Yerli Erkek Ünlüler

Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir?

Cahit Sitki Taranci1
Tam adı: Cahit Sıtkı Tarancı
Doğum tarihi: 4 Ekim 1910
Doğum yeri: Diyarbakır
Boyu: –
Burcu: Terazi
Ailesi: Babası Bekir Sıdkı Bey, Annesi Arife Tarancı, Kardeşleri Mehmet Halit, Sabiha Nihal Erkmenoğlu, Yıldız Köksal, Atiye Hilal Arda, Yılmaz Cinangir
Eşi: Cavidan Tınaz (1951-)
Çocuk (ları):
Mesleği: Şair
Aktif Yılları: 1933-1956

Hakkında

Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir? 4 Ekim 1910 tarihinde doğan şairin en çok bilinen şiiri “Otuz Beş Yaş” şiiridir. Cumhuriyet döneminin, Türk şiirlerinde önde gelen isimlerdendir.

4 Ekim 1910 tarihinde dünyaya gelmiştir. Diyarbakır’ın şuan müze olarak kullanılan Cami Kebir Mahallesi’nde doğan Tarancı, kürt kökenlidir. Babası Bekir Sıtkı Bey, pirinç ve pirinç ticaretiyle uğraştığı için Diyarbakır’da ‘’Pirinççizadeler’’ olarak bilinmektedirler.  Babası Bekir Sıdkı Bey, amcasının kızı Arife Hanım ile evlenmiştir. Cahit Sıtkı Tarancı’nın 5 kardeşi bulunmaktadır.

Tarancı, en büyük çocuktur. 1934’de soyadı kanunun gelmesiyle Tarancı’nın büyük dedesi ‘’ Pirinççioğlu’’ soyadını alırken, Tarancı’nın babası pirinç ticaretinden zarar ettiği için çiftçi anlamında kullanılan Tarancı soyadını almıştır.

Diyarbakır’da ilkokula başlamıştır. Lise öğrenimi için Kadıköy Fransız Saint Joseph Lisesine gitmiştir. 1931 yılında bu okuldan Galatasaray Lisesine geçiş yapmıştır. Fransız okulunda, Fransızcayı kendi dili gibi konuşan Tarancı, Fransızca şiirler yazmaya lise döneminde başlamıştır. Fakat bunları yayımlamamıştır. Lisede yazdığı şiirleri, lisenin ‘’Akademi’’  ve ‘’Servet-i Fünun’’ dergilerinde yayımlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Cahit Sıtkı Tarancı’nın En Sevilen Şiirleri!

1931 yılında Galatasaray Lisesinden mezun olmuştur. O sene içerisinde girdiği şuan ki adıyla Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye Mektebine) girmiştir. Fakat bu okuldan ikinci senesinde atılmıştır. Yüksek Ticaret Okulunda okumaya devam eden Tarancı, okulunu okurken girdiği memurluk sınavını kazanarak Sümerkbank’ta çalışmaya başlamıştır. Bu süre de okulu tamamen bırakmıştır.

Belirli sebeplerden dolayı ayrıldığı işten sonra 1938 yılında üniversitesini tamamlamak için Paris’e girmiştir. Üniversiteye devam etmesinde Nadir Nadi ve Doğan Nadi’nin desteği vardır. 1940 yılında Paris’te yaşanan karışıklık ve bombalama sebebiyle eğitimini tamamlayamadı ve Türkiye’ye geri döndü.

Lise dönemlerinde yayımlanan şiirleri dışında ‘’Ömrümde Süküt’’ adlı şiir kitabını Mülkiye Mektebine giderken yazmıştır. Kitabını yayımlayan Tarancı, 1932 yılında oldukça tanınır şairler arasına girmiştir. En çok yardımcı olan ise Peyami Safa’dır. Sümerbank’ta ataması gerçekleştirilen Tarancı’nın Karabük iline taşınması gerekmektedir fakat Tarancı taşınmak istemediği için işi bırakmıştır.

Cumhuriyet Gazetesinde çalışmaya başlamıştır. Nadir Nadi ve Doğan Nadi’nin desteği ile Paris’e okumaya giden Tarancı, Paris’te bir radyoda Türkçe yayınlar yapmaya başlamıştır. 1941 yılında askerdeyken ‘’Haydi Abbas’’ şiirini yazmıştır. Anadolu Ajansı’nda, Toprak Mahsulleri Ofisinde ve Çalışma Bakanlığında çalıştı. 1946 yılında ‘’Otuz Beş Yaş’’ şiirini yayımladı ve Şiir ödülü aldı.

Şiirlerinde ‘’sanat için sanat’’ anlayışı benimsemiştir. Yaşama sevinci ve ölüm temalarına değinmiş, yalnızlık, sevda, çocukluk özlemi konularla da ilgili şiirler yazmıştır.

Çalışma Bakanlığında çalışırken eşi Cavidan Tınaz ile tanıştı. 4 Temmuz 1951 yılında evlendi. Cavidan Tınaz ile evlendikten sonra ‘’Düşten Güzel’’ kitabını çıkardı.

1953 yılında felç geçirdi. Yatağa bağlı kaldı. Belirli hastanelerde tedavi görse de plörezi hastalığına yakalanmıştı. Yurtdışına tedaviye götürülen Tarancı, 13 Ekim 1956 yılında Viyana’da vefat etti.

Cahit Sıtkı Tarancı vefat ettikten sonra 1957 yılında, Galatasaray Lisesinde tanıştığı en yakın arkadaşı Ziya Osman’a yazdığı mektuplar, ‘’Ziya’ya Mektuplar’’ isimli kitap ile yayımlandı. Yine 1957 yılında ‘’Sonrası’’ adlı kitabı da çıkarıldı. 1989 yılında ‘Evime ve Nihal’e Mektuplar’’ adlı kitabı TDK tarafından yayımlandı.

Cahit Sıtkı Tarancı  Eserleri

  1. Ömrümde Süküt (1933)
  2. Otuz Beş Yaş (1946)
  3. Düşten Güzel (1952)
  4. Sonrası (1957)
  5. Bütün Şiirleri (1983)
  6. Ziya’ya Mektuplar (1957)
  7. Evime ve Nihal’e Mektuplar (1989
  8. Gün Eksilmesin Penceremden (2006)

Videoları

Fotoğrafları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu