Burun Ahtapotu Hastalığı Nedir?
Burun ahtapotu hastalığı çok rastlanan bir hastalık çeşididir. Burnunuzun tıkanmasına sebep olan bu hastalık rahat nefes almanıza engel olur. Kolay tedavi yöntemleri ile kısa sürede hasta eski rahatlığına kavuşabilmektedir.
Burun Ahtapotu Hastalığı Nedir?
Bu hastalık hastanın yaşı ilerledikçe daha sıklıkla karşımıza çıkar. Kişilerde nefes almakta zorluk çıkarır. Burun ahtapotu hastalığı, burnumuzun içerisinde yer alan etin büyümesiyle ortaya çıkar.
Burun deliği çevresinde boğaza kadar inebilen et parçalarına halk arasında burun ahtapotu denmektedir. Tıp dünyasında ise polip olarak bilinmektedir. Burun içerisinde bulunan et parçacıkları şişince geniz adı verilen deliği tıkamaktadır. Bu sebepten dolayı hasta zor nefes alır.
Burun ahtapotu hastalığı genellikle 30 yaş ve üstü bireylerde sıklıkla görülür. Bu hastalık kişinin yaşam kalitesini etkilemektedir. Bazı bireylerde öz güven eksikliğine, daha ileri derecelerde ise depresyona bile sebep olmaktadır.
Bu hastalık cerrahi yöntemler ile kısa sürede ortadan kaldırılmaktadır. Cerrahi müdahale olmasına rağmen kolay bir süreçtir. Hasta kısa sürede eski sağlığına kavuşmaktadır. Tedaviden sonra da tekrarlayabilen bu hastalığı bağışıklık sisteminizi güçlü tutarak önleyebilirsiniz.
Burun Ahtapotu Hastalığı Neden Olur?
Bu hastalık genellikle kış aylarında rastlanmaktadır. Kişinin nefes almasını engelleyen bu hastalığın nedenleri şunlardır;
- Nezle veya gribal enfeksiyon hastalıkları sonucu,
- Bireyde polen alerjisi olması,
- Burunda yer alan mukozanın büyümesi sonucu,
- Başka bir alerjik reaksiyon sonucunda görülmektedir.
Burun Ahtapotu Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalık aşağıdaki belirtilere neden olabilir;
- Burunda ağrı
- Burunda kızarıkların oluşması
- Burun içinde acı
- Baş ağrısı
- Konsantrasyon eksikliği,
- Burunda akıntı,
- Koku almada azalma,
- Halsizlik,
- Depresyon,
- Burunda şişme gibi belirtiler en sık rastlanan belirtilerdir.
Burun Ahtapotu Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Polip hastalığının iyileşmesi için cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Burun içerisinde yer alan ve nefes almanızı engelleyen fazla et özel üretim bir cihaz ile alınmaktadır. Hastalığının durumuna göre tedavi 2 seans sürmektedir. Genel anestezi uygulanmaktadır.
Cerrahi müdahale burun içindeki polipin sıkılaştırılması ile sonlanmaktadır. Ameliyat sonrasında, kişi kısa süre de eski rahatlığına kavuşmaktadır. Ameliyatın kolay olmasına rağmen genel anestezi uygulandığı için diğer ameliyattlardaki riskler bu hastalık içinde geçerli olabilmektedir.
Bireyde yukarıda bahsettiğimiz belirtiler mevcut ise hastalığın kendi kendine geçmesini beklemeden derhal bir doktora görünmelidir. Zamanla daha da şişen et parçası şikayetlerinizi daha da arttıracaktır. Erken teşhis tedavi sürecinizi de kısaltacaktır.