Bol Köpüklü Türk Kahvesi Yapmak İçin 7 Adım
Kız istemeden tutunda en keyfili anların sıcak içeceği olan Türk kahvesini doğru yöntemlerle yapıldığında, tam lezzetini veriyor.
Türk Kahvesi kültürümüzün vazgeçilmez değerlerinden biri. Osmanlı döneminden bu yana tadıyla ,kokusuyla,sunumuyla ,içimiyle diğer içeceklerin önüne geçerek kendini benzersiz kılıyor.
Türk Kahvesi,başta dediğim gibi isteme günlerinden tutunda; sıcacık sohbetlerin ,ağır sohbetlerin, bahanelerin tamamından fazlasını bize sunuyor.
Hal böyleyken bende sizlere Türk kahvesi daha lezzetli ve bol köpüklü olması için adımları sizleri sunuyorum:
1. Her fincan için 2 çay kaşığı kadar Türk kahvesi cezveye konulur. Burada önemli olan bir unsur da kahvenin olabildiğince taze çekilmiş olması önemlidir. Uzun süre bekleyen veya ağzı açık şekilde rutubetlenmiş kahveyi kullanmamanız önerilir.
2. Sonraki adımda ise her fincan için yeterli miktarda, su koyulur. Buradaki önemli unsur ise kahvenin tadı bakımından suyun içme suyu olması önerilir. Çünkü klorlu çeşme suyu kahvenin tadını bozabilir. Ayrıca kahvenizin daha köpüklü olmasını istiyorsanız buz dolabından soğuk su ile yapmanız daha etkili olacaktır.
3. Daha sonra istenilen şeker miktarına göre küp veya toz şeker eklenir. Bu tamamen tercihe bağlı bir seçim olduğundan normal değerler şu şekildedir;
- Az şekerli: yarım küp
- Orta Şekerli: 1 küp
- Şekerli için ise : 2 küp
şeker atılmalıdır.
4.Kahve,su ve şekerin ilavesini üstteki adımlara göre ilave ettikten sonra, cezveye koyulur. Buradaki hassas konu ise tıpkı kahve gibi kaşığında rutubetsiz olmasına dikkat edin.
5. Kahve pişerken mutlaka kısık ateşte pişirilmelidir. Eğer harlı ateşte pişirilirse, kahve özünü almadan hemen kaynayabilir. İşte bu yüzden mangalda pişen kahve her zaman daha lezzetlidir. Pişirirken diğer önemli detay ise karıştırmamaktır. Karıştırırsanız (ocağa koyduktan sonra) kahvenin köpüğü olmayabilir.
6. Kahveyi pişirirken tam kaynama zamanı geldiğinde kahveyi ocaktan alınız. Çok beklenirse kaynayan köpük geri sönebilir. Ancak ocaktan alınan kahve hemen fincanlara boşaltılmaz. Öncesinde kaşıkla üstünde biriken köpükler fincanlara dağıtılır ve daha sonra tekrar ateşe tekrar koyulur. Bir dahaki taşımında fincanlar yarısına kadar olabildiğince köpükle olmak üzere doldurulur.
7.Son adımımızda ise ; en son ateşe koyulup tekrar kaynayınca alınan kahve fincanlara eşit olarak dağıtılır. Burada önemli olan husus ise Kahveyi fincanın kenarından dökmeniz olacaktır. Eğer direkt ortasından dökerseniz kahvedeki köpüğü dağıtıp istediğiniz köpüklü görünümü elde edemeyebilirsiniz.