Sağlıklı Yaşam

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir? Coronavirüs hayatımıza girdikten sonra bazı alışkanlıklarımız değişmek zorunda kaldı. DSÖ tarafından global çapta pandemi ilan edilmesi ile artık kendimizi ve sevdiklerimizi koruyabilmek adına daha dikkatli olmamız gerekiyor. Bu konuda yapabileceğimiz en doğru iş kendi vücut direncimizi yüksek tutmak, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek olacaktır. Üstelik kış mevsiminin soğuğunu hissetmeye başlamışken, bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir sorusuna kesin yanıtlar bulmak gerekecektir. Yazımızın devamında bu soruya odaklanacağız.

bagisiklik

Bağışıklık Sistemi Nedir?

İmmün sistem veya bağışıklık sistemi, bir canlının çeşitli hastalıklara karşı vücut direncini artıran, enfeksiyona neden olan virüs, bakteri ve patojenlere karşı savaşarak onları yok eden bir savunma sistemidir. Bağışıklık sistemi genel olarak organ, hücre, doku, protein gibi bileşenlerin bir araya gelmesi ile oluşur. Bu bileşenlerin yapısını daha kuvvetli getirmek mümkündür; böylece vücut direnci artacak ve hastalıklara karşı bir kalkan oluşturulacaktır.

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

2 1

Vücut direncimizi artırmanın çeşitli yolları bulunmaktadır. Ancak tek bir yolu tercih etmek yeterli olmaz. Vücut sistemini oluşturan bütün parçaların birbiriyle koordineli bir şekilde çalışması gerekir. Kişinin sahip olduğu yaşam tarzının immün sistemin güçlendirilmesinde doğrudan bir etkisi bulunur.

Aşağıdaki alt başlıklar üzerinden ilerleyerek vücut direncimizi nasıl artırabileceğimizin yollarını inceleyelim.

Düzenli ve Sağlıklı Beslenin

icecek

Bağışıklık sistemini kuvvetli hale getirebilmek için öncelikle düzenli ve dengeli beslenmek gerekiyor. Beslenme metotlarında vitamin ve mineral değeri yüksek besinler tercih edildiğinde olumlu etkilerden daha net söz edilebilecektir. Doğal gıdalar tüketerek vücut fonksiyonlarının direncini artırabilir, zararlı patojenlerin enfeksiyon oluşturma riskini minimuma indirebilirsiniz. Peki, bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar nelerdir?

Sarımsak

Kış aylarında solunum yolları hastalıklarına yakalanma riski çok daha fazla. Bu nedenle vücuda bir savunma kalkanı görevi görecek besinlere yönelmek gerekiyor. Bunlar arasında en faydalılarından biri ise sarımsaktır. Sarımsakta yüksek miktarlarda bakır, fosfor, kalsiyum, manganez, B1, B6 ve C vitaminleri bulunur. İçerdiği amino asitler ve flavonoidler ile doğal bir antioksidandır.

Tatlı Patates

Anavatanı Orta Amerika olan tatlı patates, son zamanlarda ülkemizdeki tüketimi yaygınlaşan bir besindir. Yüksek miktarlarda A ve C vitaminleri içerdiğinden, tüketilmesi uzmanlar tarafından sıklıkla önerilmektedir. İçinde bulunan beta karoten sayesinde cilt hücreleri yenilenirken, virüs ve bakterilerin neden olduğu lezyonlara karşı bir önlem alınmış olur. Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler arasında tatlı patates olmazsa olmaz bir niteliktedir.

Brokoli

Brokolinin içinde C vitamini yoğun olarak yer alır. Güçlü bir antioksidan deposudur. İmmün sistemi doğrudan kuvvetlendiren bir etkisi vardır. Haşlama veya çorba yapılarak tüketilebilir.

Yaban Mersini

Yaban mersininin en büyük özelliği doğal bir antioksidan olmasıdır. Solunum yoluyla bulaşan hastalıklara karşı savunma mekanizmasında önemli rol üstlenen flavonoid türlerini içerir.

Badem

Bademde magnezyum, manganez, lif, E vitamini yoğun olarak bulunur. Günde bir avuç bademin tüketilmesi uzmanların önerisidir. Açlık hissini bastırdığından diyet listelerinde yer alır. Vücut bağışıklığını artıran etkisi sayesinde virüs ve bakterilerden korunmak mümkün hale gelir.

Sigara Alışkanlığından Vazgeçin

Sigaranın içinde bulunan zararlı maddeler başta solunum yolları olmak üzere pek çok ölümcül hastalığa zemin hazırlamaktadır. Sigara, solunum sistemindeki bileşenleri zayıflatan bir etkiye sahip olduğundan, hava yolu ile bulaşan mikrop ve virüs gibi zararlı patojenlerin vücut bağışıklığını aşarak immün sistemi ele geçirmesine neden oluyor. Yapılan araştırmalar, sigara içenlerin solunum yolu hastalıklarına daha çok yakalandığını ortaya koyuyor. Özellikle coronavirüs gibi bir tehdit karşısında sigara içmeye son vermek, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek adına en önemli hamlelerden biri olacaktır.

Aşırı Alkol Tüketiminden Kaçının

Alkol tüketimini belirli bir seviyede tutabilmek oldukça önemli. Eğer aşırıya kaçılırsa bağışıklık sisteminin dış istilacılara karşı savunma mekanizması fazlasıyla zayıflayacaktır. Aşırı alkol tüketimi, akciğer ve karaciğer organlarının çalışma fonksiyonlarını engelleyerek virüs ve bakteri saldırılarına karşı açık hale getirir. Enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak adına alkol tüketimine bir sınırlama getirilmelidir.

