Buharda Pişirme İşleminin Faydaları Nelerdir, Nasıl Yapılır?
Buharda pişirme sağlıklı ve pratik olduğu için özellikle sebze yemeklerinde ustalaşmaya değer pişirme tekniklerinden biridir. Bu yöntem kullanılarak gıdanın besin değeri korunur ve doğal lezzetini maskelemek için başka hiçbir katkı maddesi kullanılmaz. Bununla birlikte, çoğu buharda pişirme tarifleri, onlar için özel olarak tasarlanmış çeşitli kaplar, süzgeçler, mutfak eşyaları ve buharlı pişiriciler gerektirir.
Buharda Pişirme İşleminin Faydaları Nelerdir?
Buharlı pişirme yönteminin benzersiz avantajları ve pratikliği vardır. Yemeklerinizi pişirmek için buhar kullanarak aşağıdaki avantajlardan yararlanabilirsiniz.
- Buharda pişirme yağ gerektirmediğinden tavuk ve balık gibi yemeklerde kolesterol riskini azaltabilir.
- Sebzeler pişirildiğinde, suda çözünen B ve C vitaminlerinin büyük bir kısmı kaybolur. Bu nedenle, buharda pişirme, antioksidanlar da dahil olmak üzere besin değerinin çoğunu korur.
- Buhar, yiyeceklerin lifli dokusunu yumuşatarak sindirimi kolaylaştırır. Yanma riski olmayan buharda pişirilen yiyecekler rengini, tadını ve aromasını en iyi şekilde korur.
- Fonksiyonel özellikleri nedeniyle buharlı pişiriciler, pişirme çabasını en aza indirir. Bu sayede yemek sonrası temizlik sorunu da ortadan kalkar.
Buharda Pişirme İşlemi Nasıl Yapılır?
Sağlıklı yemek yemek, iyi yemek yemek anlamına gelmez. Besin açısından yoğun yiyecekleri nasıl pişirdiğiniz de önemlidir. Bunu yapmanın hızlı ve lezzetli bir yolunu arıyorsanız, aşağıdaki buharda pişirme yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Bambu Sepetinde Buhar
Bambu sepetler pratik ve çevre dostu pişirme yöntemlerinden biridir. Balık, tavuk, köfte ve hatta ekmek pişirmek için bu doğal sepetleri kullanabilir ve buharlı sebze pişirme ekipmanı arayanların favorisi olabilirsiniz.
- Bambu sepete pişirmek istediğiniz sebzeleri veya etleri koyun.
- Kazan kaynayınca taşmasın diye yeteri kadar su ilave edip ocağa koyun.
- Sepeti tencerenin üzerine koyun ve kaynayan suyun buharıyla yemeğinizin pişmesini bekleyin.
- Genellikle sebzeleri haşlamak için kullanılan bambu sepetler birden fazla katmana sahiptir. Böylece aynı anda farklı yemekler pişirebilirsiniz.
Süzgeç İle Buhar
Pratik bir mutfakta filtreler olmazsa olmazdır ve ayrıca buharlı pişirme ekipmanı arayanlara da yardımcı olabilir. Bu basit pişirme tekniği için tek ihtiyacınız olan bir tava ve ısıya dayanıklı bir süzgeç veya aksesuar.
- Tencereye az miktarda su ekleyin.
- Pişirmek istediğiniz malzemeleri süzgecin üzerine koyun.
- Son olarak ocağın altını açın, kapağını kapatın ve yemeğin buharlaşmasına izin verin.
- Brokoli gibi sebzeleri pişiriyorsanız 15 dakika sonra kapağını açıp pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
Tencere İle Buhar
Diğer yöntemlerle aynı görevleri yerine getirirken, kendi faydasını sunar. Yanmaz, yapışmaz ve ısıyı eşit dağıtan filtre ünitesi sayesinde pişirme işlemine yardımcı olur.
- İlk olarak, bu pişirme yöntemi bir buharlı pişirici gerektirir. Satın alacağınız ürünler arasında su deposu görevi gören bir tencere ve birbirine geçen birkaç buhar filtresi bulunur.
- Tencerenin dibine filtre deliklerinden geçmeyecek kadar su ekleyin.
- Doğranmış sebzeleri pişirme cihazına ekledikten sonra cihazı tencereye yerleştirin.
- Cihazın diğer katmanlarını aynı anda başka yemekler pişirmek için de kullanabilirsiniz.
- Taze sebze seviyorsanız, tenceredeki su kaynadıktan sonra bir süzgeç koymak faydalı olabilir.
- Son aşamada diğer yöntemlerde olduğu gibi kapağı kapatarak yemeğin pişmesini bekleyebilirsiniz.