Sağlıklı Yaşam

Böbrek Taşına Karşı Beslenme Önerileri!

instagram takipçi hilesi

Böbrek taşı; hemen her yaş ve cinsiyetten insanı etkileyerek, hayat kalitesini de bir hayli düşüren sağlık sorunlarındandır. Sırtta ağrı, bulantı-kusma, halsizlik, kanlı idrar, idrar yaparken acı ve yanma hissi şeklinde tipik semptomlarla kendini belli edebileceği gibi, bazen de uzun süre herhangi bir belirti vermeyebilir. Tedavi edilmeyen bazı idrar yolu enfeksiyonlarının da bu probleme neden olabileceği belirtilmektedir.

Öncelikle hastaya gerekli kan ve idrar tahlilleri yapılmalı, gözlem görüntüleme teknikleri uygulanmalıdır. Ardından kişiye özgü bir tedavi planı oluşturulmalıdır. Bu süreçte hastanelerin nefroloji kliniği ile sürekli iletişim halinde bulunulmalıdır. Ancak tıbbi tedavi ve doktor kontrollerinin yanı sıra; hastanın beslenme şeklinde de bir takım değişiklikler yapması gerekebilir.

Böbrek Taşına Karşı Beslenme Önerileri!

Peki bu sorunu yaşayan hastalar, nasıl beslenmeli, neler tüketmeli ve nelerden uzak durmalıdır? İşte biz de bu yazımızda sizlere, tüm bu soruların cevabı niteliğinde bir takım bilgiler aktarıyor olacağız. Konuya ilişkin uzman videolarına ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.

Böbrek Taşı Olanlar Nasıl Beslenmelidir?

Her gün 10-12 Bardak Sıvı Alımını Aksatmayın

Böbrek taşlarını doğal yoldan vücuttan atabilmek, sıkça idrara çıkmakla bağlantılıdır. Bu nedenle idrar yollarını ve böbrekleri temizlemek, hatta böbrekte yer alan kimyasal maddeleri, kum veya taş gibi oluşumlara dönüşmeden önce arındırmak için, vücuda bol miktarda sıvı takviyesinde bulunmak önemlidir. Fakat bu sıvıların en az 6 bardak kadarı saf su olmalıdır. Hiç bir sıvının suyun yerini tutmayacağını da hatırlatmış olalım.

Turunçgilleri Sevmelisiniz

Mis gibi mandalina, portakal veya limon kokusu ile dolmaya başladı mutfağınız..! İşte bu güzel kokunun bir de şifa dolu etkisi mevcut. Mevsiminde ve taze olmak kaydıyla tüketilen turunçgillerin böbrek sağlığını koruduğunu ve böbrekte taş oluşumunu engellediğini unutmayın. Aynı zamanda bunlar yüksek oranda C vitamini içerdiğinden, bağışıklık sisteminizi de güçlendirecektir.

Kalsiyum ve D Vitamini Olmazsa Olmaz

Vücuttaki oksalat miktarını azaltmak ya da dengelemek, böbrek taşı oluşma ihtimalini minimize etmektir. Bu da ancak kalsiyumdan zengin gıdalarla beslenerek mümkün olabilmektedir. Süt, yoğurt (özellikle yoğurt suyu), incir, çökelek, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler bu gıdalara örnek teşkil edip, düzenli olarak tüketilmelidir.

D vitamini bakımından zengin besin maddeleri ise; somon, mezgit, sardalya, peynir ve yumurta sarısıdır. Bunlar hem vücuttaki kalsiyumun emilimini arttırır, hem de böbrek taşına karşı koruma sağlar. Ayrıca güneşteki D vitamininden faydalanmak için; her gün 15-20 dakika kadar güneşlenmeyi de ihmal etmemelisiniz.

kalsiyum

Hayvansal Protein İçeren Gıda Alımını Azaltın

Vücutta ürik asit biriktirme potansiyeli olan protein kaynaklarından bazıları (hayvansal gıdalar), çok sık tüketildiği takdirde, böbrek taşı oluşumuna neden olabilir. Örneğin; yumurta, balık, tavuk veya et gibi.. İşte tüm bunların yerine kuru baklagilleri ve yoğurt ya da ayranı tercih ettiğinizde; hem protein almış, hem de böbrek sağlığınızı korumuş olursunuz.

Alkol Kullanımından Kaçının

Vücuttaki su miktarını azaltma ihtimali olan tüm yiyecek ve içecekler, böbrekler için tehlike unsurudur diyebiliriz! Alkol kullanımı da suyu azaltacağından dolayı önerilmez. Yine aynı şekilde günde ortalama 6 bardaktan fazla çay ve 2-3 fincandan fazla kahve de, sıvı kaybına yol açabileceği için, böbrek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Tuzu Sınırlandırın

Bol tuzlu salça veya turşu gibi yiyeceklerden kaçınılmalı, günde 1 çay kaşığından fazla tuz tüketimi durdurulmalıdır. Çünkü vücutta biriken sodyum, idrar yollarında kalsiyum taşlarının oluşmasına yol açarak, orta vadede böbrek taşlarını tetikleyebilir.

tuz

Tütün Kullanımını Bırakın

Sigaranın sağlığa zararlarını hepimiz biliyoruz. Tütün maddeleri, böbrekleri etkileyen ve hatta kronik böbrek hastalıklarına neden olabilecek unsurların başında yer almaktadır. Bu nedenle sağlıklı böbrek fonksiyonlarına sahip olabilmek için bu tür zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.

Doktor Kontrollerinizi Yaptırın

”Erken teşhis hayat kurtarır” sözü, aslında küçük-büyük her hastalık için geçerlidir. Yıllık muayenelerinizi ihmal etmeyin ve böbrek fonksiyon testlerinizi mutlaka yaptırın. Böylece olası risk faktörlerini ekarte etmek çok daha kolay olacaktır.

Böbrek Taşı Olanlar Hangi Besinleri Kısıtlamalıdır?

Oksalat bakımından zengin olan besinlerin sıklıkla tüketilmesinin, böbrekte taş oluşumunu tetikleyebileceğinden söz etmiştik. Bu besinlerin tüketimi tamamen terk edilmese de, kısıtlı hale getirilmeli ve yanında mutlaka kalsiyum içeren bir gıda (yoğurt, peynir vb.) ile birlikte alınmalıdır.

  • Işgın Otu
  • Bamya
  • Pancar
  • Domates
  • Ispanak
  • Patates
  • Susam
  • Tahin
  • Fındık, fıstık, badem gibi kuru yemişler
  • Dondurma ve çikolata şeklinde sıralanabilir.

Böbrek Taşına Karşı Beslenme Önerileri İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu