Otomobil

Benzinli Araç Mı Dizel Araç Mı Alınmalı?

instagram takipçi hilesi

Otomobil severlerin en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi benzinli araç mı dizel araç mı? sorusudur. Hem benzin hem de dizel motorlar, kimyasal enerjiyi mekanik enerjiye dönüştüren içten yanmalı motorlardır.

Mekanik enerji, pistonları silindirlerin içinde yukarı ve aşağı hareket ettirir. Bu da bir arabanın tekerleklerini ileri doğru döndüren bir dönme hareketi yaratır. Benzin ve dizel motorların her ikisi de bir dizi küçük patlama ya da yanma yoluyla yakıtı enerjiye dönüştürür.

Peki “Benzinli Araç Mı Dizel Araç Mı Alınmalı?” sorusunun yanıtı nedir? Gelin bu iki motora da yakından bakalım. Bu sayede kafanızda sorunun cevabı az çok belirecek.

Benzinli Araç Mı Dizel Araç Mı

Benzin ve Dizel Motorlar

Benzinli ve dizel motorlar arasındaki en önemli farklardan biri dizel motorların ısıl verimi ya da motora konulan yakıtın üretmesi beklenebilecek iştir. Bir dizel motor, bir benzin motorundan yaklaşık %20 daha fazla verimlidir. Bu, doğrudan yakıt ekonomisinde %20’lik bir artışla ilgilidir.

Dizel motorlar, orta hizmet kamyonlarından denizaşırı yolcu gemilerine ve güç jeneratörlerine kadar çok çeşitli ekipman ve araçlarda kullanılmaktadır. Dizel motorlar, artan yakıt verimliliği nedeniyle kullanılır. Bu da daha düşük işletme maliyetleri sağlar. Güvenilirliklerinden dolayı da kullanılırlar. Bir dizel motor bir benzin motorundan çok daha yavaş bir RPM’de çalışır. Bu nedenle daha az aşınma ve yıpranma meydana gelir. Motorun kullanım ömrü daha uzundur.

Artan verimlilik aynı zamanda daha fazla güç ve tork anlamına da gelir. Dizel motorlar, onlara koyulan yakıt için paranızın karşılığını daha iyi bir şekilde verir. Dizel motorun yüksek tork gücü, ağır yüklerin taşınmasına yardımcı olduğu için nakliye için çok faydalıdır.

Öte yandan, benzinli motorlar çok daha yüksek bir uçuculuk noktasına, ancak daha düşük bir parlama noktasına sahiptir. Bir benzinli motorun yanması bir kıvılcım ile kontrol edilir. Yakıt temiz hava ile sıkıştırılır ve piston strokunun üstüne geldiğinde, kompresyon üreticinin istediği yere geldiğinde, bir kıvılcım yakıt ve hava karışımını ateşler. Bu da motorun çalışmasına sebep olur.

Dizel motor kıvılcım kullanmaz. Daha ziyade, sıkıştırmalı yanmalı motor olarak adlandırılan şeydir. Bir dizel motorda bir benzinli motorda olduğundan çok daha yüksek bir sıkıştırma oranı vardır. Hava yakıt karışımı o kadar sıkılır ki kendi kendine patlar.

Benzinli Araç Mı Dizel Araç Mı

Benzinli Motorun Mu, Dizel Motorun Mu Ömrü Daha Uzun?

Benzinli ve dizel motorlar arasındaki bir diğer farklılaştırıcı unsurda ömürlerdir.

Benzinli motorlar, düzgün kullanıldığı takdirde 500.000 – 600.000 km kadar gider. Bu kilometrelere geldiğinde silindirler bir miktar aşınmaya başlar. Bu da verimliliği azaltacaktır. Dizel motorlar yaklaşık olarak 500.000 km gidebilirler.

Dizel motorlar benzin motorlarına benzer şekilde tasarlanırken, dizel motordaki silindirin çıkarılabilir bir astarı vardır. Motor, 400.000 ya da 500.000 km’ye ulaştığında, astar tüm motoru değiştirmek zorunda kalmadan değiştirilebilir.

Dizel motorlar düşük RPM, ancak yüksek torkludur. Bir arabadaki benzinli motor, otobanda bir dizel motora göre dakikada iki kat daha fazla devir dönecektir. Son olarak, dizel motorlar çok sağlam üretilir ve bu da onların daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Dökümler daha kalın, silindir duvarları daha kalın ve yağlama sistemi daha yüksek bir hacme sahiptir.

Benzinli Araç Mı Dizel Araç Mı

Benzinli Araç Mı Dizel Araç Mı Alınmalı?

Türkiye şartlarına göre konuşacak olursak her iki yakıtta oldukça yüksek maliyetlidir. Benzinli araçların performansı daha yüksektir. Eğer ki yakıt tüketimini sorun etmezseniz benzinli araç almanız daha mantıklıdır. Motor devri daha yüksek olduğu için performansı da yüksektir. Fakat dizel araçlara göre biraz daha fazla yakarlar.

Eğer ki, fazla yakmasın, aşırı bir performans beklentisi beklemiyorsanız dizel araç tercih edebilirsiniz. Dizel araçların performansları da oldukça iyidir. Sadece benzinli araçlar ile kıyaslandığı zaman çok küçük bir performans farkı olabilir. Benzinli araçlar, dizel araçlara göre yaklaşık %25 daha fazla yakıt tüketir.

Yukarıda anlattığımız tüm bu faktörlere göre karar verme yetkisi size kalmaktadır. Bana soracak olursanız, eğer yakıtı problem etmeyeceksem benzinli araç alırdım. Fakat, biraz daha az yaksın istersem dizel araç tercih ederim.

Benzinli Araç Mı Dizel Araç Mı ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu