Alternatif TıpBeslenme ve Diyet

Bamya Tohumunun Faydaları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Bamya tohumu; magnezyum, demir, A ve C vitaminlerinin en önemli kaynaklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Gerek lezzeti, gerekse de faydaları ile soframızdan eksik etmememiz gereken besin maddelerinin başında yer alıyor. Öyle ki, geçmişten günümüze dek; Asya’da, yalnızca bir yiyecek olarak değil, aynı zamanda tıbbi amaçlarla da kullanılmıştır.

Lifli yapısıyla diyet listelerinde de güvenle yer alan ve adeta bir şifa deposu olarak anılan bu besini; gerek çocuklarımıza sıklıkla yedirmeli, gerekse de kendimiz her fırsatta tüketmeliyiz. Enfes tadıyla mutfaklarımıza giren bu gıda, alternatif tıbbın da vazgeçilmez bir parçası..! Peki vücuda ne gibi etkileri var?

İşte biz de bu yazımızda sizlere, sofralarımızı şenlendiren bu muhteşem gıdanın faydalarından söz ediyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

bamya tohumu

Bamya Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Bağırsakları Temizler: Lifli yapısı nedeniyle sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasına katkıda bulunur, mide-bağırsak florasını koruyarak aktivasyon sağlar. Bunun yanında; muhteşem bir idrar söktürücü olduğundan, böbrek fonksiyonlarına da katkıda bulunmasının yanı sıra, vücuttaki su tutulumunu (ödem) attırır. Böylece metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını başlattığından, diyet yapanların en gözde yiyeceği olarak bilinir.

Gerginliği ve stresi önler: Bolca potasyum ve kalsiyum barındıran bamya tohumu, bu mineraller sayesinde, sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca beyinde bulunan hücreleri korur ve tazeler. Uykusuzluk problemiyle savaşarak, vücudu rahatlatır.

Karaciğer Sağlığını Korur: Bamya vücutta yapım ve yıkımdan sorumlu hücreleri harekete geçirir. Dolayısıyla karaciğer fonksiyonlarının tam kapasite ile çalışmasını sağlar. Karaciğer yağlanması problemine karşı da, bu yiyeceğin beslenme programında mutlaka bulundurulması önerilir.

Kanserli Hücrelerin Yayılmasına Karşı Duvar Gibi Durur: Son zamanlarda yapılan araştırmalar sonucunda, bağışıklık sistemini güçlendirip vücut direncini arttırmasının yanı sıra, bamyanın, tümör oluşumunu engellediği veya oluşan tümörlerin yayılmasını ve hücre çoğalmasını durdurduğu tespit edilmiştir.

bamyatohumuuu

Kolesterol Seviyesini Dengeler: Halk arasında LDL olarak bilinen kötü kolesterol ve kandaki yağlanma oranına karşı özellikle tavsiye edilen bamya tohumunun etkileri, düzenli kullanım ile kendisini kısa sürede göstermektedir. Dolayısıyla aynı zamanda kalp hastalıklarına karşı da koruyucu olduğu söylenmektedir.

Diyabet Dostudur: Şeker hastalarının her yiyeceği tüketme özgürlüğü yoktur. Ancak bamya, hem leziz oluşu, hem de kan şekerini dengeleyici özelliği sayesinde, diyabetik bireyler tarafından da güvenle tüketilebilmektedir.

Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir: İçerdiği yüksek orandaki, A, C ve K vitaminlerinden dolayı bağışıklık sisteminin fonksiyonunu arttırarak vücudun mikroplarla ve serbest radikallerle savaşma gücüne katkıda bulunur. Öte yandan tam bir folik asit kaynağı olarak bilinen bamyanın, gebelik dönemindeki kadınlar tarafından sıkça tüketilmesi, hem anne hem de bebek sağlığı bakımından önemli faydalar sağlamaktadır.

Eklem ve Diz Ağrılarını Hafifletici Etkisi Vardır: İlerleyen yaş ile birlikte yaşanan ağrılarda ve özellikle dizlerde oluşan sıvı kayıplarında, yenileyici bir etkiye sahiptir. Güçlü mineralleri sayesinde bu alandaki yararları da hiç azımsanmayacak kadardır.

Astıma İyi Gelebilir: Bamya tohumu, bal ve zeytinyağı karışımı hazırlanarak sabahları aç karnına günde 1 çay kaşığı almanın, bronşları açıcı ve temizleyici etkisi vardır. Ancak bu karışımı kullanmadan önce muhakkak bir hekime danışılmalıdır.

bamyatohumm

Alzheimer Riskini Azaltır: B vitamini içeriği sayesinde, beyin hücrelerinin etkinliğini arttırarak; unutkanlık ve konsantrasyon bozukluğu gibi sorunları önlemeye karşı önemli bir rol oynar.

Protein Deposudur: Vegan ve vejeteryan beslenen kişiler kırmızı et tüketemedikleri için proteinden eksik besleneceklerini düşünürler. Ancak bamya, neredeyse bir kırmızı et kadar protein içermektedir.

Göz Sağlığını Korur: A vitamini ve beta karoten içermesi nedeniyle, göz tembelliği başta olmak üzere pek çok sorunla mücadele ederken, göz ve çevresindeki damarların yapısını da besler ve güçlendirir.

Bamya Tohumunun Faydaları Hakkındaki Bilimsel Çalışmalar

Antioksidan Etkileri

Yapılan bilimsel bir araştırma, bamya tohumlarının antioksidan aktivitelerini incelemiş ve bu tohumların antioksidan kapasitesine sahip olduğuna dikkat çekmiştir. (Kaymak-Ertekin, et al., 2012)

Diyabet Etkileri

Hayvanlar üzerindeki bir takım deneysel çalışmalar, bamya tohumlarının kan şekeri seviyelerini düzenlemeye ve diyabetle ilgili bazı komplikasyonları azaltmaya destek olabileceğine vurgu yapmıştır. (Khattab, et al., 2012)

Kemik Sağlığı

Bir bilimsel çalışma sonucunda, bamya tohumlarının kemik sağlığını destekleyebileceğini ve kemiklerdeki mineral yoğunluğunu artırabileceğini, böylece kemik erimesi riskini azaltabileceği ortaya konulmuştur. (Singh, et al., 2004)

Kolesterol Düşürücü Etki

Fareler üzerinde yapılan çeşitli deneyleri inceleyen bilimsel bir çalışmada; bamya tohumunun kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu bulunmuştur. (El Rabey, et al., 2005)

Elbette tüm yararlı besinlerde olduğu gibi bamya tohumu kullanımında da, aşırıya kaçılmaması, alerjik bünyeli kişilerin ve sürekli ilaç alan hastaların hekim kontrolünde olması gerekmektedir.

Bamya Tohumu Faydaları İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu