B12 Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir?
B12 eksikliği olması, vücudunuzun bu vitaminden yeterince sahip olmadığı anlamına gelir. Vücudunuzda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerini hazırlamak için B12’ye ihtiyacınız var. Yeterli B12’ye sahip olmamak anemiye yol açabilir. Bu da vücudunuzun işi yapmak için yeterli kırmızı kan hücresine sahip olmadığı anlamına gelir.
Bu sizi zayıf ve yorgun hissetmenize neden olabilir. B12 Vitamini eksikliği sinirlerinize zarar verebilir ve hafızayı ve düşünmeyi etkileyebilir.
B12 Eksikliği Nedenleri Nelerdir?
Çoğu insan et, yumurta, süt ve peynir yemekten yeterince B12 alır. Normal olarak, vitamin sindirim sisteminiz tarafından midenizi ve bağırsaklarınızı emer. B12 Vitamini eksikliği anemisi, genellikle sindirim sistemi vitamini ememediğinde oluşur. Bu olabilirse:
- Zararlı anemiler vardır. Bu anemide, vücudunuz midenizdeki hücreleri tahrip eder ve bu da B12 vitaminini emmenize yardımcı olur.
- Ileum adı verilen midenin bir kısmını veya ince bağırsağınızın son kısmını çıkarmak için ameliyat oldunuz. Bu, aşırı kilolu insanların kilo vermelerine yardımcı olmak için kullanılan bazı ameliyat türlerini içerir.
- Vücudunuzun ladin (aynı zamanda çölyak hastalığı da denir), Crohn hastalığı, ince bağırsakta bakteri üremesi veya parazit gibi yiyecekleri sindirmesiyle ilgili sorunlarınız var.
Bu rahatsızlık, B12 ile yeterince yiyecek yemediğinizde de olabilir. Fakat bu nadirdir. Vegan diyet yiyenler ve çeşitli yiyecekler yemeyen yaşlı yetişkinler, yeterli miktarda B12 alabilmek için günlük bir vitamin hapı almak zorunda kalabilir. Diğer nedenler alkol almayı ve bazı reçeteli ve reçetesiz ilaçları almayı içerir.
Belirtileri Nelerdir?
B12 eksikliğiniz hafif ise, semptomlarınız olmayabilir veya bunları fark etmeyebilirsiniz. Bazı insanlar yaşlanmanın sonucu olduklarını düşünebilirler. Anemi kötüleştikçe, şunları yapabilirsiniz:
- Zayıf ve yorgun hissetmek
- Soluk bir cilde sahip olmak
- Kilo kaybı
- İshal veya kabızlık
- Güçsüzlük
- Üşüme
- Kalp çarpıntısı
- Cilt kuruluğu
B12 vitamini düzeyi uzun süre düşük kalırsa, sinir hücrelerinize zarar verebilir. Bu durumda şunlar olabilir;
- Parmaklarınızda ve ayak parmaklarınızda uyuşma veya karıncalanma
- Zayıf bir denge hissi
- Depresyon
- Zihinsel yeteneklerde azalma
Nasıl Tedavi Edilir?
B12 eksikliği, B12 vitamini takviyeleri ile tedavi edilir. Takviye almak B12 vitamini seviyenizi normale döndürür, bu nedenle belirtileriniz olmaz. B12 vitamin seviyenizi normal tutmak için, muhtemelen hayatınızın geri kalanında takviye almanız gerekecektir. Onları almayı bırakırsan, tekrar bu rahatsızlığa düşersiniz.
Evde B12 vitamini kaynağı olan et, süt, peynir ve yumurta içeren çeşitli bir diyet yiyerek sağlığınızı iyileştirmek için adımlar atabilirsiniz. Ayrıca, bir başka B vitamini türü olan folik asit içeren yiyecekleri bol miktarda yiyin. Bunlar arasında yeşil yapraklı sebzeler, narenciye ve müstahkem ekmekler ve tahıllar bulunur.
B12 Vitamini Eksikliği Önlenebilir Mi?
Süt veya peynir gibi hayvansal ürünler yiyen çoğu kişi bu B12 eksikliği olmaz. Vegan diyet uygulayanlar günlük vitamin hapı alarak veya B12 ile takviye edilmiş yiyecekleri yiyerek bunu önleyebilir.
Vejetaryen diyeti yiyen kadınlara doğan bebekler, ekstra B12 vitaminine ihtiyaç duyup duymadıklarını öğrenmek için doktor tarafından kontrol edilmelidir.
Zararlı anemi veya yeterli bir B12 vitamini alamıyorsanız başka bir nedeniniz varsa, doktorunuz eksikliği önlemek için size B12 vitamini takviyesi veya hap verecektir.