Spor ve Egzersiz Hareketlerine Başlayın

Uzmanlar her yaştan insanın spor ve egzersiz hareketlerini düzenli olarak gerçekleştirmesini öneriyor. Bunun nedeni ise egzersizin vücutta doğal bir savunma kalkanı oluşturmasıdır. Fiziksel aktivite ile birlikte vücuttaki kan akışı hızlanır. Buna ek olarak kan basıncı dengelenir, vücut ağırlığı kontrol altına alınır. Düzenli spor yapanlar kalp, kas ve kemik hastalıklarına daha az yakalanmaktadır. Vücudun direnç seviyesi yükselmeye başladıkça zararlı patojenlerin saldırılarına karşı bağışıklık sistemi daha güçlü hale gelecektir. Ancak yalnızca spor yapmanın yeterli olmadığı, spora ek olarak doğru beslenme ve düzenli uyku metotlarının da uygulanması gerektiği unutulmamalıdır.

Uyku Düzeninizden Taviz Vermeyin

Gündelik yaşamın içinde vücudumuzu fazla zorladığımız, bunun sonucunda kendimizi yorgun ve bitkin hissettiğimiz zamanlar olur. Mental olarak sağlıklı kalamadığımız zamanlarda ise stres ve kaygı gibi sorunlarla karşılaşırız. Bütün bu olumsuzlukların giderilmesinde düzenli uykunun rolü büyüktür. Düzenli uyku, vücudun fizyolojik fonksiyonlarının dengelenmesini ve belleğin daha güçlü hale gelmesini sağlar. Uyku süresince hormonal denge tekrardan sağlanır. Böylece vücut direnci doğal bir süreçle güçlenmeye başlar. Derin uyku dönemi hücrelerin kendilerini yenilemeye başladığı bir zaman aralığıdır. Eğer uyku düzeni kontrol altına alınabilirse, hücreler enfeksiyon ajanlarına karşı savaşarak hastalık riskini ortadan kaldıracaktır.

Vücut Kilonuzu Sağlıklı Hale Getirin

Günümüzün en büyük sorunları arasında obezite bulunuyor. Sağlıksız ve düzensiz beslenme alışkanlıkları nedeniyle obezite oluşumu gözlenen insan sayısında büyük bir artış yaşanıyor. Kalp ve damar yollarının tıkanması, karaciğer yağlanması gibi risk düzeyi yüksek durumlar ortaya çıkarken, obeziteye bağlı hastalıklar ölümcül nitelik taşıyor. Bütün bu koşullar bağışıklık sisteminin zayıflamasına, dolayısıyla virüs ve bakterilerin vücut fonksiyonlarını bozmasına neden olacaktır. Sağlıklı gıdalar tercih ederek, beslenme alışkanlığını düzenli hale getirerek, spor ve egzersiz hareketleri yaparak kişinin vücut kilosunu ideal hale getirmesi mümkündür.

Hijyen Kurallarına Özen Gösterin

Coronavirüs etkisiyle hatırlamaya başladığımız hijyen kuralları, doğru yöntemler tercih edildiğinde virüs ve bakterileri vücudumuzdan uzak tutmaya fayda sağlayacaktır. Elleri sabunlu su ile sık sık yıkamak en doğru çözümdür. Cilde tutunmayı başaran zararlı ajanlar sabunlu suya karşı direncini kaybeder.

Stres ve Kaygıdan Uzak Durun

3 1

Stres ve depresyon doğrudan bağışıklık sistemini zayıf hale getirmez; ancak dolaylı yoldan bunu başarır. Stres altındaki bireylerde aşağıdaki davranışlar görülür:

  • Düzensiz uyku
  • Düzensiz ve sağlıksız beslenme
  • Aşırı alkol ve sigara tüketimi

Mental sağlığın korunamaması nedeniyle vücut fonksiyonları olağan düzeninden uzaklaşacaktır. Virüs ve bakteri patojenlerinin hücrelere saldırarak enfeksiyona neden olması, bireylerdeki stres, depresyon ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik vakalarla ilişkilendirilebilir.

Giyiminize Dikkat Edin

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir sorusuna cevaplar aradık. Bunun yanı sıra vücudumuzu kış aylarında soğuktan koruyacak kıyafet seçimlerine yönelmemiz de önemlidir. Soğuk algınlığını riskine karşı vücudu sıcak tutan giysiler tercih ederek üstümüze düşeni yapabiliriz.

Yün, kışın tercih edilebilecek bir kumaş türüdür. Yün oranı yüksek mont ve ceketlere yönelerek vücudumuzu sıcak tutmak mümkündür. Yünün soğuk geçirgenliği azdır. Tüvit kumaşların da yünler gibi soğuk havayı geçirmeyen bir yapısı bulunur.

Kışın sıcak tutan pantolonlar düşünüldüğünde akla ilk olarak kadife pantolonlar gelir. Yün muadili bir kumaş türü olan kadife, en soğuk havalarda yüksek konfor sağlar. Kar ve rüzgâr soğuğunda kadife seçimi yapmak doğru bir karar olacaktır.

Kış aylarında bot giyerek ayaklarımızı soğuğun etkisinden koruruz. Ancak her botta bu özelliği bulabilmek mümkün değil. Yünlü ve pamuklu bir iç yapıya sahip olan botları tercih ederek zorlu hava koşullarında soğuğun etkisini kırabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu