Akıllı Telefonlar ve TabletlerKişisel Bilgisayarlar ve DonanımlarıYeni Teknolojiler

Bluetooth Nedir? Ne İşe Yarar?

instagram takipçi hilesi

Bluetooth, kablosuz veri aktarımı için kullanılan en yaygın standarttır. Bir çok kullanıcı veri aktarımı için bu protokolü tercih etmektedir. Erken Bluetooth sürümleri, cep telefonu, çağrı cihazı ve kişisel dijital asistan kullanıcılarının, evde ya da ofiste taşınabilir bir telefon olarak kullanılabilecek üçü bir arada bir telefon satın almalarını, bir masaüstü ya da dizüstü bilgisayardaki bilgilerle hızlı bir şekilde senkronize olmalarını sağladı.

Bir faksın gönderilmesi veya alınması, çıktının başlatılması ve genel olarak, tüm mobil ve sabit bilgisayar aygıtlarının kısa bir mesafeden tamamen koordine edilmesini sağlamaktır. Daha yeni olan Bluetooth’un sürümleri, bir kullanıcının bir cep telefonu üzerinden ahizesiz telefon görüşmeleri yapmasını veya bir akıllı telefonun müzik çalma listesine kablosuz kulaklık bağlamasını mümkün kılar.

bluetooth 1

Bu teknolojisi, daha önce çevresel aygıtlar arasında yayılmış olan çok sayıda kablo içeren işleri basitleştirebilir. Örneğin, Bluetooth özellikli bir yazıcıyla, bir masaüstü, dizüstü bilgisayar veya mobil aygıta kablosuz olarak bağlanabilir ve belge yazdırabilirsiniz. Kablosuz bir klavyeyi Apple iPad veya Kindle Fire gibi tablet tarzı bir cihazla veya hatta televizyonlu bir DVD oynatıcıyla senkronize etmek de mümkündür.

Bluetooth Nasıl Çalışır?

Bluetooth teknolojisi, düşük maliyetli bir alıcı-verici yongasının her cihaza dahil edilmesini gerektirir. Alıcı-verici, farklı ülkelerde bazı bant genişliği değişiklikleriyle küresel olarak kullanılabilen, daha önce kullanılmayan 2.45 GHz frekans bandında iletir ve alır. Verilere ek olarak, en fazla üç ses kanalı kullanılabilir. Her cihazın IEEE 802 standardından benzersiz bir 48 bit adresi vardır. Bağlantıları noktadan noktaya ya da çoklu nokta olabilir.

Maksimum Bluetooth aralığı 10 metredir. Teknolojinin ikinci neslinde, saniyede 1 megabit hızında 2 Mbps’ye kadar veri alışverişi yapılabilir. Bir frekans sıçrama şeması, cihazların çok fazla elektromanyetik parazit olan bölgelerde bile iletişim kurmasına olanak sağlar. Yerleşik şifreleme ve doğrulama sağlanır.

bluetooth 2

Bluetooth’u Kim İcat Etti?

Bluetooth, ağ devi Ericsson için çalışan bir mühendis ekibi tarafından icat edildi. Ericsson’un Hollanda’lı elektrik mühendisi Jaap Haartsen, Bluetooth’un mucidi olarak kabul edildi. Haartsen, 1994 yılında standardı geliştirdiğini ancak henüz bir isim bulamadığını söyledi.

Bluetooth ve Wi-Fi Arasındaki Fark Nedir?

Teknik olarak, Wi-Fi ve Bluetooth, iki cihazın kablo olmadan bağlanmasına izin veren kablosuz standart protokollerdir. Ancak her teknolojinin yararları ve uygulamaları farklıdır.

Wi-Fi, daha fazla pil gerektiren daha güçlü ve daha hızlı bir bağlantıdır. Bluetooth’un odak noktası pil verimliliğidir. Bunun bir yan etkisi, Bluetooth’un aslında daha kararlı bir bağlantı sağlamasıdır, çünkü Wi-Fi ve diğer kablosuz radyo sinyallerinin kullandığı aynı 2,4GHz radyo dalgalarına daha az müdahale eder.

Bluetooth genellikle iki cihaz arasında basit, düşük güçlü bağlantılar için kullanılacak daha iyi teknoloji olsa da, iki cihazı da Wi-Fi Direct ile bağlayabilirsiniz.

bluetooth 3

Bluetooth ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu