Sağlıklı Yaşam

Bahar Sendromu Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?

instagram takipçi hilesi

Yaz aylarının habercisi bahar ayları geldi.Havalar ısınıyor, doğa yeşillenmeye ,güneş kendini göstermeye başlıyor.Tam da bu havalarda ruh halimizin pozitif enerjimizin yüksek olması gerekirken nereden çıkıyor bu halsizlik ?

5710e3d486857624a40cf389

Bahar yorgunluğu diye de bilinen sendrom mevsimsel geçişlere uyum sağlayamayan bağışıklığı düşük kişilerde görülür. Mevsim geçişleri insanların en sık hastalanmaya müsait olduğu zamanlardır. Kışın soğuk havasından yavaşlayan metabolizmamız ani bir geçişe açık değildir.

Winter to Spring 4K Wallpaper 1134x750

Güneşin daha dik açıyla gelmeye başlaması, suların hızla ısınması, buharlaşmanın artmasıyla birlikte nem artışı kişilerde istemsiz bir yorgunluğa sebep olur. Nem artışıyla azalan oksijen aynı zamanda boğaz ve burun alerjilerine de sebep olur.
Bahar yorgunluğu belirtileri ortaya çıkmaya başladığı andan itibaren kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Isınan havayla birlikte daha fazla uyuma hissi, sıkılganlık, yorgunluk başlar. Gündelik yapmamız gerekenler de aşırı bir isteksizlik görülür. Bu durumlar genellikle kısa süreli olur ve geçer. Ancak dikkat edilmediği durumlarda uzun süreli psikolojik hastalıklara sebep olabilir. Depresif ruh halinin uzun sürdüğü düşünülüyorsa bir hekime başvurulmalıdır.

56eaaa7327f0c

Bahar Sendromu Belirtileri nelerdir ?

-Umutsuzluk, çaresizlik, suçluluk duyguları,
-Halsizlik ve isteksizlik,
-Ani sinirlenme, ağlama hissi, kaygı ve takıntılılık durumu,
-Dikkat azalması,
-Aşırı uyku hali gibi belirtiler görülebilir.

Bahar Sendromunu engellemek için tüketmemiz gereken bazı besinler vardır.Bunlar:

-Un, şeker, kuru bakliyat gibi fazla karbonhidrat içeren besinler vücutta halsizliğe ve dikkat dağınıklığına sebep olur.Bu tarz yiyeceklerden kaçınmalıyız.
-Meyve ve sebze tüketmeyi ihmal etmeyin.Vücudun böyle zamanlarda B ve C vitaminine bolca  ihtiyacı vardır.
-Günde 3 litre su tüketmeliyiz.
Alkol, sigara , kola ve kafein içeren içecekleri tüketmemeye çalışmalıyız.

fruit 3222854 960 720

Bahara hazırlık bahar geldiğinde değil önceden yapılmalıdır.Metabolizmamızı hızlandırıcı faaliyetlerde bulunmalıyız.Düzenli spor yapmalı, yiyeceklerimize ve saatine dikkat etmeliyiz. Depresif ruh haline girmemek için oksijensiz alanlarda fazla zaman geçirmemeli olumsuz düşüncelerden kaçınmalıyız.Güneş enerjisinden bolca faydalanmalıyız. Özellikle bayanların daha sık yaşadığı bahar sendromu için daha dikkatli davranmaları gerekir.

Bahar yorgunluğu geçiş evresinde yaşanabilen bir durumdur fakat vücudunuzun verdiği fiziksel ya da ruhsal tepkilere göre; kansızlık, enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi hastalıkları, tümörler, yeme bozuklukları, tiroit hastalıkları, depresyon gibi hastalıkların habercisi de olabileceği unutulmamalıdır.

Kaynak
cnn türkmemorial

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi

Başa dön tuşu