Tarih

Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ve Hikayesi

Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ve Hikayesi! Cumhuriyet Halk Fırkasının II. Büyük Kongresi’nde Mustafa Kemal Atatürk gençlere hitap etti. Gençliğe Hitabe, konuşmasının sonunda Nutuk adlı eserini doğuran, 20 Ekim 1927’de Türkiye Cumhuriyeti Kongresi’nde söylenen metindir. Nutuk’un sonuç bölümünü oluşturur.

Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ve Hikayesi

Hitabe Nutuk’un “Türk Gençliğine Bıraktığım Emanet” bölümünde yer almaktadır. “Türk istiklâli” ve “Türk Cumhuriyeti” kavramlarına dayanan bir metindir. 13’ü tam, 2’si eksik olmak üzere toplam 15 cümle vardır.

Mustafa Kemal Atatürk bu konuşmasında Türk milletinin geleceği olan gençlere geçmişte yaşanan sıkıntıların bir daha yaşanmaması için önemli tavsiyelerde bulunur. I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun yenilgisinden ortaya çıkan karanlık manzarayı anlatarak başlar. Bu karanlık koşullarda bile Türk gençliğinin görevinin Türkiye’nin bağımsızlığını ve cumhuriyetini sonsuza kadar korumak ve savunmak olduğunun altını çizmektedir.

Etkilenen Mustafa Kemal, bir nevi siyasi vasiyet niteliğindeki gençlere hitaben yaptığı konuşmayı okurken gözyaşlarını tutamaz. Atatürk’ün konuşması, özellikle “Gençlere Hitabe” bölümünü okuduğunda, başta gençler olmak üzere halk arasında büyük heyecan uyandırdı ve Milli Eğitim Bakanlığı okuldaki tüm sınıflarda “Gençliğe Hitabe” asılmasına karar verdi. Bu karar, 26 Ekim 1927 tarihinde alındı. 13 Ocak 1928 kararı ile Türkiye’deki dersliklere, kitaplara ve önemli eğitim kurumlarına yerleştirildi.

Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi Neden Yazıldı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu