Avrupayı Kasıp Kavuran Salgın Hastalıklar Nelerdir?
Bütün bir dünyayı etkisi altına alabilecek riskte olan pandemik salgın hastalıklar geçmişten bugüne milyonlarca can almıştır. Uzun bir süredir Çin’de ortaya çıkan, Avrupa’dan dünyaya yayılan yeni tip Koronavirüs‘le birlikte tüm dünyanın artık tek bir gündemi olmuştur. Herkesin birlik olarak mücadele ettiği bu salgın hastalığı Dünya Sağlık Örgütü merkez üssü Avrupa’dır şeklinde bir güncellemeyle duyurmuştur.
Bu durum sonucunda tarih boyunca ortaya çıkan milyonların ölümüne sebep olan salgın hastalıkların tarihçesi merak konusu olmuştur. İşte Avrupayı kasıp kavuran geçmişten günümüze ortaya çıkmış salgın hastalıklar nelerdir?
Avrupayı Kasıp Kavuran Salgın Hastalıklar Nelerdir?
Kara Veba
Kara Veba, Orta Asya’da 1300’lü yıllarda ortaya çıkmıştır. İpek Yolu aracılığıyla Kırım üzerinden Avrupa’ya ulaştığı bilinen bu hastalık ilk defa İtalya’nın Sicilya kentinde görülmüştür. Dönemin savaşlarından dolayı Fransa, İspanya ve tüm Avrupa’ya yayılmıştır. Avrupa nüfusunun yüzde 30-60’ını öldürdüğü bilinen kara veba hastalığı, 1629’da İtalya’da yeniden görüldükten sonra, 1665’te ise İngiltere’de tekrar ortaya çıkmıştır. Avrupa’da zaman zaman görülmeye başlanan bu kara salgının toplamda 75 milyon canı aldığı tahmin edilmektedir.
Kolera Salgını
Dünya genelinde yaklaşık 7 farklı dalgayla boy gösteren kolera pandemiği, Avrupa’da ortaya çıkmış bir salgın hastalıktır. Avrupa’nın gelişmiş ticaret yolları tarafından tüm kıtaya yayılmıştır. Kolera Hastalığı kirli su ve gıdalardan bulaşmıştır.1826-1837 yılları arasında ikinci dalgasını Kuzey Amerika’da göstermiştir.
1853-1854 yılları arasında üçüncü dalgasında ise sadece Birleşik Krallık’ta görülmüştür. 1883-1887 yılları arasında Avrupa’da 250 bin can almıştır.
İspanyol Gribi
Bir diğer adı İspanyol influenzası olan bu salgın 20. yüzyılın trajedisi olarak bilinmektedir. 1918-1919 yıllarında ortaya çıkan İspanyol Gribi dünyanın en ölümcül pandemiklerden biri olarak tarihe geçmiştir. 25 ila 50 milyon insanın ölümüne sebep olduğu düşünülen salgının tam olarak çıkış yeri bilinmemektedir. Fakat ABD kökenli olduğu bilinmektedir. 20-40 yaşlarını hedef alan birkaç dalga halinde yayılan salgın dünya çapında yaklaşık 100 milyon can almıştır.
Asya ve Hong Kong Gribi
1968’te Hong Kong’ta ve 1957’de Çin’in güneyinde ortaya çıkan bu influenzanın virüsü kısa sürede Avrupa’ya ulaşmıştır. Yüzde 5’lik ölüm oranıyla bu virüs 1 milyondan fazla kişinin canına mal olmuştur.
HIV-AIDS
1976 yılında KongoDemokratik Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan HIV-AIDS tedavi sürecine ulaşana kadar yaklaşık 36 milyon kişinin hayatına mal olmuştur.
Sars Hastalığı
2002 yılında Çin’de bir tip koronavirüsün neden olduğu SARS salgını ortaya çıkmıştır. Ateş ve ishal gibi belirtilerle kendini gösteren daha sonra zatürreye dönüşen SARS, vakaların yüzde 10’unda ve 60 yaş üzerindekilerde yüzde 50 oranında ölüme yol açmıştır. Virüs hayvanlardan insanlara geçerek ortaya çıkmıştır. Dünya çapında 8 bin kişiye bulaşan virüs, 800 kişinin canına mal olmuştur.
Domuz Gribi
2009-2010 yıllarında ortaya çıkan domuz gribi nedeniyle 18 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini Dünya Sağlık Örgütü tarafından duyurulmuştur. Domuz gribi ilk olarak Meksika ve ABD’de ortaya çıkmıştır. Bu grip 457 ölümle en fazla İngiltere’yi etkilemiştir.
Salgın Hastalıklar Hakkında Videolar
https://www.youtube.com/watch?v=F4S-SH2Ds9o