değildir. Bir çalışanın deneyiminin olumlu ya da olumsuz olmasına birden fazla faktör katkıda bulunabilir. Tipik unsurlar, performans incelemelerinin nasıl yürütüldüğünü, yöneticilerinin onlarla günlük olarak nasıl etkileşime girdiğini ve teknolojinin günlük operasyonlarına nasıl entegre edildiğini içerir.
Anketler Dijital Deneyime Vurgu Yapıyor
2019’da VMware, 6.400 çalışan, insan kaynakları ve BT karar vericileri ile anket yaptı. Anket sonucunda dijital deneyim ile ilgili iki önemli madde göze çarpıyor:
- Olumlu çalışan deneyimi, harika bir dijital deneyime sahip bir çalışanın şirketini tavsiye etme olasılığını artırır. Bu deneyim, doğru uygulamaları bulmayı, doğru uygulamalara sahip olmayı ve her yerde kolayca çalışabilmeyi içerir.
- Dijital çalışan deneyimi, bir kuruluşun rekabetçi konumu, büyümesi ve çalışan duyarlılığıyla doğrudan bağlantılıdır. Çalışanın dijital deneyimi ile bir kuruluşun yıllık büyüme düzeyi arasında güçlü bir ilişki vardır.
Çalışan Deneyimi Nedir?
İyi Bir Kurum Kültürü ve Çalışma Ortamı Deneyimini Besliyor
Çalışan deneyimini birçok faktör etkilerken, kültür ve çalışma ortamı çalışanların morali, mutluluğu ve üretkenliği açısından en kapsamlı ve en bağlantılı bir diğer faktördür.
Çalışan deneyimini beslemek için uygulayabilecek birçok yol vardır:
- Çalışanların kendilerini değerli ve saygın hissedebilecekleri kapsayıcı ve çeşitliliğe dayalı çalışma ortamı.
- İşyerinde psikolojik güvenlik. Çalışanlara fikirleri, soruları, endişeleri veya hataları herhangi bir kaygı duymadan dile getirebilmeleri için uygun çalışma ortamı oluşturmak.
- Ayrımcılık, zorbalık ve mobbinge karşı ciddi işyeri politikaları oluşturmak.
- Çalışanın yerine getirmesi gereken rolü ve hedefleri konusunda netlik.
- Yönetici ve ekipler arası güçlü iletişim için etkili kanallar.
- Çalışan ve yönetici arasındaki sık geri bildirim.
- Çalışan katılımını ve güçlü işyeri kültürünü desteklemek için eğitim ve gelişim.
- Yılmazlık ve dayanıklık için duygusal destek.
- Çalışanların dinlenmesi ve desteklenmesi.
- İşten çıkış mülakatlarının doğru analizi. Çalışanlar pek çok nedenle işten ayrılabilir: emeklilik iş değişikliği vb. gibi her çalışan bir noktada şirketinizden ayrılacaktır ve bunun nedenini öğrenmek, mevcut ve gelecekteki çalışanlar için çalışan deneyimini iyileştirmek ve geliştirmek için bir fırsattır.
- Çalışan performansını olumsuz etkilememesi adına işyerinde gerekli ve uygun konfor.
Son olarak, çalışanlarınız için kişiselleştirilmiş deneyimler oluşturmak, onların işlerinden birkaç ay sonra ayrılmaları veya uzun vadede işletmenizde kalmaları arasındaki farkı yaratabilir.