Tarih

Birinci Dünya Savaşı Nedenleri Ve Sonuçları Nedir?

instagram takipçi hilesi

Birinci Dünya Savaşı Nedenleri Ve Sonuçları Nedir?…Bütün insanlığın hatta bütün Dünya’nın kaderini değiştiren savaşlar vardır. İşte Birinci Dünya Savaşı bu savaşların başında gelmektedir. Günümüzde tarih kitaplarında yerini alan, okullarda müfredatlarda işlenilen konulardan biri olan Birinci Dünya Savaşı Nedenleri Ve Sonuçları Nedir? hakkında topladığım bilgileri sunacağım sizlere. İyi okumalar…

Birinci Dünya Savaşı Nedenleri Ve Sonuçları Nedir?

Dünya’da yaşanılan küresel ölçekte savaşların başında Birinci Dünya Savaşı diğer adıyla Birinci Dünya harbi gelmektedir. Bu savaş 28 Temmuz 1914 de başlamış ve 11 Kasım 1918 de son bulmuştur. Toplamda 4 yıl sürmüştür. Avrupa ülkeleri arasında savaş ”Avrupa savaşı olarak anılmaktaydı. Tabi ki Amerika’da katılana kadar.

Savaş itilaf ve ittifak devletleri olarak iki taraf arasında geçmiştir.

birinci dunya savasi nedenleri

İtilaf Devletleri sırasıyla; Rusya, ABD, Yunanistan, Fransa, Sırbistan, Belçika, Birleşik Krallık, Portekiz, İtalya, Japonya, Karadağ, Romanya, Liberya, Çin Cumhuriyeti, Küba, Brezilya, Siyam, Panama, Uruguay, Peru, Kosta Rika, Siyam, Bolivya, Guatemala, Ekvador, Nikaragua, Haiti, Honduras, Ermenistan, Andorra, Çekoslovakya, Jamaika, Dominik Cumhuriyeti

İttifak Devletleri sırasıyla; Alman İmparatorluğu, Osmanlı, Avusturya- Macaristan İmparatorluğu, Bulgaristan Krallığı, Somali Derviş hareketi, Senusiler, Darfur Sultanlığı.

birinci dünya savaaşi

Birinci Dünya Savaşı Nedenleri Nelerdir?

Birinci Dünya Savaşı bir çok nedene bağlı olarak çıkmıştır. Bunlar; siyasi, ekonomik, ülkelerin sahip olduğu stratejilere kaynaklı olarak düşünülebilir.

16.yüzyılda Avrupada cereyan eden bazı kilise kavgaları Katolik ve protestanlar arasında devam etmiştir. Çeşitlik prenslikler farklı köşelerde savaşmışlardır. Savaş bittiğinde ise Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu dağılmıştır. Almanya bu savaş sonunda Fransa’nın da güçlenmesini gerekçe göstererek yeteri miktarda güçlenememiştir.

Sanayi devlerimi ve sömürgecilik alanlarında da bu durumun görüldüğü iddia edilmektedir. 1815’te imzalanan Viyana Kongresi ile Dünya ya belli bir stabilite gelmiştir. Daha sonra Kırım savaşı meydana gelmiş ve Avrupa ülkeleri Osmanlı ile birlikte Rusya ya karşı savaşmıştır.

Bu savaş sonunda Rusya ekonomik ve siyasi pek çok zorluk yaşamıştır. Başta Büyük Dünya ülkeleri olmak üzere pek çok ülkenin siyasi güç elde etmek için çabaları sonucunda Birinci Dünya Savaşı çıkmıştır.

birinci dünya savaşi

İngiltere ve Fransa ilerleyen güçlü ülkeler dahiline gelmiştir. Ancak Almanya, İtalya gibi ülkeler ise gücünü zaman zaman yitirmiştir. Bu durum ülkeler arasında çekişmeleri de beraberinde getirmiştir.

Rusya da ekonomik anlamda tamamen zayıflayınca bu durum daha da içinden çıkılmaz bir durum aldı. İngiltere ve Fransa bütün ekonomik gücü kendi etrafında toplamayı başarmıştı.

Öyle ki İngiltere bütün gücün petrol de olduğuna inanarak Osmanlı ya ait olan pek çok petrol yatağının kontrolünü eline almıştır. Aynı şekilde Fransa hemen hemen bütün ticaret yollarının kontrolünü sağlamıştı.

birinci dunya savasi osmanli

Fransa, Almanya, Rusya, Osmanlı, Britanya gibi ülkelerin uyguladığı çeşitli stratejilerde Birinci Dünya Savaşının çıkmasında ana sebeplerden biri olmuştur.

Birinci Dünya Savaşı Sonuçları Nedir?

İlk başlarda Almanya ve Rusya mücadeleyi sürdürmeye çalışsa da başarılı olamamıştır. Özellikle General Ludendorff liderliğinde başlattığı saldırılar etki olmuştur ancak daha sonra isyancılar ve Amerikan tanklarının girişimi ile bu saldırılarda etkisini yitirmiştir.

birinci dunya savasi

Savaş sonunda yapılan çeşitli mütarekelerle savaş son bulmuştur. Sırasıyla; Bulgaristan ile Selanik Ateşkes Antlaşması, Almanya ile Rethondes Antlaşması, Osmanlı ile Mondros Ateşkes Antlaşması, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile Villa Giusti Ateşkesi imzalanmıştır.

Birinci Dünya Savaşı Nedenleri Ve Sonuçları Nedir? İle İlgili Videolar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu