Baby Led Weaning ( BLW ) Nedir?
Son günlerde adını sıkça duyduğumuz BLW yöntemi yani Baby Led Weaning yeme kontrolünü bebeğe bıraktığınız bir ek gıdaya geçiş yöntemidir. Pek çok anne babanın tercih ettiği BLW yöntemi katı gıdaya dayanır ve faydalı olduğu söylenir.
Baby Led Weaning ( BLW ) Nedir?
En kısa açıklamayla BLW bebeğin kendi kendini beslemesidir. Bu yöntemle bebek kendi istediği kadar beslenir ve aynı zamanda çiğneme becerisi, el-göz koordinasyonu ve yiyecekleri tanıma becerisi artar. Bu yöntemle bebeğiniz bedensel ve zihinsel açıdan da gelişme gösterir. Bebeğiniz 6.ayını doldurduktan sonra bu yönteme başlayabilir ve anne sütünü bırakana kadar devam edebilirsiniz.
BLW Nasıl Uygulanmalıdır?
BLW yöntemi çok faydalı bir yöntemdir fakat uygularken bebeğinizin güvenliği dikkat etmeniz gereken hassas noktalar vardır. Bunun için öncelikle bebeğinizi dik ve yiyeceklere rahat ulaşabileceği şekilde oturtmalısınız. Bunun için mama sandalyesinden destek alabilirsiniz. İkinci olarak ise bebeğinizin elleri temiz olmalıdır.
BLW için önemli olan noktalardan biri de mevsim meyve sebzeleriyle denenmesidir. Mevsim yiyeceklerini parmak boyunda keserek suda ya da buharda haşlayarak bebeğinize vermelisiniz. Hazırladığınız yiyecekleri bebeğinizin önüne koymalı, nasıl ve ne kadar yiyeceğine onun karar vermesine imkan tanımalısınız.
BLW yöntemini uygularken bebeğinizi asla yalnız bırakmamalısınız. Her an gözünüzün önünde denetim altında tutmalısınız. Üç gün boyunca aynı yemeği hazırlayarak hem bebeğinizin tatları öğrenmesini sağlayabilir hem de olası alerjik reaksiyonları gözlemleyebilirsiniz. Bu arada verdiğiniz yiyeceklerin besleyici ve tuzsuz olması da önemlidir.
Bu yöntemi uyguladığınız taktirde bebeğiniz kendi beslenmesinden sorumlu olarak neyi ne kadar yiyeceğine kendisi karar verir. Yemekle arasında olumlu bir bağ kurulur ve yemek yedirmek için onunla inatlaşmanıza gerek kalmaz. Sizinle birlikte bebeğiniz de keyifle yemeğini yiyebilir.
BLW Yönteminin Zararları Nelerdir?
BLW yöntemini uygulayan ailelerin söylediği tek olumsuz sonuç sürecin dağınık olması ve yemek israfına sebep olmasıdır. Çünkü bebeğiniz kendi kendini beslemeyi öğrenme sürecinde yemeğin birçoğu dökülüp saçılarak yenmeyecek hale gelebilir. Ve bu durumda bebeğin yemekten aldığı besin değeri düşebilir.
Bu yöntemdeki bir diğer endişeli durum ise bebeğinizin boğulabileceğini düşünmenizdir. Bu çok doğal bir endişedir. Fakat uygulayan aileler bebeğin ağız içi gelişiminin yemeği geri çıkarmaya elverişli olduğunu ve dik oturduğu sürece bebeğin güvende olduğunu söylüyor.
Bu noktada dikkat etmeniz gereken konu 12 aylık olmadan önce köfte ve et gibi çiğneme gerektiren yiyecekleri bebeğinize vermemenizdir. Bu tarz katı yiyecekleri daha sonraki süreçlerde yedirmelisiniz.
BLW sürecince bebeğiniz öğürebilir ve bu yutmaya alışana kadar çok normal bir durumdur. Öğürme refleksini boğulmayla karıştırıp endişeye kapılmamalısınız.