Boyun Ağrısı Nedir? Nasıl Geçer?
Boyun Ağrısı Nedir? Nasıl Geçer? Boyun ağrısı, pek çok insanın yaşadığı bir ağrıdır. Boyun, vücudunuzun hassas bir bölgesidir. Servikal omurga yedi omurdan oluşur. Kafatasınız, ilk servikal vertebra (C1) olan atlasa dayanır. Çok sayıda kas, bağ ve sinir, sabit konumunu sağlar. Ancak aynı zamanda onların yardımıyla onu çevirir ve eğersiniz.
Uzun süre bu bölgede duruşunuz kötüyse ve çoğunlukla fark edilmezse ya da boyun bölgesine çok fazla yük bindirirseniz bu boyun kaslarınıza aşırı yük bindirir. Bu yüzden de dengelerini kaybederler. Bu durum da gerginlik ve kas ağrısı ile sonuçlanır. Kaslara giden kan akışı azalır. Dengeleyici duruşlar ve azalan kan akışı nedeniyle boyun ve omuzlardaki fasya birbirine yapışabilir. Sonuç olarak doku bağlanır ve sertleşir.
Boyun Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Boyun ağrısının belirtileri genel itibari ile şu şekildedir;
- Baş ağrısı
- Kafanızı hareket ettirirken ağrı
- Kas spazmları ve gerginlik
- Bilgisayar başında otururken ya da araba kullanırken başınızı sürekli sabit tuttuğunuz için ortaya çıkan ağrı
Boyun Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Boyun ağrısı, sistemin dengesiz ya da aşırı yüklenmiş olduğuna dair vücudunuzun uyarı sinyalidir. Günlük rutininizi değiştirmeniz gerektiğini aslında bir işaretidir.
Boyun ağrısının nedenleri şunlar olabilir;
- Kötü duruş: Boyundaki ağrı ve gerginliğin ana nedeni öne eğik durmak olabilir. Boyun kaslarınız bu hareketi aşırı gererek ve sürekli ona doğru çekerek telafi etmelidir. Bu, esas olarak saatlerce bilgisayar başında çalışan ve ekrana bakan insanları etkiler. Ayrıca klavyeyi ve fareyi kullanmak için öne uzanarak boyunlarını ve omuzlarını zorlamamanız gerekir.
- Psikolojik olaylara bağlı boyun ağrısı: Günlük olarak yaşadığımız pek çok hastalık bilinçli ya da bilinçsiz psikolojik stresten meydana gelebilir. Aşırı stres, baskı altında kalma ya da yaşanan travmalar genellikle sırt, boyun ve baş ağrısı olarak kendini gösterir. Psikolojik faktörler vücutta fiziksel belirtilere neden olduğunda, doktorlar buna psikosomatik ağrı derler.
- Sığ nefes alma: Nefes almanız bile boynunuzda gerginliğe neden olur. Günlük yaşam ve öncelikle hareketsiz faaliyetler genellikle sağlıksız bir nefes alma düzenini teşvik eder. Sonuç, diyaframın yeterince hareket etmemesi ve ön panonun birbirine yapışmasıdır. Nefes alırken akciğerlerin genişlemesi gerekir. Karın, göğüs ya da sırta doğru genişleyemezlerse, tek yol yukarısıdır. Bu, omuzların yükselmesine ve boyunda gerginliğe yol açar.
- Servikal omurgada fıtıklaşmış disk: Fıtıklaşmış disk, kas ve fasya dokusunda daha uzun süreli dengesizlikler nedeniyle intervertebral disklerin elastikiyetini kaybettiğini gösterir. Ağrı kollara kadar yayılabilir. Ayrıca karıncalanma veya uyuşma meydana gelebilir.
- Yanlış uyku pozisyonu: Kıvrılmış ya da bükülmüş bir servikal omurga ile uyuyorsanız, uyuduktan sonraki sabahları sıklıkla boyun ağrısı ya da tıkanıklıklar yaşayabilirsiniz.
Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?
- Masaj: Bazı masaj uygulamaları boyun ağrısının hafiflemesine yardımcı olabilir. Fakat çok sert ve kuvvet uygulayarak yapıldığında ağrının artmasına da sebep olabilir. Bu sebeple profesyonel kişiler tarafından yapılmalı.
- Sıcak havlu: Ağrıyan bölüme sıcak havlu koymak ağrıyı dağıtır. Aynı zamanda rahatlama hissi de sağlar.
- İnce yastık: Yastıklar boyun için çok önemlidir. Bu sebeple yastık seçiminizi iyi yapmalısınız.
- Sert yatak: Boyun ağrısından muzdarip iseniz mutlaka sert yatak kullanın.
Ameliyat gerektiren ağrılar için yapacağınız uygulamalardan sonuç alamazsınız. Bu yüzden yukarıdaki uyguladığınız halde hala boyun ağrısı yaşıyorsanız, mutlaka bir doktora görünün.