Bebekler Neden Kusar?
Özellikle yeni anne baba olmuş ebeveynlerin oldukça merak ettiği bir sorudur “Bebekler neden kusar?”. Yeni doğan bebeklerde çok sık rastlanılan kusma eylemi oldukça olağan bir durumdur. Ancak yine de bu durumun neden meydana geldiği merak edilmektedir.
“Bebekler neden kusar?” sorusunu bu yazımızda sizler için cevaplamaya çalışacağız.
Genel Kusma Nedenleri;
1- Bebeğin doğumundan sonraki ilk haftalarda, kusma nedeni çoğunlukla bebeğin burnunu çekerken sütten içeriye çekmesidir. Bu gibi durumlar gayet olağandır. Bebek emzirildikten hemen sonra değil de biraz zaman sonra kusuyorsa sütün bir kısmının sindirildiği anlamına gelir. Çoğunluğu sindirilmiş sütün çok da fazla koku yapmadığı tespit edilmiştir.
2- Bir diğer neden ise bebeğin karnının üst kısmındaki kas kapağının henüz gelişmemiş olmasıdır. Yetişkinlerde bu kas kapağı yiyecekler içeri alındıktan sonra hemen kapanır. Böylelikle besinler yukarı çıkamaz. Bebeklerde de bu kısım kapanmaktadır. Ancak yeterli olgunluğa erişmediği için sıkıca kapanmamaktadır.
3- Mukus da bebeklerin kusmasına neden olabilmektedir. Vücuduna göre kalın olan mukozalar bebeğin tıkanmasına dahi yol açabilmektedir. Ancak böyle durumlarda panik yapmaya gerek yoktur. Bebeğinizi dik tutarak sorun yaratan mukusu yutmasını veya çıkarmasını sağlayabilirsiniz.
4- Bebeğin içtiği anne sütünün miktarı da kusmaya neden olabilmektedir. Gereğinden fazla ve düzensiz verilen anne sütü bebeğin sütü dışarı atmasına neden olur.
Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?
1- Bebeğin 24 saat boyunca 6 adetten az bezinin ıslanması,
2-Beslenme alışkanlıklarının bozulması, yeterli besini alamama,
3- Bebeğin halsiz olması,
4- Ateşle birlikte kusma,
5- Keskin kokulu ve parlak, turuncu veya sarı renkte kusmuk gelmesi durumlarında doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Bebeğin Kusmasına Karşı Alınabilecek Önlemler
1- Bebeği doyururken veya daha sonrasında yanınızda mutlaka bol miktarda pamuklu mendil bulundurmalısınız. Aynı zamanda dışarı çıkarken bebeğin kıyafetleri üzerine önlük giydirebilirsiniz.
2- Bebeği emzirdikten sonra sallamamaya ve çok fazla hareket ettirmemeye çalışın. Sallanan bebek içtiği tüm sütü dışarı çıkarabilir.
3- Bebeğe gereğinden fazla süt vermeyin.
4- Beslenme düzenini değiştirmeyin.
5- Kusmasını engellemek için katı gıdalara başvurmayın. Bebeği olması gerektiği gibi besleyin. Aksi taktirde bebekte kabız ve sindirim problemleri baş gösterebilir.